Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 11. 2016,
12.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

2

Natisni članek

stavka kolumna Alojz Ihan

Sobota, 5. 11. 2016, 12.51

6 let, 7 mesecev

Kolumne Alojza Ihana o zdravstveni tematiki (1-7)

"Ljudje nismo gnoj!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

2

Alojz Ihan

Naš kolumnist Alojz Ihan, specialist klinične mikrobiologije in mednarodno priznan imunolog, se v svojih prispevkih na Siol.net pogosto posveča zdravstveni tematiki. Slovenski zdravniki in zobozdravniki bodo v torek stavkali. Ob tej priložnosti vas vabimo, da si preberete njegove kolumne.

Čas je zlato in ljudje nismo gnoj

Pred več kot letom in pol mi je pisala specializantka ginekologije z vprašanjem, naj ji kot človek, ki naj bi bil dokaj dobro informiran glede zdravstvenih politik, pojasnim, ali je perspektivno, da se odloči za pot v zasebno ambulantno dejavnost pri nas, ali je bolje, da zastavi svojo poklicno pot v Avstriji.

Alojz Ihan | Foto: Tožite ministre za odškodnine!

Skoraj 13 tisoč slovenskih bolnikov trenutno čaka na prvi pregled pri specialistu dalj časa, kot je strokovno še dopustna čakalna doba. To pomeni 13 tisoč očitnih (in vsem na očeh) "zdravstvenih napak"  (angl. medical error – bolniku škodljiv postopek zdravljenja, ki je doktrinarno, organizacijsko ali izvedbeno neustrezen). Število teh nedopustno čakajočih bolnikov se je v zadnjem letu povečalo za 72 %.

Lepota virusa Zika

Lepota tega, kar je profesorski kolegici Tatjani Avšič Županc s svojo virološko raziskovalno skupinico uspelo pokazati glede virusa Zika, ni le v znanstvenem odkritju, ki bo nedvomno še dolgo odmevalo.

Za tiste, ki smo v preteklem mesecu, ko se je vse skupaj dogajalo, že vedeli za silovito, vsakodnevno korespondenco, s katero revije, kot je NEJM, preverjajo vsak stavek in pikico na slikici ter dokaze, ki stojijo za meritvami, je bila lepota slovenskega virusa Zika predvsem v hitrosti odzivanja sistema (ginekologov ljubljanskega UKC, patologov in virologov medicinske fakultete) na sicer rutinsko nosečnico, ki je prišla iz Brazilije.

Bodeča žica bo rešila UKC!

Odstop Andreja Baričiča od kandidature za direktorja UKC je tudi fiasko poskusov zdravstvene ministrice, da bi zdravstveni sistem spreminjala brez formalne reforme; te si očitno ne ona in ne njena stranka ne upata politično odkrito speljati skozi parlament – zaradi predvidljivih uporov koalicije, sindikalistov in od njih naščuvane javnosti.

O 70 tisočakih začetniške plače

Specialistom začetnikom ponujajo med štiri in pet tisočakov plače, 14 plač na leto plus dodatek za delo z zasebnimi pacienti. Številk ne navajam, da bi tarnal nad (raz)vrednotenjem naših zdravnikov, saj je razkorak pri medicinskih sestrah in inženirjih še večji. Želim samo opozoriti, kaj se dogaja na eni od mej našega sveta.

Na drugi me podobno preseneča zanimanje hrvaških klinik in ordinacij po oglaševanju storitev za naše paciente – hitreje, ceneje in tehnološko vrhunsko, so njihovi slogani, ki jim je marsikje težko oporekati.

Dajmo otroške srčke v roke specializantu, klinični center vajencu in Slovenija gre naprej!

Novi vede UKC Andrej Baričič je v redkih javnih nastopih v prvem mesecu svoje funkcije pokazal, da morda pretirano osebno jemlje "medijsko gonjo" ob svojem imenovanju v pripravništvo za bodočega "generalnega direktorja UKC". Za to je takoj obtožil "omrežja", ki ga menda ne marajo, čeprav ima zgolj dobre namene!

Utopija ministrice Kolarjeve

Nedavno sem za potrebe zdravniške revije dobil priložnost, da podrobneje, v uri in pol, izprašam ministrico za zdravje o načrtih za spremembe, ki naj bi premaknile naš zdravstveni sistem iz stanja, ki ga vsi družno – izvajalci in uporabniki – nemočno kritiziramo. Z občutkom, da v sistemu nimamo aktivne vloge in odločitev, s katerimi bi sistem lahko uporabili po svojih potrebah.

 

 

 

Ne spreglejte