Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
27. 9. 2013,
14.33

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srdjan Cvjetović mobilno omrežje sevanje

Petek, 27. 9. 2013, 14.33

7 mesecev, 2 tedna

Kdo neki tam seva

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Starši svojim otrokom danes zgodaj podarijo mobilni telefon - v osnovni šoli ga ima že veliko malčkov.

Pravzaprav ni nič narobe, da ima otrok svoj mobilni telefon že takoj, ko je porinjen v svet delne samostojnosti, saj to daje tako staršem kot otrokom občutek varnosti, da so lahko kadarkoli, zlasti v primeru nepredvidenega dogodka, vedno na zvezi.

Starši so prepričani, da je to pravilno ravnanje. Ne ugovarjam. Mobitel je eno, toda bazne postaje … Potem bodo ti isti starši, ki se jim mobilni telefon pri otroku zdi samoumeven, nosili transparente proti baznim postajam, češ da jim te obsevajo otroke. Telefon pri ušesu jim ga ne (ali vsaj ne toliko), več sto metrov oddaljene bazne postaje pa jim ga, so prepričani.

A ko signal "ne lovi" in ni pokritosti sredi kakšnega vintgarja, v jašku dvigala, v kleti stolpnice ali kjerkoli, kamor se malčica ali malček lahko zateče, je spet kriv mobilni operater. Saj menda plačujemo naročnino zato, da bi imeli povsod signal, mar ne? Zmaga ljudstva naselja Vrbani III Zgodilo se je te dni na Hrvaškem, a lahko bi se zgodilo (in se dogaja) tudi kjerkoli drugje. Pravzaprav niti ni pomembno, kje in kdaj se je zgodilo, pomembno je, kaj se je zgodilo in kaj pobudnikom njihova navidezna zmaga zares prinaša.

V hrvaških medijih te dni berem novico: "Trgovsko središče prisluhnilo zaskrbljenim prebivalcem in bo umaknilo bazne postaje mobilnih operaterjev s svoje strehe." Prebivalci zagrebškega naselja Vrbani III so svoje odklonilno stališče do baznih postaj izrazili s peticijo s 2.500 podpisi, med plakati, ki so jih polepili po vsem naselju, je bilo mogoče med drugim prebrati "Ne obsevajte naših otrok", "Černobil, Fukušima, Vrbani", "Naši otroci ne potrebujejo sevanja", "Območje visokega sevanja", "Odstranite antene", "Antene so napad na naše zdravje" …

Letake in transparente sta spremljala tudi odprto povabilo k bojkotu nakupov v trgovskem središču, katerega streha je gostila bazne postaje, in zahteva po usklajevanju hrvaških norm o elektromagnetnem sevanju. Sklicujejo se tudi na nekoliko strožje redke mestne odloke o mejnih vrednostih, kot jih imata Salzburg in Pariz. Morilec v žepu Soorganizator peticije in prebivalec Vrbanov III dr. Srećko Marušić je na hrvaški nacionalni televiziji posvaril, da številne raziskave nakazujejo, da ima elektromagnetno sevanje baznih postaj učinke, ki lahko vplivajo na nastanek malignih tumorjev, levkemije, srčne aritmije, neplodnosti, povečanega krvnega tlaka, motenj vida, spanja in spomina, tudi glavobolov, utrujenosti, razdraženosti in srbečice kože, nervoze, napetosti, nemira in številnih drugih bolezni, povzemajo hrvaški portali.

Ko sem to prebral, sem se kar zamislil. Kako to, da sem sploh še živ?

Sarkazem na stran, med poplavo tistih raziskav, ki pravijo, da nas mobiteli ubijajo, in tistimi, ki nam pravijo, da na nas ne vplivajo popolnoma nič, najbolj verjamem tistim, ki pravijo, da morebitnega obstoja dolgoročnih učinkov mobilnih telefonov in pripadajočega elektromagnetnega sevanja preprosto še ne moremo potrditi ali ovreči, ker za te učinke potrebujemo več časa, kot so mobilni telefoni na tem svetu. Četudi bi se taki učinki po daljšem obdobju pokazali, zaradi obilice drugih dejavnikov ne bomo mogli povsem zanesljivo vedeti, kaj jih je zares povzročilo. Fizika veleva A vrnimo se v Vrbane III. Trgovsko središče se je, kot so sporočili, odločilo biti dober sosed, prisluhniti krajanom in umakniti antene. Morda so izračunali, da bi jim izpad zaradi bojkota nakupa jeznih meščanov prinesel več škode, kot bi jim koristilo nadomestilo za gostitev baznih postaj, pa so se odločili za sočutje in razumevanje. A to je samo ugibanje. Zato se bom raje omejil na nesporna fizikalna dejstva.

Moč elektromagnetnega valovanja baznih postaj zelo hitro upada, in sicer s kvadratom razdalje. Dvakrat daljša razdalja pomeni štirikrat manj moči. Celo v najbolj neugodnih razmerah je že največ od pet do osem metrov od antene – in še to samo v ravnini snopa valovanja bazne postaje – jakost polja elektromagnetnega valovanja pod vsemi zahtevanimi mejnimi vrednostmi, ki imajo v sebi vgrajene vsaj desetkratne varnostne rezerve. Pod anteno pa je jakost elektromagnetnega valovanja zaradi načina širjenja signala in učinka dežnika še bistveno manjša. Rešitev iz Milana A šibkejši kot je zaradi slabše pokritosti signal, bolj bo mobilni telefon prilagajal svojo moč oddajanja med prizadevanji za zagotavljanje kakovostne povezave. Poenostavljeno: slabši kot je signal omrežja, močneje bo oddajal mobilni telefon.

Kje je potem rešitev? Že pred časom jo je predlagal župan Milana, ko je operaterje pozval k gradnji čim gostejšega omrežja baznih postaj manjše moči. Za operaterje je to sicer dražje, a so ob tem vsi bolj pomirjeni in obenem srečni, ker je signal njihovega mobilnega omrežja zanesljiv.

Ne spreglejte