Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 4. 2014,
20.04

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 25. 4. 2014, 20.04

8 let, 2 meseca

Bil je taktik pri največjih dosežkih Barcelone, kjer je pustil sina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Marsikdo v svetu nogometa ne pozna moža, ki je bil med ključnimi pri največjih dosežkih Barcelone. Tito Vilanova je bil tisti, ki je bil zadolžen za taktiko, ko je klub vodil Josep Guardiola.

Nogometni svet žaluje za izvrstnim trenerjem, ki je pri 45 letih izgubil boj z boleznijo. Več kot dve leti se je Tito Vilanova bojeval proti raku parotidne žleze in po operaciji črevesja je izgubil boj za življenje.

Vendarle pa malokdo pozna Katalonca, ki je po odhodu Josepa Guardiole prevzel vajeti katalonskega ponosa. Vilanova je namreč z Barcelono kot glavni trener postal španski prvak, še večje dosežke pa si je lahko lastil kot pomočnik. Za njegovo kariero je bilo ključno poznanstvo z Guardiolo, s katerim sta se spoznala že kot mladeniča pri sloviti La Masii. To je najbolj slovita nogometna šola, kjer se izobražujejo in razvijajo mladeniči Barcelone.

V kratki karieri osvojil vse

Vilanova se kot vezist ni pretirano izkazal, nogometno člansko kariero pa je začel leta 1988 pri drugi ekipi Barcelone. Po 52 odigranih tekmah je odšel v španskega drugoligaša Figueres, s katerim je osvojil za ta klub zgodovinsko tretje mesto, vendar se v prvo ligo ni prebil. Nato je odšel k Celti, za katero je v elitni španski ligi odigral 26 tekem in zabil en gol, igral pa je tudi pri nižjeligaših Mallorci, Lleidi, Elcheju in Gramenetu, pri katerem je leta 2001 sklenil kariero.

Od leta 2003 je bil trener, najprej pri Palafrugellu, leta 2007 pa se je začelo njegovo najboljše trenersko obdobje. Z Guardiolo, s katerim sta se poznala že iz mladinskih dni, sta združila moči pri drugi ekipi Barcelone in jo v prvi sezoni spravila v drugo ligo, vodstvo kluba pa tako navdušila, da ju je imenovalo za vodji prvi ekipe Barcelone. Pri tem je bilo ogromno skeptikov, vendar pa je omenjeni trenerski dvojec poskrbel za do zdaj najbolj svetlo obdobje katalonskega kluba.

Od takrat pa se je začel meteorski vzpon Barcelone. V štirih letih je Barcelona navduševala, dvakrat je bila evropska prvakinja, enkrat v Rimu in drugič na Wembleyju v Londonu, obakrat pa je premagala Manchester United. Trikrat je bila Barcelona španska prvakinja, dvakrat pokalna, osvojila je tri španske superpokale, dvakrat evropski superpokal in dvakrat svetovni klubski naslov. Pri vsem tem je imel Vilanova izjemno pomembno vlogo, saj je bil zadolžen za taktiko, Barcelona pa je takrat razvila znamenito "tiki-taka" igro s številnimi podajami.

Med drugim je nanj opozoril tudi Jose Mourinho, ki ga je na enem izmed el clasicov zbodel s prstom v oko, vendar sta pozneje spor zgladila.

Sin pri mladincih Barcelone

Po odhodu Guardiole z mesta trenerja je Vilanova prevzel vodenje kluba, vendar je po le nekaj mesecih zaradi bolezni odšel na zdravljenje v New York. Veliko se je omenjalo tudi, da so se odnosi z Guardiolo precej poslabšali. Barcelona je kljub odsotnosti Vilanove postala španska prvakinja, večino tekem je vodil Jordi Roura. Igralci so na koncu sezone z Vilanovo proslavili naslov prvaka, vendar se je njegov boj z boleznijo nadaljeval in na koncu ga je tudi izgubil.

Vendarle pa bo pridih družine Vilanove ostal v Barceloni, saj je sin Tita, Adria, član mladinskih selekcij. Nogomet je tako izgubil izjemnega taktika, svet pa zelo prijetnega človeka, kakor so dejali tisti, ki so ga bolje poznali.

Ne spreglejte