SiolNET. Dom Vrt in okolica
Vsebino omogoča OBI
  • Messenger
  • Messenger

Nasveti za čudovito ureditev vaših grobov

Vsebino omogoča OBI

Prišel je tisti čas v letu, ko se spominjamo tistih, ki niso več med nami, in se jim priklonimo z manjšo pozornostjo – svečo ali cvetjem. Poskrbite, da bo grob najbližjih urejen še pred prvim novembrom.

grob pokopališče jesen Foto: Getty Images

Oktober je idealen čas za urejanje grobov – da počistimo odpadlo listje, odstranimo ovele rože in stare sveče ter pripravimo zemljo na novo zasaditev.

Priporočljivo je tudi, da preverimo nagrobno ploščo – pogledamo, ali je morda poškodovana, in jo dobro očistimo. Zdaj je morda tudi pravi čas, da zamenjamo dekorativni pesek.

Rastlinam na grobovih pri sajenju in presajanju zagotovimo kakovostno zemljo. Rastlinam na grobovih pri sajenju in presajanju zagotovimo kakovostno zemljo.

OBI Ne pozabite:

  • Zamenjajte zemljo in še zadnjič pognojite rastline na grobu, zlasti trajnice in tiste, ki jih boste na novo posadili.
  • Dobro počistite nagrobnik – pomagate si lahko tudi z alkoholnim kisom ali posebnim čistilom za nego kamna oziroma marmorja.
  • Preverite, ali je že čas za nove okrasne kamne, poiščite takšne, ki se bodo najbolje podali tako nagrobniku kot rastlinskim aranžmajem. Dekorativni kamen namreč lahko popestri videz. 

OBI

Uredite in izberite pravo cvetje

Grobove lahko okrasimo s cvetjem ali okrasnim grmovjem. Če imamo možnost, lahko izbrane rastline posadimo neposredno v zemljo, lahko pa grob okrasimo z različnimi cvetličnimi lonci.

Kakšno cvetje izbrati?

Oktobra največkrat posadimo mačehe, ki najbolje uspevajo na sočnih legah. Zelo priljubljeni so tudi bršljan, vrese, krivovejnata korokija, homulice, hojhera in različne druge trajnice.

OBI

Predlagamo tudi zasaditev manjših zimzelenih grmičkov, primerne so tudi vrtnice.

Med najbolj priljubljenimi nagrobnimi cvetovi so nedvomno tudi krizanteme, ki jih lahko posadimo neposredno v zemljo ali jih na grob položimo v posodi.  

OBI

OBI

OBI

Če groba ne obiščete pogosto, predlagamo, da ga okrasite s suhim cvetjem in se osredotočite na zimzeleno okrasje.

Jeseni je tudi čas, da v zemljo posadimo spomladanske čebulice, kot so tulipani, žafrani in narcise.

Preverite nekaj idej za čudovite nagrobne zasaditve:

Krizanteme, mačehe in jesenske vrese so najbolj barvite jesenske lepotice, ki dobro kljubujejo mrazu. Iz njih ustvarimo čudovito nagrobno zasaditev. Poglejte, kakšne so pripravili za vas v trgovinah OBI:

OBI

OBI

OBI OBI OBI

V spomin s prižigom sveče

Letos lahko v spomin svojim najdražjim prižgete tudi okolju prijaznejšo svečo! OBI je v svojo ponudbo vključil varčne alternative izdelane iz ekoloških materialov.

OBI

Ob nakupu sveče pa ne pozabite tudi na podstavke za sveče. Niso samo lepega videza, ampak tudi funkcionalni. Tako boste brez skrbi, tudi če zapiha močan veter, saj podstavki preprečujejo, da bi sveča padla oziroma da bi se njena vsebina polila.


Poiščite navdih v krasnih idejah za jesenske zasaditve na grobu najdražjih. Preverite bogato ponudbo v trgovinah OBI, kjer boste našli vse potrebno za urejanje in dekoracijo grobov.

Vsi izdelki, predstavljeni v članku, so na voljo v trgovinah OBI po vsej Sloveniji. 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin