Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2013,
6.57

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

hortenzija Rože in vrt

Petek, 3. 5. 2013, 6.57

6 let, 1 mesec

Hortenzija: cvet, ki pomiri sprta zaljubljenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Hortenzije so še pred kratkim veljale za staromodne, danes pa doživljajo preporod in vse pogosteje jih videvamo na vrtovih in v šopkih.

Prve hortenzije so iz Japonske v Anglijo pripeljali že leta 1799, a je trajalo kar nekaj časa, da so jih začeli gojiti. Vrtne hortenzije prihajajo iz Kitajske in Japonske ter z vlažnih območij Severne in Južne Amerike, kjer obilno rastejo na bregovih rek.

Hortenzija zraste od 70 do 150 centimetrov. Zanjo so značilni lepi veliki cvetovi in veje z velikimi nazobčanimi listi. Cvetne glavice so lahko različnih oblik: okrogle, kupolaste ali ploščate, vrtove od junija poživljajo s svojimi cvetovi, ki so lahko beli, rožnati, rdeči, modri in vijoličasti. Barva cveta Barva cveta je odvisna od pH-ja tal. Če so tla kisla (pH 4), so cvetovi modri, na od manj kislih do nevtralnih tleh (pH 7) pa so cvetovi rožnate ali celo rdeče barve. Če želite, da vaše hortenzije cvetijo modro, jih redno zalivajte z raztopino aluminijevega sulfata, in sicer na vsakih 7–14 dni. Male skrivnosti Barva cveta je odvisna tudi od majhnih trikov, ki so si jih poznale že naše babice. Ob roži v zemljo vtaknite žebelj, ki bo spremenil sestavo tal, in hortenzija bo cvetela modro. Prav tako bo podoben učinek, če boste okoli hortenzije posipali borove iglice, poleg barvnega učinka bodo iglice zadrževale vlago v tleh. Naše babice so hortenzije modre barve dobile tako, da so v vodo za zalivanje dodale črnilo za nalivno pero. Sajenje Hortenzije sadimo v polsenco in na bolj mokra tla. V prevodu iz latinskega imena hortenzija (Hydrangea) pomeni tista, ki črpa vodo, zato je to roža, ki potrebuje veliko vode. Treba jo je redno zalivati, še posebej v poletnih mesecih. Zaradi pomanjkanja vlage se listi hitro povesijo, zato je treba hitro ukrepati.

Obrezovanje Spomladi, ko listje ozeleni, se odrežejo stebla do prvih listov. Hkrati se odrežejo tanki in stari poganjki pri tleh, s čimer se bo grm odprl in izboljšal videz. Razmnoževanje Razmnoževanje hortenzij je preprosto. Narežemo od osem do 13 centimetrov dolge vršičke, spodnje liste posmukamo in goli del poganjka potaknemo v zemljo. Preostalih listov ne krajšamo! Uporaba hormonskega praška za ukoreninjanje je koristna, ni pa nujna.

Najhitreje se ukoreninijo zeleni potaknjenci, lahko pa jih režemo vse do jeseni in celo spomladi, preden hortenzija odžene.

Vse vrste hortenzij bodo prinesle veliko barve na vaš vrt. Odlično bodo prišle do izraza na veliki cvetlični gredi ali celo kot široka živa meja oziroma okvir okoli hiše.

Nekoč so za hortenzije rekli, da so to rože za pomiritev sprtih ljubimcev ali zakoncev, šopek hortenzij pa naj bi prinašal mir v hišo. Naj vam dobro uspevajo, da bo veliko mira v hiši!

Ne spreglejte