Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
8.40

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

grm grmovnice grmovje

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 8.40

6 let, 1 mesec

Ekološko neoporečni plodovi asimine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Naj na vašem vrtu zaživi sadno drevo, ki ga ni treba škropiti, saj nima ne škodljivcev ne bolezni, njegov sadež pa je mešanica okusa po banani, ananasu in mangu.

Asimina, ki je marsikomu še nepoznana, izhaja iz Srednje Amerike, odlično pa uspeva tudi na naših tleh. Sadež je znan tudi pod imenom Paw Paw, indijanska banana ali banana za reveže.

Gre za listopadno rastlino, ki je s svojimi velikimi rumenimi listi na vrtu privlačna tudi v jesenskih dnevih, preden odvrže listje. Čeprav ji najbolj ugajajo globoka humusna tla, dobro uspeva tudi na drugih tipih tal, tudi tistih na naših vrtovih. Pri sajenju v lapornato ali glineno težka tla skopljite nekoliko večjo sadilno jamo, ki jo obogatite z uležanim in predelanim hlevskim gnojem in zemljo, bogato s humusom.

Njene sadove boste uživali šele v tretjem letu Asimina prvi dve leti, dokler se ne ukorenini, raste nekoliko počasneje. Da se koreninski sistem dobro vraste, ji priskrbite ustrezno oporo. Medtem ko odrasli rastlini sonce prija, pa enoletne rastline v poletnih mesecih pred žgočim soncem ustrezno zaščitite.

Vzgajamo jo lahko kot grm, zraste do slabih treh metrov, ali drevo, ki doseže višino tudi do pet metrov. Ker rastlina krošnjo oblikuje sama, obrezovanje ni potrebno. Čeprav je odporna proti nizkim zimskim temperaturam, med mirovanjem prenese celo do minus 30 stopinj Celzija, mlado sadiko asimine prva leta rasti zaščitite z listjem ali slamo. … Pomembno je predvsem, da zaščitimo cepljeno mesto.

Glede na izbrano sorto se moramo pozanimati, ali je ta samoneoplodna ali samooplodna, saj moramo te sami oploditi s čopičem.

Cveti aprila in ima lepe temnovijoličaste cvetove, ki pa niso najbolj dišeči. Asimina podolgovate ovalne sadeže obrodi šele v tretjem letu po sejanju, z grozdastega socvetja pa se lahko razvije tudi več plodov, ki so veliko od 7 do 15 centimetrov. Plodovi so podobni mangu in so lahko težki tudi do pol kilograma.

Obiramo konec septembra, začetek oktobra Kožica ploda je trda in zelena, pred zoritvijo pa postane rumena in porjavi. V notranjosti je mehko rumeno in sladko meso, ki je mešanica okusa banane, manga in ananasa. Plod je bogat z ogljikovimi hidrati, kalcijem, železom ter vitamini in minerali, ki jih ima kar sedemkrat več kot drugo sadje. V notranjosti ima koščice v velikosti kavnega zrna. Asimina dozori konec septembra ali na začetku oktobra.

Listi asimine znani kot naravni insekticid Liste, ki jih naberemo jeseni, ko že rumenijo in odpadajo, popolnoma posušimo. Nato liste zdrobimo in v dva litra vroče vode zmešamo dve veliki žlici listov v prahu. Vse skupaj namakamo nekaj dni, tako da dobimo rjavo brozgo, ki jo nato precedimo in prelijemo v steklenice, ki jih do pomladi shranimo v temen in hladen prostor.

Tekočino spomladi prelijemo v škropilnico in uporabimo kot naravni pesticid za zatiranje koloradskega hrošča, kapucinovega belina, fižolarja, bombaževe uši in preostalih škodljivcev. Največ koncentracije naravnega pesticida asicimin, ki zatira vrtne škodljivce, vsebujejo predvsem mladi listi asimine.

Sicer pa je asimina rastlina, ki je ni treba škropiti, saj nima ne škodljivcev ne bolezni.

Ne spreglejte