SiolNET. Dom Prenova in gradnja
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Oglejte si načrte za prestižno vilo, ki naj bi zrasla nad Zagrebom (foto)

4

termometer

 | Foto:

Ob vznožju Sljemena na severnih obronkih hrvaške prestolnice naj bi kmalu zgradili pompozno vilo za petičneže. Na vrtu so si arhitekti zamislili tudi bazen in teniško igrišče.

Zagrebški griči. Tako so arhitekti iz hrvaškega studia Niskota poimenovali za zdaj še koncept luksuzne vile, ki jo nameravajo zgraditi v elitni soseski pod Sljemenom. Investitorja za gradnjo na skoraj pet kvadratnih kilometrov veliki parceli namreč še iščejo.

Arhitekti so si zamislili sodoben in prostoren dom, opremljen z vsem, kar v svojem stanovanju želi bogataš. Vila na vrhu griča ponuja veliko zasebnosti, hkrati pa se stanovalcem pogled odpira v naravo, okoliške vinograde, gozdove, vse tja do Zagreba, ki se razteza v kotlini.

Morda še bolj kot 500 kvadratnih metrov velika hiša zanimanje vzbuja tisto, v čemer bodo lahko lastniki uživali zunaj. Plavalni bazen s prostornim vrtom, ki se terasasto spušča proti dnu parcele, kjer je zamišljeno celo teniško igrišče.

V arhitekturnem studiu načrtujejo varčno gradnjo z velikimi energetskimi prihranki za stanovalce. Gradbeni materiali so prijazni do okolja, veliko je lesa in stekla, vse skupaj pa želijo kombinirati s prednostmi sodobne tehnologije. Tako pri gradnji kot pri sami opremi doma.

Fasada je lesena, streha pa je ploščata in prekrita s travo. Na njej so sončne celice, ki še doprinesejo k energetski varčnosti in samooskrbi z energijo.

Notranjost je zasnovana odprto. Prostori med seboj niso strogo ločeni, ampak mehko prehajajo drug v drugega. To je še posebej očitno v dnevno-bivanjskem delu, kuhinji z jedilnico in prostorni dnevni sobi, iz katere skozi stekleno steno pogled sega ven, na vrt in proti mestu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin