SiolNET. Dom Prenova in gradnja
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj storiti v prostorih, kjer nastaja vlaga?

1

termometer

Vsaka hiša potrebuje prezračevanje, sicer hiša ni bivalna. Kako lahko zagotovimo prezračevanje svojega doma?

Prisiljen način prezračevanja hiše je rekuperacija, ki se izvaja z vračanjem odpadne toplotne energije. Iz prostorov, kjer se ustvarjajo vlaga in vonjave – predvsem gre za prostore, kot so kuhinja, kopalnica, stranišče, shramba, garderoba –, zrak sesamo, v preostale bivalne prostore pa zrak vpihujemo. Izsesani, odpadni zrak in vpihani, sveži zrak se srečata na izmenjevalcu v rekuperatorju, kjer si izmenjata toplotno energijo. Odpadni zrak gre nato prek izpuha v okolje, sveži, ogreti zrak pa vpihamo v prostore.

Omenjeni postopek je v novem načinu gradnje, kjer prevladujeta pasivna oziroma dobra nizkoenergijska gradnja, nujen že zaradi tesnosti hiše. V novih hišah zato ni prehoda zraka, ni samodejnega prezračevanja skozi netesna mesta med zunanjim stavbnim pohištvom in stenami ali na nenatančno izvedenih stikih zunanjih sten. Prav zato je treba zagotoviti prisilno prezračevanje, s čimer se izognemo tudi nabiranju vlage v kopalnicah, a hkrati dovodu svežega, vendar mrzlega zraka zlasti v hladnejših letnih časih.

Rekuperacija je obvezna pri pasivnih hišah, saj brez nje ne dosežemo želene energetske učinkovitosti hiše, ki je predpisana. Pomembna pa je tudi zaradi zagotavljanja kakovosti bivanja v novih hišah, saj zagotavlja neprestani dotok svežega zraka.

Oglasno sporočilo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin