Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 9. 2018,
14.52

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

nasveti dekoracija oprema

Sobota, 15. 9. 2018, 14.52

5 let, 7 mesecev

Do popolne prenove prostora z majhnimi spremembami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
dekoriranje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Večina nas misli, da se je pri prenovi prostora treba lotiti večjih renovacijskih del, da bi ga ponovno oživili in spremenili vzdušje. V resnici pa lahko že z zelo majhnimi in poceni dekorativnimi elementi popolnoma spremenimo prostor in mu povrnemo svežino in živahnost.

S hitrimi nasveti in cenovno ugodnimi okrasnimi elementi boste lahko popolnoma prevetrili prostor, v katerem se boste ponovno počutili sproščeno in udobno. Razmišljajte v smeri, da prostor hočete poživiti, zato poiščite načine, kako lahko to naredite, ne da bi pri tem trpela tudi vaša denarnica.

vaza na glavi
Trendi Pojavil se je nov trend: cvetlične vaze kar na glavi #video

Zamenjajte tekstil

Najboljši in najhitrejši način, kako vdahniti prostoru svežino, je, da zamenjate tekstilne elemente, kot so blazine in odeje. Te niso samo funkcionalne, ampak tudi vizualno zelo zanimive in privlačne. Z novimi blazinami in pregrinjali boste lahko dodali prostoru potrebno barvo, vzorce in teksture.

Če želite iti še korak dlje, na novo preoblecite sedežno garnituro in si omislite zanimiv barvit material žamet, ki je letošnje leto pravi hit v notranjem oblikovanju. Če vam to predstavlja nepotreben strošek, si lahko namesto preoblačenja omislite sedežno pregrinjalo v zanimivih vzorcih ali pa čez naslonjalo preprosto razpotegnete odejo, ki lahko v osnovi deluje kot dekorativni element, v času sproščanja in počivanja pa kot odeja, ki jo imate vedno na dosegu roke.

Pri izbiri barve se je najbolje ravnati po pravilu sorazmerja 60-30-10. Tekstil naj zavzema 10 odstotkov barvne sheme vašega prostora. Blazine in odeje bi morale v svoji barvi vedno vsebovati odtenke temeljnih barv prostora, njihovi vzorci pa naj bi osnovne odtenke dopolnjevali. Slednji naj delujejo kot nadgradnja.

Ne pozabite tudi na teksture, ki jo v notranjem oblikovanju najlažje dodate s tekstilom. Igrajte se z njimi, saj vam res ni treba imeti vsega iz istega materiala. Bolj ko boste razmišljali zunaj okvira, bolj bo vaš prostor eklektičen.

tekstil | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kaj je sorazmerje 60-30-10?

Gre za zlato pravilo sorazmerja pri barvnem oblikovanju prostora, saj pomaga ustvariti potrebno ravnotežje pri izbiri barvnih odtenkov. 60 odstotkov naj bo v glavni, temeljni barvi, okoli katere gradite preostalih 30 in 10 odstotkov. 30 odstotkov prostora naj bo opremljenih v sekundarni barvi. Ta naj bi podpirala glavno, osnovno barvo, a je vseeno dovolj različna, da se lahko ustvari potrebna dinamika in kontrast. Deset odstotkov naj bo barve, ki najbolj odstopa od prvih dveh.

Novi ročaji na lesenih elementih

Lesene površine so eni najpomembnejših in najvidnejših elementov vsakega prostora, zato je pomembno, da se jih redno vzdržuje in briše. Čeprav jih ne menjamo pogosto, jih lahko vseeno prenovimo na zelo enostaven način. Vsakih nekaj let osvežite barvo ali lak, tako bodo elementi videti novi in moderni. Za dodatek lahko zamenjate tudi njihove ročaje.

Pred nakupom preštejte, koliko novih ročajev potrebujete, da bi se izgonili ponovnemu odhodu v trgovino. Ne glede na to, ali se odločate med ročaji z bolj sodobnim bakrenastim zaključkom ali tradicionalnim medeninastim, lahko z njimi na enostaven način precej spremenite videz kuhinje, dnevne sobe ali kopalnice. Če želite bolj tradicionalne elemente posodobiti, so lahko ti ročaji celo kromirani, saj boste tako dosegli še večjo eleganco in prefinjenost prostora.

ročke | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Brez cvetja ne gre

Ne glede na to, kakšen je vaš osebni slog, ga morate poudariti z rastlinjem in cvetjem. Razlog tiči v tem, da je cvetje zanimiv vizualni element, obenem pa dodaja potrebne kontraste barvitosti prostora. Naravni element cvetja se zlije v splošno vzdušje prostora, hkrati pa ne odvzema pozornosti drugim pohištvenim elementom, ki ste jih izbrali za središčno točko. 

Pri umeščanju rastlinja imejte v mislih količino naravne svetlobe, ki je dostopna čez dan, saj cvetje brez ustrezne svetlobe težko uspeva. Prav tako si pred nakupom preberite vzdrževalne nasvete, kako in kdaj ga zalivati. Če nimate časa za redno vzdrževanje, lahko namesto sobnih rož kupite kaktuse in sončnice, s katerimi nimate tako rekoč nobenega dela. Kupite lahko tudi umetno cvetje, s katerega je treba občasno le obrisati prah.

cvetje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dekorativni kič

Dom ne bi bil dom, če ne bi bil poln dekorativnega kiča, na katerega vas vežejo spomini. Slike uokvirite v pisane okvirje, ti naj se med seboj razlikujejo po oblikah, barvah in velikosti. Po enakem načelu se ravnajte tudi pri drugih dekorativnih spominikih.

Ključ do uspešnega dekorja je prav njihova različnost, zato izbirajte pisane predmete, ki bodo dodali potreben vizualni učinek, da bo vaš prostor še bolj očarljiv. Ko približno veste, kaj želite razstaviti, jih združite v majhne skupinice, tako da bo njihova umestitev smiselna, vendar ne pretiravajte. Ne pozabite, manj je več, zato izberite samo tiste malenkosti, ki vam res nekaj pomenijo, saj lahko v nasprotnem primeru začnete kopičiti nepotrebne stvari. Ko jih začnete zbirati, le glejte, da se barvno vsaj približno dopolnjujejo.

dekoriranje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

retrostil
Trendi Retroslogi, ki so tako kičasti, da so modni
Ne spreglejte