Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 10. 2013,
9.31

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 11. 10. 2013, 9.31

6 let, 1 mesec

Spalnica brez (neprijaznega) vsiljivca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

V spalnici ne maramo nobenih vsiljivcev, zato vrat ne odpirajmo niti televizorju oziroma računalniku. Razen če najdete način, kako je naprava lahko tudi vaš zaveznik.

Slovenski moški gleda televizijo skoraj pet ur na dan, ženska pa skoraj štiri, kar pomeni, da je čar televizije premočan, da bi jo lahko kar tako ugasnili. Nihče namerno ne preživi kar pet ur dnevno pred televizijo. Bolj ko smo utrujeni, raje se ji prepustimo. Nekatere dlje časa drži budne, druge uspava, vsem pa pokvari ritem spanja in še česa. Spalnica brez televizije pomeni boljši spanec in večjo produktivnost čez dan.

Večer je dobra priložnost, da razmislimo o dnevu in ga ovrednotimo. Ni nepomembno, o katerih stvareh razmišljamo zadnje minute budnosti. Prav tako ni najbolj modro, da prve jutranje misli usmerja prižgana televizija, saj nas s tem tudi opremi z mislimi za ves dan.

Televizija uničuje spolno življenje Otroci, ki imajo v sobah televizijo, slabše spijo in imajo slabši šolski uspeh. S televizijo v sobi imamo tudi več možnosti za prekomerno težo in manj možnosti za pogovor s partnerjem. Najbolj intimni in zaupni pogovori med partnerjema se zgodijo ravno v zadnjih minutah ugašajočega dneva. Te priložnosti ob prižgani televiziji verjetno ne bomo izkoristili. Zavedati se moramo tudi tega, da nam bo televizija uničila spolno življenje. Kot je ugotovila italijanska seksologinja Serenella Salomoni, ki je izprašala 523 italijanskih parov, imajo pari brez televizije v spalnici dvakrat več spolnih odnosov kot tisti, ki so tehnološko bolje opremljeni.

Ljudje smo zvečer tudi bolj dovzetni za reklame, pa še preveč televizije pokvari našo sliko o tem, kaj lahko pričakujemo od sveta, televizija redko odseva resničen svet. To je lahko pogubno za naš zakon, družino, ljubezen in spolnost. Pred spanjem je veliko bolje v roke vzeti knjigo, saj ima branje veliko več koristi od gledanja televizije.

Soba naj služi svojemu namenu Kuhinja naj služi kuhanju, delovna soba delu, jedilnica hranjenju, otroška soba igri. Spalnica naj služi le spanju in spolnemu življenju, zato službene zadeve, računalnike in televizije umaknimo iz prostora za spanje.

Vse elektronske naprave s statično elektriko nase vlečejo prah, ki ga je že tako ali tako povsod preveč, zakaj bi ga dodatno vabili še v spalnico. Tudi račun za elektriko bo manjši, če imamo v stanovanju eno televizijo manj, saj tudi ugasnjena porablja energijo in obremenjuje našo denarnico. Malo manj očiten, a vseeno nezanemarljiv problem je tudi elektromagnetno sevanje. Tudi naša telesa so električni inštrumenti, ki se dobro počutijo v okolju z le nekaj volti. Elektromagnetno sevanje, ki ga oddajajo zasloni, mobilne naprave, televizija in računalnik, zavira delovanje češerike v naših možganih, ki zato proizvaja manj hormona melatonina. Ta hormon uravnava naše biološke cikle, med drugim tudi spanje, zato vsaj med spanjem umaknimo te naprave iz naše neposredne okolice oziroma bližine glave.

Televizija je lahko tudi naš zaveznik Morda lahko za začetek začnemo 30-dnevni eksperiment in potem ocenimo kakovost našega spanja in nenazadnje spolnega življenja.

Včasih vseeno ne gre brez televizije ali računalnika v spalnici, vendar bodimo pozorni, katere vsebine gledamo, uporabljajmo slušalke in televizijo namestimo v omaro, ki jo lahko zapremo, da nas ne moti, ko je ugasnjena. Po drugi strani pa nas lahko gledanje skupne priljubljene serije s partnerjem zbliža. To je lahko tudi čas za stiskanje v postelji in za umik pred zunanjim svetom, ko ugasnemo telefone in ne odpiramo vrat. Vendar bodimo iskreni. Če vam televizija v sobi služi le za zabavo, se kar zabavajte. Če pa se z gledanjem televizije izogibate resničnim težavam v življenju, potem jo še ta trenutek ugasnite in izselite.

Ne spreglejte