SiolNET. Dom Pametni dom
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Česa nikakor ne smete metati v straniščno školjko

0,10

termometer

straniščna školjka |  | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Straniščna školjka ni smetnjak, čeprav nekateri tega ne upoštevajo. Nespametno metanje odpadkov vanjo jo lahko zamaši, kar izmed vsega ni najslabše. Še huje je, če vanjo mečemo odpadke, ki niso takoj razgradljivi in lahko škodujejo tudi okolju, na kar velikokrat sploh ne pomislimo.

Novice Samo v Ljubljani letno v odtoke odplaknemo 1.300 ton odpadkov. Kakšne so posledice? #video

Veliko stvari, ki jih po navadi mečemo v školjko, sploh ni razgradljivih, in školjka ne more preprosto vsega "pogoltniti". Ne samo, da lahko na videz neškodljivi odpadki zamašijo straniščne odtoke in cevi, temveč lahko čez čas povzročijo prave težave, ki niso najbolj poceni. Če želite ohraniti normalno delovanje straniščnih odtokov, potem se izogibajte metanju naslednjih odpadkov.

toaletni papir | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Vlažilni robčki niso toaletni papir

Pojavlja se vedno pogostejši trend uporabe vlažilnih robčkov namesto toaletnega papirja.

Čeprav so vsekakor zelo vsestranski pri uporabi, jih nikakor ne smete metati v straniščno školjko, saj so v večini primerov zelo težko razgradljivi. 

Zaradi vlažnosti so težji, kar pomeni, da ni nujno, da jih bo vodni pritisk do konca porinil v kanalizacijo.

Vlažilni robčki lahko ostanejo tudi več let zalepljeni v cevi, s čimer tvegate zamašitev straniščnih odtokov.

Prav tako v školjko ne mečite papirnatih kuhinjskih brisač, ki so po sestavi veliko debelejše in vzdržljivejše od toaletnega papirja. Težko se trgajo in razgrajujejo, saj so narejene za to, da v sebi zadržijo večjo količino tekočine in se ob tem ne raztrgajo.

zobna nitka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Zobna nitka je nerazgradljiva

Čeprav se večini zdi, da metanje zobne nitke ne more škodovati odtokom, ker gre za povsem majhen in "neškodljiv" košček smeti, je ta lahko še kako težavna.

Ker je narejena iz nerazgradljivega materiala, lahko ostane v odtočnih ceveh še več desetletij.

Prav zaradi nerazgradljivosti lahko povzroči, da se v njene vozle ujamejo še druge odplake in tako zamašijo odtok.

Lasje in dlake hišnih ljubljenčkov

Najhuje, kar lahko svojemu odtoku naredite, je, da vanj zmečete dlake hišnih ljubljenčkov in po česanju svoje lase, še posebej, če imate dolge in goste.

Lasje se z lahkoto ujamejo v septični sistem in v kombinaciji z drugimi odpadnimi materiali ustvarijo kepe oziroma vozle, ki blokirajo cevi, posebej težavni so ukrivljeni deli, saj tovrstne kepe obstanejo na mestu in se jih ne da premakniti. V vozle, ki obtičijo v ceveh, se ujame tako rekoč vse, kar zmečete za tem.

Čistilne palčke, vate, sanitarni vložki, maske za obraz

Palčke so narejene iz plastike, zato niso razgradljive in jih ne smete metati v odtok. Vate so narejene iz bombažnega materiala, ki se zelo težko razgradi, ob stiku z vodo pa se še dodatno napihne, kar lahko onemogoči nemoteno splakovanje.

Nekateri v školjko mečejo tudi kozmetične maske za obraz, ki so prav tako nerazgradljive, njihova velikost pa lahko popolnoma blokira celoten odtok.

zdravila | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Pretečena in neporabljena zdravila

Verjeli ali ne, vendar imajo lahko zdravila negativne posledice za okolje.

Veliko jih misli, da s splakovanjem v straniščno školjko poskrbijo za varno odstranjevanje zdravil, še posebej, če imajo ljubljenčke, ki bi lahko brskali po nevarnih smeteh, ali majhne otroke.

S tem, ko zmečete tablete v straniščno školjko, se kemikalije, ki jih te vsebujejo, neposredno raztopijo v odplake v kanalizacijskem sistemu.

Kemikalije lahko v najslabšem primeru pridejo celo v okolico, čeprav v zelo majhnih količinah, in vplivajo na ekosistem. 

ostanki hrane | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ostanki hrane spadajo v biološke odpadke, cigaretni ogorki v smeti

V primerjavi z drugo hrano se v straniščno školjko najpogosteje zlivajo kavni ostanki.

Slednji delujejo kot blatna zmes, ki je pritisk vode ne more v popolnosti splakniti. Zato jih prav tako ne zlivajte v kuhinjske odtoke.

Cigaretni ogorki so težje razgradljivi in tako kot plastika potrebujejo tudi več desetletij, da se popolnoma razgradijo. Ogorki se prav zaradi tega ne mečejo v školjko, ker vam lahko zamašijo odtočne cevi.

pralni stroj Dom Kako počistiti pralni stroj, da bo spet kot nov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin