SiolNET. Dom Oprema in dekor
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Stanovanje v ljubljanski vili, kjer pozabite na zunanji svet

10

termometer

Foto: Vid Ponikvar
Prenovljeni vili za Bežigradom dodaten šarm daje krasen vrt. Ta v notranjost prehaja skozi velike steklene površine, ki obdajajo dnevne prostore. Človek tam sredi zelenja in v tišini pozabi, da se nahaja v bližini prometne ceste in blizu mestnega središča.

Vila za Bežigradom je po načrtih Vinka Glanza, arhitekta, ki se je podpisal tudi pod slovenski parlament, nastala v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Zgraditi jo je dal kipar Boris Kalin, na kar pa, čeprav je hiša doživela že številne predelave, še danes spominjajo številni umetnikovi kipi, postavljeni na vrtu in v bivalnih prostorih.

Vila je po načrtih arhitekta Vinka Glanza nastala v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Zgraditi jo je dal kipar Boris Kalin. Vila je po načrtih arhitekta Vinka Glanza nastala v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Zgraditi jo je dal kipar Boris Kalin. Foto: Vid Ponikvar

Nekdaj je velik del polkleti vile zasedal prav kiparski atelje, bivalni prostori so bili v visokem pritličju, spalni prostori pa v nadstropju. Danes sta v prenovljeni hiši urejeni dve ločeni stanovanji, ki sta funkcionalno in tehnološko popolnoma prilagojeni sodobnemu načinu življenja, v njej pa se nahaja tudi arhitekturni studio, ki je nastal v nekdanjem ateljeju.

Foto: Vid Ponikvar

Iz polkletnega ateljeja v bivalni prostor, obdan z vrtom

Obe stanovanji sta opremljala Kaja Lipnik Vehovar in Arne Vehovar, v enem od njiju danes s tremi otroki bivata tudi sama, v studiu pa delata.

Bivalni del se v zunanjost odpira prek velikih steklenih površin. Bivalni del se v zunanjost odpira prek velikih steklenih površin. Foto: Vid Ponikvar

Razporeditev prostorov se je ob zadnji prenovi leta 2010 znotraj obstoječih gabaritov precej spremenila.

Foto: Vid Ponikvar

Pritličje so spojili s polkletjo, ki ima to prednost, da je vrt za pol etaže poglobljen. Na ta način so odmaknjeni pogledi na okolico, predvsem pa ob takšni rešitvi človek ne opazi, da ne gre za pritlično etažo.

Luči iz furnirja so reinpretacija Arneta Vehovarja dizajna njegovih staršev Nives Kalin Vehovar in Franca Vehovarja, ki sta bila prav tako arhitekta. Luči iz furnirja so reinpretacija Arneta Vehovarja dizajna njegovih staršev Nives Kalin Vehovar in Franca Vehovarja, ki sta bila prav tako arhitekta. Foto: Vid Ponikvar

Zimski vrt

Nekdanji odprti prostor pod teraso, z originalnimi stebri, ki je nekoč služil kot skladišče za Kalinove osnutke, so ob prenovi zasteklili. Zaprti del, ki gleda na jug in se odpira proti vrtu, so povezali z drugimi prostori, v katerih je zdaj bivalni del. Prek velikih steklenih površin pa tako v notranjost prodira veliko naravne svetlobe.

Foto: Vid Ponikvar

V delu, ki v dolžino meri približno osem metrov in kjer sta zdaj tudi kuhinja in dnevna soba, je prej bilo le eno okno. Zato so v kuhinji dodali enega in dodatnega tudi v prehodnem prostoru, s to rešitvijo pa tako tudi ta del stanovanja odprli proti naravni svetlobi.

Notranja oprema je razen stolov narejena po meri, med materiali prevladuje les. Notranja oprema je razen stolov narejena po meri, med materiali prevladuje les. Foto: Vid Ponikvar

Les prevladuje

Notranja oprema je razen stolov narejena po meri. Med materiali prevladuje les, na tleh je to hrast, v kuhinji pa brezova vezana plošča.

Foto: Vid Ponikvar

Delo arhitektov Kaje Lipnik Vehovar in Arneta Vehovarja je tudi dolga jedilna miza, arhitektovo pa tudi lučmi iz furnirja, ki so druga generacija svetil njegovih staršev Nives Kalin Vehovar in Franca Vehovarja, ki sta bila prav tako arhitekta. Arne Vehovar je njune dizajne reinterpretiral, razdelal in dodelal ter prilagodil novim tehnologijam.

Foto: Vid Ponikvar

Iz dnevne sobe v zgornje prostore, kjer so spalnice in kopalnica, vodijo lesene stopnice, ki so vdelane v omaro. Otroške sobe se odpirajo na teraso, kar je še ena od kakovosti tega uživaškega stanovanja, ki mu ob notranji opremi poseben šarm daje prav njegova povezanost z vrtom.

Del stanovanja je tudi arhitekturni studio Kaje Lipnik Vehovar in Arneta Vehovarja. Del stanovanja je tudi arhitekturni studio Kaje Lipnik Vehovar in Arneta Vehovarja. Foto: Vid Ponikvar

Stanovanje v vili za Bežigradom je del festivala Odprte hiše Slovenije, ki vsako leto v sodelovanju z arhitekti in lastniki objektov odpira vrata v kakovostno javno in zasebno arhitekturo pri nas. Letos bo potekal med 21. in 23. aprilom. 

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 75
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail