Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 11. 2011,
8.36

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zima ptičja hišica ptice zimska rekreacija

Sreda, 23. 11. 2011, 8.36

5 let, 5 mesecev

Ptičja hišica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Bliža se zima, z njo pa sneg, ki pticam otežuje pot do hrane. Zanje lahko poskrbimo z vedno polno ptičjo krmilnico, ki jo izdelamo sami. In to kar iz odpadne embalaže.

Kako hranimo ptice

Ker se mnogi hranjenja ptic, sicer v dobri veri, lotevajo napak, najprej naštejmo nekaj krmilnih "pravil". S krmljenjem navadno začenjamo v prvih dneh novembra, če nas (in ptice) sneg preseneti prej, pa tudi že v oktobru. Največkrat ptice hranimo s sončničnimi semeni, vesele pa so tudi druge hrane, kot so proso, pšenica, jabolka, orehi in mlet živalski loj. Količino hrane prilagajamo zimskim razmeram in jo v krmilnico polagamo vsak dan sproti. Če se enkrat odločimo hraniti ptice, naj bi to počeli do konca zime oziroma vsaj tja do marca, saj se ptice navadijo na lokacijo krmilnice. V marcu pa s hranjenjem zaključimo postopoma. V krmilnico vsak dan polagamo manj hrane in tako v 10 do 14 dneh prenehamo s krmljenjem.

Krmilnico postavimo na dovolj visoko oziroma mačkam nedostopno mesto, recimo na drevesno vejo, pod katero je dovolj velika čistina ali neprehodno grmovje. Postavimo jih lahko tudi na balkonske ograje ali okenske police. Če krmilnice, ki bi jo vsako leto postavili pticam, še nimamo, jo lahko z malce truda izdelamo kar sami. Možnosti je več, mi vam danes predstavljamo preprosto ptičjo hišico, za katero potrebujemo le dva kosa plastične embalaže.

Za izdelavo ptičje krmilnice potrebujemo:

• plastično posodico s pokrovčkom (od polkilogramske skute), • plastenko s pokrovčkom (od pollitrskega tekočega jogurta), • najlonsko vrvico, • žebelj in vžigalnik.

Pa se lotimo

Dobro očiščeno embalažo odpremo, tako da imamo pred sabo štiri plastične kose – dva pokrovčka in dve posodici. Pokrovček od jogurta bomo spojili s posodico od skute, plastenko pa skozi dno privezali na večji pokrovček od skute. Luknjice lahko skozi plastiko zvrtamo z vrtalnikom, če pa tega nimamo pri roki, se luknjic lotimo kar z vročim žebljem. Žebelj pri glavi ovijemo z blagom, da se ne opečemo, in konico žeblja segrevamo nad ognjem. Ko je žebelj dovolj segret, poskusimo narediti luknjo na dnu vseh štirih elementov naše bodoče ptičje hišice. Žebelj po potrebi sproti segrevamo.

Tako, čas je za vezavo sestavnih delov. Kot smo že omenili, pokrovček od jogurta zvežemo z lončkom od skute. Odrežemo desetcentimetrski kos vrvice in oba konca napeljemo skozi obe luknjici, tako da manjši pokrovček pritrdimo na dno posode od skute, na zunanji strani pa naredimo večjo zanko, s katero bomo lahko krmilnico na koncu obesili na vejo.

Malce več truda bo zahteval drugi korak – spojitev plastenke s pokrovčkom od skute. Odrežemo kos vrvice, ki je deset centimetrov daljši od plastenke. Vrvico napeljemo skozi luknjico na dnu le-te, da pokuka ven pri vratu plastenke in na koncu naredimo debel vozel. Vrvico potegnemo nazaj, dokler se ne zaustavi na dnu. Zdaj isto vrvico napeljemo še skozi pokrov od skute in spet zavozlamo. Odvečen kos vrvice odrežemo.

Zdaj imamo dva sestavna dela, ki ju spojimo tako, da pokrovček navijemo na jogurtovo plastenko. Še prej na obod plastenke z žebljem ali olfa nožem naredimo dovolj velike odprtinice, da bo skoznje pronicala hrana za ptice. V plastenko vsujemo še zrnje, navijemo pokrovček s strehico in ptičja hišica je nared!

 

Ne spreglejte