Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 11. 2022,
8.40

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Oglasno sporočilo

Natisni članek

štedilnik pečica miza gospodinjski aparati kuhinja PR članek

Torek, 22. 11. 2022, 8.40

1 leto, 4 mesece

Pet nasvetov za ureditev sanjske kuhinje

Oglasno sporočilo

Kuhinja je prostor, ki je v vsaki hiši ali stanovanju najbolj odvisen od svoje funkcionalnosti. Kuhinja mora imeti osnovne dele, brez katerih težko delamo v njej. Prav gotovo sem spadata pomivalno korito in štedilnik, pa naj bo ta na plin ali elektriko. Pečica je tudi zaželena, a manjša stanovanja nimajo prostora zanjo, zato je lahko prostostoječa namesto vgradne ali celo samo mikrovalovna.

kuhinja | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Delovna in odlagalna površina

Glede na število gospodinjskih aparatov, ki jih imamo, je pomembno, da so razvrščeni na način, da nam ne ovirajo osnovne dejavnosti kuhinje – kuhanja. Prav tako ni pametno imeti štedilnika med steno in umivalnikom, saj bi nam to otežilo pripravo jedi. Kakršnakoli mastna jed bo špricala in umazala steno, kar pomeni še dodatno čiščenje po zaključku kuhanja. Če imamo v mislih še kakšne dodatne kuhinjske pripomočke, kot so mikrovalovna pečica, robotski mešalnik ali cvrtnik na vroč zrak, jih je pametno imeti nekje, kjer ne bodo v napoto pri vsakdanjem delu.

Kje so električne vtičnice?

Električne vtičnice seveda ne smejo biti preblizu umivalnika ali štedilnika, saj jih lahko vročina in mast uničita, malo vode, ki špricne iz umivalnika, pa lahko povzroči kratek stik in škodo na celi električni mreži. Najbolje je, da so vtičnice tam, kjer smo pustili prazen prostor, saj bomo tam vklopili ročni mešalnik in zamesili testo za piškote, vanje pa bomo vklopili tudi zgoraj naštete kuhinjske pripomočke.

Kuhinjski otok

Če imamo v mislih kuhinjo odprtega plana, je tu nepogrešljiv kuhinjski otok. Seveda se bomo morali odločiti, čemu bo služil – bo le še en pult ali bo služil kot dodatna kuhinjska miza, za katero bo družina jedla zajtrk? Če ga nekoliko zvišamo, lahko služi kot pult za pripravo hrane, podstavek je lahko uporaben kot dodaten prostor za shranjevanje, okoli pa zaradi višine raje postavimo nekaj prikupnih VidaXL!

Jedilna miza

Čeprav imamo kuhinjski otok, okoli katerega lahko nekaj malega pojemo, na barskih stolčkih morda ni ravno udobno sedeti ali pa je za nekatere to celo nemogoče (recimo za manjše otroke ali starejše osebe z ovirano gibljivostjo). Če imamo dovolj prostora, poleg kuhinje predlagamo jedilnico z večjo, moderno jedilno mizo. Izbira le-teh zna biti kar zahtevna, saj je danes na voljo res veliko materialov in oblik, razmisliti pa je treba tudi o izkoriščenosti – koliko ljudi bo nekega dne sedelo za njo.

Več luči, prosim!

Nazadnje moramo pomisliti tudi na osvetlitev prostora, saj bo zelo težko kaj delati v njem, če je pretemen ali utesnjen. V svetlih urah dneva je za naše oči najboljša dnevna svetloba, zato je dobro premisliti, kam gredo omarice, hladilnik in vse večje stvari, ki bi znale ovirati pot svetlobe med oknom in delovno površino. Še težje pa je učinkovito uporabiti umetno svetlobo, ker če je na stropu le eno svetilo, bomo sami sebi delali senco, če ji bomo med delom obrnili hrbet, zato je pametno razmisliti tudi o kakšnih manjših lučeh na spodnji strani omaric ali kabinetov.

Prijetno sestavljanje omaric vam želim!

Naročnik oglasnega sporočila je Nikola Kljajić.

Ne spreglejte