SiolNET. Dom Oprema in dekor
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako urediti otroško sobo na praznem podstrešju

0,68

termometer

otroška soba
Foto: Thinkstock

Bralec nam je poslal skico tlorisa neizkoriščenega podstrešja, v katerem bi rad naredil otroške sobe za sinova in hčerko.

Zdajšnje stanje

Bralec želi, da se vhodi v otroške sobe izvedejo v steni, kjer so trenutno vrata v neizkoriščeno podstrešje. Želi tudi, da je dekliška soba v delu vrat, ki vodijo na balkon, da so postelje široke vsaj sto centimetrov in da so v otroških sobah strešna okna.

Višina od finalnega tlaka do začetka poševnine je 180 centimetrov.

Skica - obstoječe stanje (levo) in predlog rešitve:

mladinska soba, otroška soba Foto: Jana Malenšek, arhitektka

Predlog rešitve: 

Gre za idejno skico predloga treh mladinskih sob, ki so zasnovane dokaj odprto, stroškovno učinkovito in sodobno, a vendar prilagojeno dani površini. Vsak centimeter opreme je treba temeljito načrtovati in maksimalno izkoristiti, tako da ima vsaka mladinska soba:

- ležišče dimenzij najmanj 100 cm x 210 cm,
- delovno mizo dimenzij najmanj 120 cm x 70 cm
- ter tako namestitev opreme, da je omogočeno neovirano odpiranje okenskega krila ali balkonskih vrat. 

Predlagam ležišča dimenzij 120/210 in delovne mize dimenzij 180/70.

Skica št. 1

otroška soba, mladinska soba Foto: Jana Malenšek, arhitektka Predlagam, da se v fantovski mladinski sobi (skica št. 1) ob vhodu na desni strani prostor nameni ležišču 120/210 z vzglavnikom, ki je hkrati tudi nočna odlagalna omarica ter izvlečna omara za potrebe shranjevanja pižame, knjig ipd. V nadaljevanju predvidevam prostor za delovno mizo 180/70, nad temi elementi pa prostor za igrivo postavitev polic in najljubših fotografij. Na nasprotni steni prostor omogoča postavitev garderobne omare z vmesnim kotičkom za branje ipd. Predlagam, da se za občutek povečanja prostora oziroma globine na fasadni steni in poševnini, kjer je mogoče izvesti dvoje strešnih oken, uporabi fototapeto velemesta, narave ipd.

Skica št. 2

otroška soba, mladinska soba Foto: Jana Malenšek, arhitektka

V fantovski mladinski sobi (skica št. 2) predlagam manjšo spremembo, da sobi ne bosta povsem enaki. Predlagam, da je ležišče na istem mestu, namesto delovne mize pa oblazinjena zofa ali sedežna vreča. Nad temi elementi naj se ohrani prostor za igrivo postavitev polic in najljubših fotografij. Na nasprotni steni prostor omogoča postavitev garderobne omare do stropa in delovne mize 180/70. Predlagam, da se za občutek povečanja prostora oziroma globine na fasadni steni in poševnini, kjer je mogoče izvesti dvoje strešnih oken, uporabi fototapeto velemesta, narave ipd.

 

Skica št. 3

otroška soba, mladinska soba Foto: Jana Malenšek, arhitektka

Dodana vrednost dekliške sobe (skica št. 3) so lasten balkon ter veliko okno in steklena balkonska vrata, zato soba ne potrebuje dodatnih strešnih oken. Pod okno postavimo mizo dimenzij 180/70, levo od nje pa ležišče 120/210 z vzglavnikom, ki je hkrati nočna omarica, zaradi dvižnega sistema pa tudi shramba dodatne posteljnine ipd. Na nasprotni steni prostor omogoča postavitev garderobne omare in regalov po vsej dolžini stene.

 

Primeri fototapet, ki so lahko v pomoč:

 

An amazing view of Manhattan. Photo taken from Rockefeller Center. Wallpaper: Midtown" #mrperswall #mrperswallstudy

A post shared by Mr Perswall (@mrperswall) on

 

 

Wake up every morming to this stunning view of Paris. #mrperswall #mrperswallbedroom Photo from 📷 @housekoti⠀

A post shared by Mr Perswall (@mrperswall) on  

VPRAŠAJTE ARHITEKTA

Potrebujete nasvet, kako prenoviti prostor v vašem domu? Na e-naslov urednik@tsmedia.si nam pošljite kratek opis prostora in za kakšen namen ga uporabljate. Priložite skico prostora.

 

POJASNILO:

Arhitektka pripravlja nasvete in idejne skice na podlagi informacij, ki jih posredujejo bralci. Obstaja možnost, da informacije niso popolne. Arhitektka in družba TS media d.o.o. ne odgovarjata za morebitne zaplete in napake pri izvedbi gradbenih posegov. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin