Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 9. 2019,
7.00

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Prva hiša

Foto: Getty Images in Prva hiša

Natisni članek

Prva hiša stanovanje Mengeš advertorial seniorji

Ponedeljek, 9. 9. 2019, 7.00

2 meseca

Kako sendvič generacija lahko poskrbi za starše?

Vsebino omogoča Prva hiša

Foto: Getty Images in Prva hiša

sin oče stanovanje dom družina | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Skoraj 50 odstotkov oseb v zgodnjih srednjih letih podpira starše ali druge sorodnike, starejše od 65 let, in hkrati vzdržuje mladoletne otroke oziroma finančno pomaga svojemu odraslemu naraščaju.

Pri tem vsekakor ne gre le za finance. Starostniki in mladina od tako imenovane sendvič generacije pričakuje tudi stalno čustveno podporo.

Potreba po medgeneracijski pomoči je vedno večja

Skrb za ostarele starše se včasih prehitro seli v ustanove ali pa breme pade na ramena odraslih otrok. | Foto: Skrb za ostarele starše se včasih prehitro seli v ustanove ali pa breme pade na ramena odraslih otrok.

Generacija s posrečenim poimenovanjem "sendvič generacija" zagotavlja stalno podporo za starejše sorodnike, ki potrebujejo pomoč v gospodinjstvu ali pri osebni negi in različnih opravkih, kot so obiski zdravnika, nakupi, prevozi na razne prireditve, srečanja in izlete. Ob tem so odgovorni še za svoje potomce. Gre za generacijo, staro med 35 in 54 let, ki je zaradi obilice odgovornosti izjemno obremenjena.

Daljša življenjska doba in boljše življenjske razmere so pripeljale do tega, da v nekem obdobju na priložnostna družinska srečanja lahko pride kar štiri ali pet generacij. Vseeno pa zaradi sodobnega načina življenja v urbanih okoljih ni več stalnega neposrednega stika več generacij, čeprav je potreba po medgeneracijski pomoči vedno večja.

PRIJAVITE se na ogled sanjskega stanovanja za svoje starše ali zase.

Razbremeniti sebe in starše

Zadnja stvar, ki si jo starostniki želijo, je, da bi s svojimi zahtevami omejili življenjski slog svojih otrok in vnukov, saj so prepričani, da imajo potrebe mlajših generacij prednost pred njihovimi. | Foto: Getty Images Zadnja stvar, ki si jo starostniki želijo, je, da bi s svojimi zahtevami omejili življenjski slog svojih otrok in vnukov, saj so prepričani, da imajo potrebe mlajših generacij prednost pred njihovimi. Foto: Getty Images

Odrasli otroci, ki želijo ostarelim staršem pomagati pri samostojnem bivanju, morajo malce bolj spretno organizirati njihovo in svoje življenje.

  • "Sendvič generacija" naj pomaga po svojih zmožnostih, predvsem pa naj nadzoruje svoje finance. Prekoračitev limita ali celo najemanje posojila se lahko finančno in čustveno maščuje.
  • Odrasli otroci morajo včasih sprejeti tudi kakšne "vzgojne ukrepe", če vidijo, da ostareli starši sprejemajo škodljive in nevarne odločitve.
  • Visoki pritiski, ki jim je izpostavljena "sendvič generacija", lahko močno izčrpajo in poslabšajo kakovost njihovega življenja. Občasni priboljški so zato obvezni. Več ko naredimo zase, več lahko damo naprej.
  • Vedno dobrodošle oblike pomoči ostarelim staršem: pomoč pri nakupovanju, vsakodnevni telefonski pogovori, občasna pomoč v gospodinjstvu, organiziranje počitnic, prevoz v zdravstveni dom, učenje uporabe računalnika in spleta, ...
  • Denar ni edini odgovor na to, kako rešiti težave, s katerimi se spoprijemajo ostareli starši. Odrasli otroci naj poiščejo še kakšen drug način, da jim bodo pomagali ohraniti samostojno in dostojanstveno življenje.
  • Izkazovanje ljubezni in pozornosti je vedno dobrodošlo.
par stanovanje dom prosti čas
Trendi Prva stvar, ki jo moramo narediti, ko se gnezdo izprazni

Starejšim lahko pomagamo tudi z iskanjem ustreznega doma

Prva hiša | Foto:

Prva hiša | Foto:

S starostjo se pojavijo nove ovire, na katere se morajo starejši privaditi: preveliko stanovanje, previsoki stroški vzdrževanja, neurejena okolica, neustrezna infrastruktura v soseski in premalo storitev v okolici. Številni posamezniki se zato v zrelih letih odločajo za bivanje v oskrbovanih stanovanjih, kjer so v bližini na voljo vse storitve za samostojno življenje.

Ostarelim staršem lahko pomagamo poiskati prijetno okolje, kjer bodo v udobnem in svetlem stanovanju uživali v vseh vsebinah, ki jih ponuja majhno mesto. Pravih oskrbovanih oziroma varovanih stanovanj v Sloveniji zelo primanjkuje. Prav zato nam iskanje novega doma lahko močno olajša ponudba Prve hiše, ki v Mengšu ponuja 80 novih in svetlih stanovanj različnih velikosti.

Objekt Glavni trg Mengeš je zasnovan po konceptu medgeneracijskega sobivanja, ki po raziskavah ugodno vpliva tako na starejše kot vse druge generacije. Stanovanjski objekt se pohvali s širokimi hodniki, dovolj velikim dvigalom, prostornimi balkoni, lastno shrambo, parkiriščem v garaži in domom v upokojencev v neposredni bližini. Objekt je nov, zato so stroški vzdrževanja nizki. Pomembne prihranke pa prinaša tudi energetska varčnost stanovanj.

Svetel in prijeten dnevno-bivalni prostor je srce stanovanja.
 | Foto: Svetel in prijeten dnevno-bivalni prostor je srce stanovanja.

Ni ga čez udobje. | Foto: Ni ga čez udobje.

Kopalnica s prho v nivoju tal je za starejše še posebej praktična. | Foto: Kopalnica s prho v nivoju tal je za starejše še posebej praktična.

Sprehodite se po stanovanju

S pomočjo sodobne tehnologije lahko stanovanje za ostarele starše izberete kar z domačega kavča:

 

V iskanju udobja in varnosti za starše

Prva hiša | Foto:

V Mengšu bomo tako za svoje starše našli udobje, kakovostne življenjske pogoje in možnosti za medgeneracijsko druženje.

Še posebej hvaležni pa bomo za neposredno bližino doma upokojencev, ki stanovalcem v objektu Glavni trg Mengeš ponuja svoje storitve – na voljo imajo dostavo toplih obrokov, pranje in likanje, gospodinjsko pomoč in pomoč pri ohranjanju socialnih stikov. V pritličju bloka je supermarket ter več storitvenih lokalov. V neposredni bližini so banka, pošta, lekarna in zdravstveni dom. Pred objektom je tudi parkirišče za obiske. Vse to starejšim omogoča povsem brezskrbno samostojno življenje, tudi v visoki starosti.

Prva hiša | Foto:

Ne glede na to, da v objektu Glavni trg Mengeš niso na prodaj prav oskrbovana stanovanja, smo lahko prepričani, da bodo naši starši bivali v neposredni in varni bližini potrebnih storitev ter doma upokojencev, kjer znajo poskrbeti za vse potrebe starostnikov. Tako bodo lahko kljub starostnim omejitvam živijo varno, dostojanstveno in sproščeno.

NAŠ PREDLOG:

Dvosobno stanovanje:

Prva hiša Dvosobno | Foto:

PRIJAVITE SE NA OGLED

Nova, takoj vseljiva stanovanja na voljo za ogled.

Pokličite nas na 01/292 65 00 ali pišite na info@prvahisa.si.

Prva hiša | Foto: Prva hiša d. o. o.

Družba za razvoj nepremičninskih projektov

Bravničarjeva ul. 13

1000 Ljubljana

Ne spreglejte