Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
22. 8. 2016,
12.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

fotografija Sony ocenili smo Vtisi Vtisi

Ponedeljek, 22. 8. 2016, 12.00

2 meseca, 1 teden

Sony Cyber-shot RX10M3

Preizkusili smo enega najboljših fotoaparatov pri nas. Ga je vredno kupiti?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Na testni krog smo peljali odlični digitalni fotoaparat Sony Cyber-shot RX10M3, ki v enem dragem, a robustnem paketu združuje nekatere najboljše lastnosti profesionalnih fotoaparatov DSLR in objektiv s kar 25-kratno optično povečavo. Njegova največja slabost? Če odštejemo kupce z žepi brez dna, je RX10M3 na kožo pisan zelo ozkemu krogu uporabnikov, ki dobro vedo, kaj hočejo in potrebujejo.

Sony Cyber-shot RX10M3 je predstavnik rastoče družine polprofesionalnih digitalnih fotoaparatov s fiksnimi objektivi, ki se lahko po kakovosti fotografij merijo z boljšimi zrcalno-refleksnimi fotoaparati (ali DSLR-ji). K nakupu vabijo s tem, da v eni napravi združujejo vse, kar potrebuje ljubiteljski fotograf – velik razpon povečave, ogromno nastavitev ter seveda odlično kakovost fotografij in videoposnetkov. 

V tem prispevku bomo preverili, kaj uporabnik pridobi z nakupom fotoaparata RX10M3 in kakšne fotografije zna narediti, zanima pa nas tudi, ali je za povprečnega fotografa Sony RX10M3 dober nakup ali pa je bolje poseči po eni od alternativ. 

Kaj fotografu ponuja Sony Cyber-shot RX10M3?

Povečava (ali zum): 25-kratna optična povečava (v fotografskem žargonu  razpon goriščnice je med 24 in 600 milimetri) je eden največjih adutov tega Sonyjevega fotoaparata. Kakovost fotografij je tudi pri največji povečavi odlična, podrobnosti pa ogromno. Veliko zaslug gre zaslonki (odprtini, skozi katero svetloba pade na fotografski senzor), ki je tudi pri 25-kratnem zumiranju še vedno precej odprta (vrednost f4). To pomeni, da senzor še vedno prejema zelo veliko svetlobe, posledično pa so fotografije lahko bolj svetle, kontrastne in polne podrobnosti. RX10M3 fotografu zato omogoča, da tudi pri največji povečavi doseže učinek, imenovan bokeh (motiv v ospredju izostren, ozadje pa zamegljeno).

Pri največji povečavi se že tako obilni Sony Cyber-shot RX10M3 spremeni v pravi top. Izteg objektiva do konca traja približno štiri sekunde.  | Foto: Pri največji povečavi se že tako obilni Sony Cyber-shot RX10M3 spremeni v pravi top. Izteg objektiva do konca traja približno štiri sekunde. 

Ergonomija: RX10M3 se z velikostjo uvršča na skrajni konec spektra kompaktnih digitalnih fotoaparatov, saj je velik skoraj toliko kot povprečen zrcalno-refleksni fotoaparat nižjega ali srednjega razreda. Občutek pri držanju naprave, ki tehta malce več kot kilogram, je zelo dober. Oprijem je prevlečen z gumo in zelo robusten, fotograf nikoli nima občutka, da bi mu naprava lahko zdrsnila iz rok.

Glede na predhodnika (RX10M2) je oprijem tudi nekoliko spremenjen – ko je objektiv iztegnjen do konca, uporabnika ne moti več tako kot prej.  | Foto: Glede na predhodnika (RX10M2) je oprijem tudi nekoliko spremenjen – ko je objektiv iztegnjen do konca, uporabnika ne moti več tako kot prej.  Prijaznost do uporabnika: RX10M3 se želi prikupiti tudi uporabnikom, ki se s fotografijo šele spoznavajo in potrebujejo pomoč. Pri fotoaparatu zato najdemo funkcije, kot sta SteadyShot, ki samodejno izostri premikajoč se objektiv, in pomoč pri povečevanju Zoom Assist, ki pri 25-kratni povečavi pomaga slediti motivu. Gumbi in drsniki so postavljeni na dosegu prstov, všeč nam je bil poseben drsnik za ročno nastavljanje zaslonke. Meniji sicer potrebujejo nekaj dodelav, saj so sonyjevsko špartanski, prav tako ne bi škodilo nekaj "domačih" izrazov za sicer dobro znane funkcije. Vsak začetnik pač ne ve, da HFR (High Frame-Rate) pomeni snemanje počasnega posnetka. 

Na vrhu naprave ob zelo dobrem sprožilcu je dodaten gumb (C2), ki mu lahko določimo poljubno funkcijo. | Foto: Na vrhu naprave ob zelo dobrem sprožilcu je dodaten gumb (C2), ki mu lahko določimo poljubno funkcijo.

Klikni tukaj za ogled tehničnih lastnosti fotoaparata Sony Cyber-shot RX10M3

Cena: V tujini je RX10M3 mogoče kupiti za 1.500 ameriških dolarjev, kar je približno 1.330 evrov. Pri nas ga nismo našli za manj kot skoraj 1.800 evrov

Kakšne so fotografije in kakšni videoposnetki?

Brez povečave (24 mm):

 | Foto:

Največja povečava (600 mm):

 | Foto:

Portret pri največji povečavi (600 mm):

 | Foto:

Še nekaj vzorčnih fotografij:

 | Foto:  | Foto:  | Foto:

Koliko pomaga stabilizacija slike SteadyShot? Preverimo pri naši nemirni muci.

Brez stabilizacije:

 | Foto:

Z vklopljenim SteadyShot (rezultat sicer ni najboljši, a razlika je očitna):

 | Foto:

Video v ločljivosti 4K:

Video, počasni posnetek:

Zakaj bi kdo želel kupiti takšen fotoaparat in kakšni so naši pomisleki pred priporočilom za nakup?

Za koga Sony RX10M3 je:

- Za profesionalnega ali ljubiteljskega fotografa, ki potrebuje kakovosten sekundarni fotoaparat, a se mu s sabo ne da vsakič prenašati cele garniture objektivov. RX10M3 je za to idealen, saj ponuja kakovost fotografij, podobno zrcalno-refleksnim fotoaparatom, in zelo širok razpon optične povečave. 

- Za uporabnika, ki si želi zelo dober vsestranski fotoaparat in zanj brez trganja od ust lahko odšteje skoraj dva tisoč evrov. 

Sony v opisu naprave navaja, da RX10M3 z enim polnjenjem baterij zdrži 420 pritiskov na sprožilec, kar je nekako v povprečju njegovega razreda. | Foto: Sony v opisu naprave navaja, da RX10M3 z enim polnjenjem baterij zdrži 420 pritiskov na sprožilec, kar je nekako v povprečju njegovega razreda. Za koga Sony RX10M3 ni: 

- Za fotografa začetnika, ki se želi podati v svet zrcalno-refleksne (DSLR) fotografije. RX10M3 ni zrcalno-refleksni fotoaparat, pa čeprav po kakovosti fotografij ne odstopa preveč. V tem primeru je veliko boljša izbira nakup vstopnega DSLR-ja za 400 do 500 evrov, kompleta objektivov in priročnika o fotografiji. 

- Za uporabnika, ki v fotoaparatu RX10M3 vidi samo 25-kratno optično povečavo. Tak uporabnik bo prihranil ogromno, če bo posegel po cenejših alternativah, kot sta Canon Powershot G3X (pri nas od 780 evrov naprej) ali Panasonic Lumix DMC-TZ100 (670 evrov).

 

Ne spreglejte