Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
5. 10. 2012,
15.37

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo tehnologija pes

Petek, 5. 10. 2012, 15.37

2 meseca

Ocenili smo: Pro Evolution Soccer 2013

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kapo dol, Konami. Letos ste na Daljnem vzhodu vendarle znova dokazali, da še niste popolnoma izgubili čuta za ustvarjanje organskega nogometa, ki smo ga tako vzljubili še v času drugega playstationa.

Priznati moram, da sem ob prvem preigravanju novega Pro Eva mislil, da igram fenomenalno šestico v novi preobleki. To je do neke mere res, saj je PES 2013 daleč najboljši Konamijev nogomet do zdaj in dobra priprava na naslednje leto, ko nas zaradi naslednje generacije igralnih konzol po besedah Japoncev čaka popolnoma nov pogonski motor.

Pogreta juha? Ne bi rekel. Prvi vtis ob zagonu igre z izjemo tega, da je Pro Evov glasnik zdaj Ronaldo, ni dosti drugačen od lanskega, saj je večina igralnih modusov ostala nespremenjena, malodane nedotaknjeni so tudi meniji. Prav tako bežen pogled na obsežen "changelog.txt" (za laike – seznam novosti in izboljšav) ne pove dosti, saj je sprememb veliko, a nobene zares v nebo vpijoče.

Pa vendar je letošnji PES konkretno drugačen od lanske inkarnacije – tempo igre je občutno padel, več je časa za organiziranje akcij in manj brezglavih drvenj v napad, za kar je zaslužnih več dejavnikov.

V prvi vrsti je to izboljšano vodenje žoge, ki je zdaj težja in morda malce počasnejša, obenem pa jo bolje obvladajo tudi igralci, ki imajo vrednosti ustreznih veščin (dribble accuracy, ball control, balance) nižje od 75. Učna krivulja je tu spet precej strma, saj je relativno lahko obvladati podajanje, precizno streljanje in izvajanje enajstmetrovk, precej težji pa so dvoboji ena na ena in izvajanje raznih trikov, pri katerih je treba poleg prstne koordinacije upoštevati tudi tajming in izurjenost tako napadalca kot branilca. Messi bo z "lesenim" Albiolom namreč opravil precej lažje kot s fanatičnim Ramosom.

Zabrisana meja med UI in igralcem iz mesa in krvi Nadalje realizem potencira proaktivna umetna pamet (ProActive AI), zaradi katere so tekme proti računalniku ponekod vsaj tako napete kot proti živemu nasprotniku. Igralci se inteligentno odkrivajo, hlinijo utekanje v prazen prostor in tako nase vlečejo branilce ter se poslužujejo istega bogatega nabora preigravanj kot igralec. Za nameček je mogoče nekatere superzvednike prej kot po videzu prepoznati po stilu igre – Ibra se bo zagradil v kazenskem prostoru, Hazard z nadzvočno hitrostjo preigraval po desni, Pirlo pa z lahkotnim korakom in preciznimi podajami paral nasprotnikovo obrambo.

Omenjal sem že strmo učno krivuljo – težavnost je po zaslugi ProActive AI pošteno poskočila in tudi staroste serije PES se lahko že pošteno namučijo ob tretji od šestih. Tako je, šestih. Prvič po Pro Evo 5 je največjim znalcem na voljo tudi težavnost, ki je bila poprej označena s šestimi zvezdicami, zdaj pa z nazivom Super Star. Če precenite svoje znanje, vam bosta kljub izbiri Barcelone pokadila tako BATE Borisov in CFR Cluj.

Fifa je lani pravo malo revolucijo povzročila z obrambnim sistemom Tactical Defending, ki je dal postavljanju zadnje linije povsem drugo dimenzijo. Pro Evo 2013 je zgledu sledil letos – tiščanje tipke za pressing je še vedno prisotno, a je poudarek predvsem na pokrivanju prostora in zapiranju podajalnih poti. Ker sodniki še vedno preveč radi posežejo po kartonih, je drseče štarte priporočljivo izvajati le, ko je igralec povsem prepričan v to, da bo zadel žogo in ne gležnja. Stoječi odvzemi žog so zdaj bolj gladki (igralci se ne teleportirajo več do nog nasprotnika) in bolj učinkoviti, predvsem pa manjkrat vodijo do prekinitev igre.

UEFA CL da, FIFPro ne Licenčna luknja je še vedno prisotna, a tega smo pristaši serije PES že vajeni. Letos se lahko z vsemi uradnimi podatki pohvalijo francoska, nizozemska, španska in japonska (samo v vzhodnjaški izdaji igre) liga ter liga prvakov, njena južnoameriška ustreznica Copa Libertadores in Liga Europa, medtem ko so delno licencirane (imena klubov ne, igralci da) angleška, italijanska, portugalska in brazilska liga. V Pro Evu 2013 najdemo tudi 81 državnih reprezentanc, kar je največ do zdaj, a je popolnih (uradno ime, dresi in igralci) manj kot ena tretjina.

Kako bo odgovorila Fifa? Ni dvoma, da je za PES 2013 znova vredno odšteti nekaj desetakov. Prevetren igralni sistem bo zagotovo znova pritegnil stare mačke, ki so obtičali pri šestici, in morda celo spreobrnil kakšnega "fifaša". Če bo Fifa, ki ji reklamo letos dela Messi, ubranila naziv najboljše nogometne igre, boste v našem opisu izvedeli že naslednji teden. Kdo ve, morda pa bo vendarle vsaj enkrat zmagal Ronaldo …

Ocena: 90

Zvrst: Simulacija nogometa Razvijalec: PES Productions Založnik: Konami Igrala: PC, xobx 360, PS3, Nintendo wii in 3DS, Sony PSP in Vita

Lestvica ocen

1-10 - Se ne dotaknem, tudi če mi igro iz same ljubezni podari punca/žena/mama. 11-20 - Vzamem, če mi igro kdo podari, in plošček uporabim kot podstavek za pivo. 21-30 - Igram, ker sem mazohist. 31-40 - Bi igral, če bi mi tatovi odnesli vse drugo. 41-50 - Igre bi se lotil samo v službenem času. 51-60 - Igra ima nekaj dobrih elementov, ki pa ne odtehtajo slabih strani. 61-70 - Kot privrženec dotične zvrsti bom v igri užival. 71-80 - Zelo solidna igra, do odličnosti ji ne manjka veliko. 81-90 - Odlična igra z elementi klasike. 91-100 - Kupim kar dva izvoda; enega za igranje, drugega za občudovanje v vitrini.

Ne spreglejte