Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
19. 2. 2015,
21.18

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matic Tomšič ocenili smo Vtisi Vtisi pametni telefon

Četrtek, 19. 2. 2015, 21.18

3 mesece, 1 teden

Ocenili smo: Pametni telefon Samsung Galaxy A5

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lep, zmogljiv in - morda najpomembnejše - kovinski. Če se bo Samsung držal smernic, ki jih je zastavil s svojim najnovejšim pametnim telefonom, modelom Galaxy A5, nas čaka razburljivo leto.

Uporabniki so spregovorili, Samsung se je odzval Po dolgih letih grajanja plastičnih ohišij sicer odličnih pametnih telefonov dolgometražne serije Galaxy, ki so uporabniku mnogokrat dajali vtis, da v rokah drži enega od kitajskih telefonskih spakov za 20 evrov, ne naprave za petstotaka, se stvari vendarle obračajo na bolje. Model Galaxy A5, ki se uvršča v srednji cenovni razred, je od dražjih sorodnikov, kot sta Galaxy Alpha in Galaxy Note 4, podedoval kovinsko ohišje. Mar to pomeni, da bo aluminij postal standardna oprema Samsungovih telefonov?

To bi bilo vsekakor dobro, saj je občutek pri rokovanju z Galaxy A5 vrhunski. Naprava, ki v dlani deluje zelo premijsko, namreč ni ne prevelika ne premajhna (najdaljša stranica meri skoraj 14 centimetrov), ne pretanka in ne predebela (maksimalna debelina znaša 6,7 milimetra – pravzaprav je telefon med najtanjšimi na trgu). Aluminijasto ohišje iz enega kosa obdaja kromirana obroba, ki je lep dodatek, a bo v rokah neprevidnega uporabnika hitro postalo magnet za praske in okruške. Nerodno je postavljen zunanji zvočnik, namenjen predvajanju multimedijskih vsebin - našli (in mimogrede prekrili z roko) ga boste na pokrovu baterije ob leči fotoaparata.

Videz telefona je sicer zelo generičen, samsungovski ‒ gumb Domov pod zaslonom, na levi strani sta stikali za uravnavanje glasnosti, desno gumb za vklop. Malce domišljije ne bi škodilo, enako obliko telefonov gledamo pravzaprav že od modela Galaxy S2 iz leta 2011. Glavni adut vsakega Samsungovega telefona – zaslon Glede na to, da gre za telefon srednjega cenovnega razreda, mu Samsung ni naklonil prav najboljših komponent, a zaslon je kljub temu eden od adutov modela Galaxy A5. Njegov neelitni pedigre izdaja ločljivost, ki je omejena na 720 x 1.280 slikovnih pik, a se zaslon tipa Super AMOLED uporabniku odkupi z živostjo in nasičenostjo barv, najvišjo in najnižjo svetlostjo ter vrsto nastavitev, s katerimi si lahko prikazovanje slike nastavite po svojih željah. Pod pokrovom motorja Da Galaxy A5 spada v srednji razred, dokazuje tudi njegova strojna vsebina, ki pa je v primerjavi s komponentami bolj zmogljivih pametnih telefonov podhranjena le na papirju. Srce Galaxy A5 je štirijedrni procesor Qualcomm Snapdragon 410, ki deluje pri frekvenci 1,2 gigaherca. Za povprečnega uporabnika, ki ima rad večopravilnost in občasno požene kakšno (tudi grafično zahtevnejšo) igro, bo dovolj zmogljiv. Za hitrost sicer skrbita tudi dva gigabajta delovnega pomnilnika (RAM), ki v srednjem razredu postajata standard – modeli iz višjega imajo praviloma gigabajt več.

Telefon Galaxy A5 podpira hitri mobilni internet LTE in možnost uporabe dveh kartic SIM (različica A5 Duos, ki smo jo dobili v preizkus). Prostora za shranjevanje podatkov je 16 gigabajtov, mogoče pa ga je razširiti s pomnilniško kartico microSD. Največja podprta kapaciteta je 64 gigabajtov.

Kaj pa baterija? 2300-miliamperska enota je dovolj zmogljiva, da Galaxy A5 žeja po elektriki zgrabi šele po dobrem dnevu uporabe, če imamo vključene vse najbolj požrešne funkcije (visoko svetlost, wi-fi, mobilni internet, oddajanje signala GPS). Ker poznamo nekaj načinov za varčevanje z energijo, smo Galaxy A5 med svojim druženjem s telefonom v šestih dneh polnili "zgolj" trikrat. Izredno varčna Nokia 3310 se norčuje, številni sodobni pametni telefoni pa rdijo od zavisti.

Klasično rokovanje Samsunga in Androida Galaxy A5 poganja operacijski sistem Android 4.4.4 KitKat, prek katerega je poveznjen Samsungov (čedalje prijetnejši) uporabniški vmesnik TouchWiz. To pomeni, da lahko s potegom prsta prek zaslona v levo takoj dostopamo do storitve Flipboard, ki je vozlišče aktualnih novic in dogajanja na družbenih omrežjih. V glavnem meniju nas presenetljivo ne čaka cela vrsta Samsungovih odvečnih hišnih aplikacij, temveč le peščica uporabnih, kot sta koledar S Planner in orodje za glasovno upravljanje S Voice.

Galaxy A5 kot fotoaparat in videokamera Pametni telefon ima fotoaparat s 13 milijoni slikovnih pik, ki je spodoben zelo hitrega zajema slik in pozna ogromno nastavitev, a zares kakovostne fotografije dela le ob mirni roki in odlični svetlobi. Ko želimo določen motiv zajeti v naglici ali v temi, se samodejna stabilizacija slike ne izkaže najbolj, zaradi česar so fotografije pogosto zrnate. Glede na to, da imamo v roki mobilni telefon, ne polnopravnega digitalnega fotoaparata, pa je globina polja izjemna. Na sprednji strani naprave je fotoaparat s 5 milijoni slikovnih pik.

Galaxy A5 zna tudi snemati video, a uporabniku tudi na tem področju ne bo ponudil presežkov. Najvišja kakovost je omejena na zajem videa v ločljivosti FullHD (1080p) pri 30 slikah na sekundo.

Odličen telefon, ki pa ima mogočne tekmece Samsung Galaxy A5 bi moral biti za uporabnika, ki zmogljiv pametni telefon išče v srednjem cenovnem razredu, v prvem polletju 2015 zagotovo ena od glavnih izbir. V primerjavi z mogočno konkurenco, kot sta lanska Sony Xperia Z3 Compact in OnePlus One, ima veliko prednost, saj je eden od prvih pametnih telefonov z letnico 2015 (vsaj, kar se tiče trgovinskih polic slovenskih telekomunikacijskih operaterjev - uradno je izšel konec novembra lani), kar pomeni, da bo aktualnost ohranil dlje. Galaxy A5 je že na voljo pri Telekomu Slovenije, njegova cena pa v prosti prodaji (brez sklenitve naročniškega razmerja) znaša 440 evrov.

Naša ocena: 8

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične informacije: Dimenzije: 139,3 x 69,7 x 6,7 milimetra Teža: 123 gramov Zaslon: 12,7 centimetra (5''), Super AMOLED, 294 slikovnih pik na palec Procesor: Qualcomm Snapdragon 410, štiri jedra, 1,2 GHz, grafični procesor Adreno 306 Delovni pomnilnik: 2 GB Shranjevanje podatkov: 16 GB notranjega pomnilnika, kartica microSD do 64 GB Povezljivost: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, LTE, NFC (samo LTE model), microUSB 2.0 Operacijski sistem: Android KitKat 4.4.4 Kamera: 13MP fotoaparat zadaj, 5MP fotoaparat spredaj, snemanje videa v ločljivosti FullHD (1080p) Baterija: 2.300 mAh Drugo: podpora za dve kartici SIM

Ne spreglejte