Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2016,
6.00

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo Andrej Pirnat

Torek, 1. 3. 2016, 6.00

2 meseca

Nexus 6P: najboljši Googlov telefon vseh časov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Nexus 6P je najboljši Googlov telefon vseh časov. Pika. Kako pa se odreže v primerjavi z drugimi telefoni? Se lahko zoperstavi tudi iPhonu, Galaxyju in Xperii? Berite dalje.

Google je konec lanskega leta prvič na trg poslal kar dva telefona, Nexusa 5X in Nexusa 6P. O prvem, ki je nastal pod taktirko LG-ja, smo že pisali, tokrat pa bomo pod drobnogled vzeli večjega od bratov Nexus, 6P, katerega izdelavo je Google (prvič) zaupal kitajskemu Huaweiu.

Telefon, ki meri moči z najboljšimi in gre tudi v plitke žepe Pri Googlu so vedno poudarjali, da imajo pri izdelavi svojih pametnih telefonov in tablic vedno v mislih najbolj zahtevne navdušence nad mobilnimi tehnologijami.

Zato je pred šestimi leti tudi oblikoval svojo linijo mobilnih naprav Nexus, s katero so želeli uporabnikom ponuditi največ za najmanj. Torej sodoben dizajn, strojno moč in hitrost po ceni, ki ne bi prisilila kupcev, da potem še tri mesece živijo zgolj od suhega kruha in vode (da, tebe gledamo, iPhone).

Formula jim je uspela in znamka Nexus je z leti postala sinonim za odlično kakovost. Ne samo da je postala prva izbira marsikaterega privrženca operacijskega sistema Android (naprave Nexus slovijo po tem, da imajo nameščeno najčistejšo obliko Androida, brez nepotrebne programske navlake, ki jo na svoje naprave nameščajo domala vsi drugi proizvajalci), ampak je Applu speljala tudi kar nekaj uporabnikov iPhona.

Nexus se bo bojeval na dveh frontah Googlovi inženirji pa so imeli pred očmi iPhone tudi, ko so zasnovali svojo najnovejšo generacijo Nexusa. Tokrat, kot smo že omenili, v dveh različicah, kar pomeni, da istočasno napadajo več front. Z Nexusom 5X želijo osvojiti primat v srednjem razredu pametnih telefonov, z Nexusom 6P pa ciljajo na sam vrh. In to upravičeno.

Med obema Nexusoma sicer ni drastičnih in pretirano opaznih (razen velikosti) razlik, a prav subtilne nadgradnje so tiste, ki 6P povzdignejo razred višje.

Kovinsko in elegantno ohišje Čeprav sta mali in večji Nexus narejena pod različnima strehama, sta si po videzu zelo podobna. Vendar le na prvi pogled. Medtem ko je 5X povsem plastičen, je ohišje Nexusa 6P kovinsko in s tem precej bolj odporno proti poškodbam in tudi bolj elegantno. 6P je sicer tudi večji in težji, kar pomeni, da ga je bolj nerodno vihteti v eni roki in si je treba pri brskanju po menijih nemalokrat pomagati še z drugo roko, a hkrati iz roke ne drsi, tako da človek hitro izgubi strah, da bi mu spolzel iz roke.

Med opaznejšimi razlikami, na katere bodo pozorni predvsem avdiofili, je tudi različno število zvočnikov. 6P ima dva zvočnika - enega nad zaslonom in enega pod njim - in s tem stereo zvok, 5X pa le enega pod zaslonom. Na hrbtni strani obeh naprav pa najdemo še nekaj estetskih razlik, ki služijo nekoliko drugačnemu videzu obeh naprav. 6P ima namreč fotoaparat nameščen v črnem plastičnem pasu povsem na vrhu hrbtišča, 5X pa malce nižje, zraven senzorja za branje prstnih odtisov.

Po našem mnenju je sicer nova generacija Nexusov nekoliko nazadovala v videzu, saj deluje nekoliko bolj generično kot peta generacija in se na trgovinskih policah, natrpanih s telefoni vseh vrst, kar nekako izgubi.

Zaslon je s kristalno čisto sliko naravnost fantastičen Velikost ohišja pa vpliva tudi na velikost zaslona. Ta je pri različici 6P nekoliko večji, v diagonalo meri 5,7 palca, kar je toliko kot pri Samsungovem telefonu Galaxy Note 5 (zaslon 5X meri 5,2 palca).

Poleg dolžine diagonale se zaslona razlikujeta tudi v ločljivosti. Nexus 6P se namreč lahko pohvali z ločljivostjo 2560 x 1440 slikovnih pik in gostoto pikslov 515 ppi (število slikovnih pik na palec, večja številka pomeni bolj ostro in podrobno sliko), medtem ko ločljivost pri 5X znaša "le" 1920 x 1080 slikovnih pik, poseljenost pikslov pa 424 ppi.

Zaslon nedvomno spada med boljše, ki jih danes najdemo na pametnih telefonih, ogled videov in drugih multimedijskih vsebin pa pravo zadovoljstvo. Slika je namreč kristalno čista in ostra, kontrast visok, barve so nasičene, črna pa je resnično črna. Zelo dobro se obnese tudi na sončni svetlobi, kjer je ob ustrezni nastavitvi svetilnosti vsebina razločno vidna.

Izbira zaslona (in s tem telefona) je predvsem odvisna od vaših potreb. Če si na telefonu velikokrat ogledujete videoposnetke in filme, potem vsekakor posezite po večjem zaslonu z višjo ločljivostjo, v nasprotnem primeru vam bo zadostoval tudi manjši, saj ima za vsakdanja opravila več kot odlično sliko.

Pripravljen na navidezno resničnost Kot se za telefon visokega razreda spodobi, pa za trdnim ohišjem in izjemnim zaslonom prav nič ne zaostajajo niti gigaherci in gigabajti.

Pod pokrovom namreč gara trenutno eden najboljših procesorjev, dvogigaherčni osemjedrni Snapdragon 810, pri težkih nalogah in večopravilnosti pa mu na pomoč priskočijo še trije gigabajti delovnega pomnilnika in 32, 64 ali kar 128 gigabajtov notranjega spomina. Vse naštete karakteristike so raven višje kot pri šibkejšem Nexusu 5X, v katerem domuje 1,6-gigaherčni šestjedrni Snapdragon 808, en gigabajt delovnega pomnilnika manj in 16 oziroma 32 gigabajtov spomina.

Takšne specifikacije so dovolj za gladko poganjanje katerekoli igre in brezšivno večopravilnost, zadostovale pa bodo tudi za navidezno resničnost, ki je znana po tem, da precej utrudi naprave. Na našem preizkusu je telefon delal izjemno tekoče, ko smo zagnali katero od aplikacij, se je ta odprla v hipu, prehod med meniji je potekal brez zatikanja, delovanje pa se tudi po dolgotrajnejši uporabi pogovornih programov, družbenih omrežij in ogledu videoposnetkov ni upočasnilo.

Telefon se je začel nekoliko pregrevati šele po daljšem igranju grafično najzahtevnejših iger, vendar je bil dotlej že lep čas v pogonu.

Fotoaparat je končno napravil velik korak naprej Google je z novo generacijo Nexusa popravil enega večjih minusov preteklih generacij. Fotoaparat. Ta ni postal samo spodoben, ampak naravnost odličen. Zajema čudovite slike tako podnevi, kar nekoliko presenetljivo pa tudi, ko sonce zaide.

Če gledamo številke, te niso nič posebnega. Na zadnji strani najdemo fotoaparat z nič kaj prepričljivimi 12,3 megapiksli, na sprednji pa z 8 megapiksli (5X ima spredaj 5 megapikslov), vendar številke še zdaleč ne prikažejo celotne slike. Pomembno je, kako se obnese v praksi. Nas je prepričal, sami pa lahko ocenite kakovost v spodnji fotogaleriji.

Slike so tako dobre, da bi jih nepoznavalec lahko kaj hitro zamešal celo s profesionalnimi, še vedno pa pogrešamo naprednejše ročne nastavitve znotraj same aplikacije fotoaparata, ki jih najdemo pri konkurentih. Moramo pa pohvaliti, da je fotoaparat zelo odziven, saj slike zajema hitro tudi v visokoločljivostnem HDR+ načinu, laserski avtofokus pa skrbi za hitro ostrenje.

Najboljše videe boste posneli, ko boste stali pri miru Pri videu smo najbolj pogrešali optično stabilizacijo slike, zaradi česar so posnetki v premikanju precej tresoči, a po kakovosti še vedno zelo spodobni. Oba Nexusa namreč znata zajeti video v ločljivost 4K, zmožna pa sta tudi upočasnjenih posnetkov - Nexus 6P pri 240 in 120 slikah na sekundo, 5X pa le pri 120 slikah na sekundo.

Posnetek v mirovanju.

Posnetek v nagibu.

Posnetek v premikanju.

Nočni posnetek v premikanju.

Posnetek s povečavo.

Ali je Nexus boljši od iPhona in Galaxyja? To vprašanje nima enoplastnega, še manj pa preprostega odgovora. Na pragu je namreč že nova generacija telefonov. Galaxy S7 in LG-jev G5 sta bila nedavno predstavljena na svetovnem kongresu mobilne tehnologije, novi iPhone pa prihaja septembra. Ker pa je Nexus 6P telefon iztekajoče se lanske generacije, ga je treba primerjati z njegovimi vrstniki, torej Galaxyjem S6, iPhonom 6s, LG-jem G4 in Xperio Z5.

Vsak ima svoje pozitivne in negativne lastnosti. V kakovosti slike na zaslonu izstopata Nexus in Galaxy, po strojni moči Nexus, LG G4 ima najboljši fotoaparat, najbolj vzdržljivo baterijo pa Nexus. iPhone je dober na vseh področjih, a na nobenem ne blesti, njegova največja prednost pa je morda v drugačnem operacijskem sistemu in odlični optimizaciji.

Če bi torej izbirali med temi napravami in bi nam bilo vseeno, kateri operacijski sistem poganja našo napravo, bi na koncu najverjetneje izbrali Nexusa 6P, saj je od naštetih najnovejši in tudi najmočnejši, prav tako pa ima nameščeno najbolj "čisto" različico Androida. Če pa se nam z nakupom ne bi mudilo, pa bi verjetno počakali na prihod novega Galaxyja S7 in LG-ja G5, medtem ko je novi iPhone vseeno oddaljen malo preveč.

Ocena: 9,5

Ne spreglejte