Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2011,
14.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 12. 5. 2011, 14.21

8 let

LG Optimus 7

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
LG Optimus 7 noče biti le telefon, ampak multimedijska igračka, pri čemer se zanaša na številne aplikacije – tako tiste, ki so vključene v operacijski sistem Windows Phone 7, kot ekskluzivne LG-jeve.

Že ob pogledu na LG-jev Optimus 7 je jasno, da je to telefon, pri katerem bomo verjetno več gledali v zaslon, kot pa ga prislanjali k ušesu. Velik zaslon, po katerem se premikamo z dotikom prsta, je zelo odziven, prav tako pa hitro prilagodi pogled, če telefon iz pokončnega obrnemo v ležeč položaj. Pri močnem soncu je zaradi odsevov vidljivost morda malce slabša, a še vedno zadovoljiva. Pri SMS-sporočilih ter na spletnih družabnih omrežjih in drugih spletnih straneh pride zelo prav virtualna tipkovnica QWERTY, ki pa jo je lažje uporabljati v ležečem kot pokončnem položaju telefona, saj so v pokončnem virtualne tipke precej ozke in hitro zgrešimo kakšno črko.

Zaradi velikega zaslona je tudi brskanje po spletu pravi užitek, spletno stran pa lahko s tapkanjem po ekranu tudi povečamo ali pomanjšamo. Ena izmed treh fizičnih tipk na sprednji strani telefona je namenjena hitremu dostopu do Microsoftovega iskalnika Bing, kar zapriseženih uporabnikov Googla morda ne bo prepričalo, a je za hitro iskanje informacij zelo priročna.

"Konkretne" dimenzije Drugi dve fizični tipki na sprednji strani telefona sta tipka "nazaj", ki nas vrne na prejšnji korak, ter tipka "start", ki nas vrne na osnovni meni. Ob straneh telefona sta še tipki za prilagajanje glasnosti ter gumb za fotoaparat. Na otip je telefon zelo kakovostno izdelan, k čemur pripomore tudi kovinska hrbtna ploščica, ter brez škripajočih delov. Sicer pa zaradi svojih dimenzij in teže ni med najmanjšimi, kar bo morda zmotilo katerega uporabnika, vajenega manjših mobilnikov. Tudi baterija ni med najbolj zmogljivimi – ob zmerni uporabi je zdržala dobra dva dneva, ob vklopljeni funkciji WiFi, brskanju po spletu ter pogostem fotografiranju pa je pokleknila še nekaj ur prej. Opozoriti je še treba, da telefon nima razširitvenega spominskega mesta, a ima kar 16 gigabajtov vgrajenega spomina, kar bo verjetno zadovoljilo tudi tiste, ki potrebujejo "veliko prostora".

Kako se obnese kot fotoaparat?

Preprosto panoramsko fotografiranje Od fotoaparata, ki se ponaša s petimi milijoni pik, smo si obetali kar precej, a nas je pustil hladne. Dokler smo si posnete fotografije ogledovali na telefonu, so delovale odlično, na zaslonu računalnika pa je navdušenje zbledelo, saj se je izkazalo, da njihova kakovost ni ravno vrhunska. Ob zumiranju ali slabši svetlobi kakovost posnetkov še dodatno pade, pohvaliti pa ne moremo niti vgrajene bliskavice, ki fotografirane objekte pogosto preveč oziroma neprivlačno osvetli. Fotoaparat ima sicer številne možnosti za prilagajanje fotografij, kot so funkcije za fotografiranje portretov, pokrajine in nočnih posnetkov, a razlike med temi nastavitvami pri fotografijah nismo opazili. Bolj zanimiva je možnost panoramskega posnetka. Ta omogoča zelo preprosto zajemanje panoramskih fotografij, saj nas telefon s pomočjo okvirja na zaslonu vodi skozi fotografiranje petih zaporednih posnetkov, ki jih potem sam zlepi skupaj. Na zlepljenih posnetkih se sicer zaradi tresočih rok in drugih motečih faktorjev hitro pojavi kakšna nepravilnost, z malo potrpežljivosti pa lahko uspejo tudi zelo dobri posnetki. Telefon omogoča tudi snemanje gibljivih slik, videoposnetke zajema v visoki ločljivosti (HD, 720p, 16 : 9).

Kako se obnese kot kamera?

Bluetooth le za prostoročno telefoniranje Kot omenjeno, je na telefonu nameščen operacijski sistem Windows Phone 7. Za sinhronizacijo telefona z računalnikom moramo na zadnjega namestiti programsko opremo Zume, s pomočjo katere potem pregledujemo in urejamo fotografije, videoposnetke ter glasbo tako na telefonu kot na računalniku, oziroma zbirke datotek na obeh napravah sinhroniziramo med sabo. Zmotilo nas je, da je bluetooth na telefonu namenjen le povezavi s slušalkami oziroma z opremo za prostoročno telefoniranje, medtem ko se na ta način z računalnikom ne moremo povezati. Res pa je, da bi prenos večjih datotek, kot so videoposnetki, prek bluetootha vzel kar veliko časa, zato je uporaba kabla USB v tem primeru bolj smiselna. Smiselno bi bilo tudi, da bi bil kabel USB del opreme, ki jo dobimo s telefonom, a ga ne. Še dobro, da smo imeli enega na zalogi …

Na telefonu so v okviru operacijskega sistema nameščene številne funkcije, ki jim je LG dodal še zajemanje panoramskega posnetka ter funkcijo Play To, ki omogoča, da lahko glasbo, fotografije, videoposnetke, ki jih imamo na telefonu, prek omrežja WiFi predvajamo na svojem računalniku. Na Windows Marketplaceu pa je na voljo še nešteto aplikacij, ki naredijo izkušnjo s tem telefonom še bolj pestro.

Uporabniku prijazen telefon LG Optimus 7 je eleganten in zmogljiv pametni telefon, primeren praktično za vsakogar. Izraz, ki bi ga popolno opisal, je zagotovo "uporabniku prijazen telefon". Zaradi preprostega in izjemno privlačnega uporabniškega vmesnika je primeren za tiste, ki se s pametnimi telefoni šele spoznavajo, obenem pa ima veliko ponuditi tudi zahtevnejšim uporabnikom.

Ocena: 8 Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 - Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte