Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
8. 10. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

raziskava znanost možgani Alzheimerjeva bolezen demenca smrčanje apneja spanje

Četrtek, 8. 10. 2020, 4.00

3 leta, 6 mesecev

Vsako (nevzdržno) smrčanje še zdaleč ni nedolžno

Znanstveniki povezali spalno apnejo z Alzheimerjevo boleznijo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
SMRČANJE | Spalno apnejo velikokrat spremlja glasno smrčanje.

Spalno apnejo velikokrat spremlja glasno smrčanje.

Analiza možganskega tkiva je pokazala, da ima bolezen, pri kateri se pojavlja ustavitev dihanja med spanjem in se pogosto kaže tudi z glasnim smrčanjem, podobne procese kot Alzheimerjeva bolezen.

Raziskovalna skupina avstralskih in islandskih znanstvenikov je s proučevanjem možganskih tkiv med obdukcijami pokazala eno od najtesnejših povezav med spalno apnejo, eno od oblik motenj spanja, z Alzheimerjevo boleznijo.

Beurer SL 70, smrčanje
Novice Morda bo prav ta naprava rešila vaš zakon!

Pokazali so namreč, da se pri obeh boleznih v možganih pojavljajo in razširjajo podobni vzorci nabiranja strupenih proteinov v možganskem tkivu.

možgani, Alzheimerjeva bolezen
Novice Odkrili povezavo med pomanjkanjem kakovostnega spanca in Alzheimerjevo boleznijo

Povezanost dokazana, vzročno-posledična povezava pa (še) ne

Čeprav so znanstveniki potrdili, da je spalna apneja v srednjih letih povezana z večjo verjetnostjo za razvoj Alzheimerjeve bolezni v starejših letih in da imajo oboleli z Alzheimerjevo boleznijo večjo verjetnost za spalno apnejo kot drugi njihovi vrstniki, morajo vzroke za ti povezavi in pripadajoče biološke mehanizme še odkriti.

spanje, postelja
Trendi Vas muči nespečnost? S to vajo boste zaspali že v dveh minutah.

Omenjena nova raziskava, o kateri so poročali v znanstveni reviji Sleep, je pokazala, kako podobna so pri obeh boleznih patološka stanja nabiranja strupenih proteinov v možganskih tkivih. Usmerili so se predvsem na tisti dve možganski regiji, kjer se dokazano pojavljajo nekateri najzgodnejši znaki Alzheimerjeve bolezni, in na dva primarna patološka indikatorja te zahrbtne bolezni.

Največji dejavnik tveganja za Alzheimerjevo bolezen je starost. | Foto: Srdjan Cvjetović Največji dejavnik tveganja za Alzheimerjevo bolezen je starost. Foto: Srdjan Cvjetović

Pomembno ujemanje in sorazmerje

Za spalno apnejo trpi okrog 940 milijonov ljudi po vsem svetu, zlasti visok delež obolelih je med starejšo populacijo, približuje se eni tretjini. Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša oblika demence (skoraj 70-odstotni delež), pri čemer je starost največji dejavnik tveganja za to bolezen.

Kofein Kava
Novice Jutranjo kavico raje spijte po zajtrku in ne pred njim!

V tokratni raziskavi so ugotovili, da se že pri milejših oblikah spalne apneje omenjena indikatorja nabirata na istem mestu, kjer se pojavita tudi pri samem začetku Alzheimerjeve bolezni.

demenca. Alzheimerjeva bolezen, Adam
Novice "Večina misli, da je demenca usoda – in to je to. Pa ni res!"

Pri nabiranju amiloidnih oblog v hipokampusu, pomembni možganski strukturi, povezani s spominom in vidni kot vzdolžna izboklina v spodnjem rogu stranskega ventrikla, so ugotovili, da je njihova količina dober kazalnik resnosti spalne apneje, kar pa ni veljalo za nabiranje teh oblog drugje v možganih.

Amiloidne obloge (rjavo) na nevronih nakazujejo nastanek Alzheimerjeve bolezni. | Foto: RMIT Amiloidne obloge (rjavo) na nevronih nakazujejo nastanek Alzheimerjeve bolezni. Foto: RMIT

Zgodnji kazalnik ali ločeni dejavnik tveganja?

Še vedno pa ni mogoče trditi, ali je spalna apneja zgodnji kazalnik Alzheimerjeve bolezni ali njen ločeni dejavnik tveganja, ki lahko pospeši nastanek bolezni. Pravzaprav ne vemo še niti, kaj pravzaprav povzroča Alzheimerjevo bolezen, vemo le, kateri so njeni znaki.

demenca Spominčica Štefanija Lukič Zlobec
Novice Genska terapija, ki bi lahko pozabljivosti utrla pot v pozabo

Naslednje raziskave bodo tako usmerjene na podrobnejše spoznavanje pripadajoče nevropatologije, vključno s spremembami krvnih žil, ki oskrbujejo možgane. Ravno tako si želijo večjega vzorca pri svoji naslednji klinični študiji, so še povedali ob koncu tokratne raziskave.

Ne spreglejte