Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
3. 11. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

nedeljska znanost digizgodbe Sovjetska zveza vesolje znanost

Petek, 3. 11. 2017, 4.06

6 let, 5 mesecev

Žalostna usoda psičke, ki je za svetovno slavo morala umreti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Na današnji dan pred 60 leti, 3. novembra 1957, je Sovjetska zveza v vesolje izstrelila satelit Sputnik 2, v katerem je bila triletna psička z imenom Lajka. Postala je prva žival, ki je uspešno dosegla Zemljino orbito in na krovu vesoljskega plovila krožila okrog Zemlje. Lajka podviga ni preživela, Sovjetska zveza pa je resnico o tem, kako in kdaj je psička v resnici umrla, skrivala več kot 40 let. 

Lajka v vesoljski opravi, s katero so jo privezali v kapsulo satelita Sputnik 2. V njej je imela psička dovolj prostora le za stanje, sedenje ali ležanje, ne pa tudi za obračanje.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Lajka v vesoljski opravi, s katero so jo privezali v kapsulo satelita Sputnik 2. V njej je imela psička dovolj prostora le za stanje, sedenje ali ležanje, ne pa tudi za obračanje. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Nikita Hruščov, prvi mož Sovjetske zveze, je od sovjetskega vesoljskega programa oktobra 1957 zahteval, naj ponovi uspeh Sputnika 1, ki je tisti mesec postal prvi satelit v Zemljini krožnici, in znova navduši ves svet. Sklenili so, da bodo z novim satelitom, ki so ga poimenovali Sputnik 2, v orbito našega planeta poslali tudi živo bitje – psa. 

Iskali so psa, ki je že imel težko življenje

Na ulicah Moskve so našli triletno mešanko, ki se je zdela kot nalašč za vesoljsko misijo. Bila je mirna, ne prevelika in ne prestara ter predvsem vajena življenja v težkih pogojih, saj moskovske ulice takrat niso bile najbolj prijazen kraj za potepuškega psa. 

Psički so nadeli ime Lajka in jo začeli uriti za polet v vesolje. Urjenje je zajemalo bivanje v čedalje manjših kletkah, da bi žival navadili na prostorsko zelo omejen Sputnik 2, privajanje centrifugalnim silam in pospešku, ki jih je psička izkusila ob vzletu rakete, hranjenje s posebnim gelom, ki bi v vesolju nadomestil pasjo hrano. 

Lajka ni bil prvi ruski pes-astronavt. Od leta 1951 je Sovjetska zveza na več raketah proti vesolju poslala vsaj 12 psov, a nobeden ni dosegel orbite, obenem pa se jih je večina tudi varno vrnila nazaj na trdna tla. Tudi Albina, psička, ki je pred Lajkinim poletom že poletela blizu Zemljine orbite in je bila njena rezerva v primeru, da Lajka vendarle ne bi bila ustrezna kandidatka za misijo. | Foto: Wikimedia.ru Lajka ni bil prvi ruski pes-astronavt. Od leta 1951 je Sovjetska zveza na več raketah proti vesolju poslala vsaj 12 psov, a nobeden ni dosegel orbite, obenem pa se jih je večina tudi varno vrnila nazaj na trdna tla. Tudi Albina, psička, ki je pred Lajkinim poletom že poletela blizu Zemljine orbite in je bila njena rezerva v primeru, da Lajka vendarle ne bi bila ustrezna kandidatka za misijo. Foto: Wikimedia.ru

Obsojena na smrt

Pri sovjetskem vesoljskem programu so medtem od začetka priprav na polet Sputnika 2 vedeli, da Lajka podviga v nasprotju z drugimi psi ne bo preživela. Satelit namreč ni bil opremljen s tehnologijo, ki bi mu omogočila vrnitev za Zemljo. 

Vladimir Jazdoskij, eden od znanstvenikov, ki so sodelovali pri projektu Lajka, je v eni od svojih poznejših knjig zapisal, da je bila Lajka zelo prijazna psička in da jo je pred poletom v vesolje odpeljal k sebi domov, kjer se je igrala z njegovimi otroki. "Zanjo sem želel narediti nekaj lepega, saj se ji je iztekal čas." | Foto: NASA Vladimir Jazdoskij, eden od znanstvenikov, ki so sodelovali pri projektu Lajka, je v eni od svojih poznejših knjig zapisal, da je bila Lajka zelo prijazna psička in da jo je pred poletom v vesolje odpeljal k sebi domov, kjer se je igrala z njegovimi otroki. "Zanjo sem želel narediti nekaj lepega, saj se ji je iztekal čas." Foto: NASA

Lajko so v kapsulo Sputnika 2 na sovjetskem izstrelišču Bajkonur namestili že 31. oktobra 1957, štiri dni pred izstrelitvijo. Pred tem je prestala manjšo operacijo, s katero so jo znanstveniki povezali z instrumenti, ki so po vzletu nosilne rakete merili njene življenjske funkcije. 

Tale model, ki je nastal po poletu Lajke v vesolje, je bil videti zelo omejen prostor, ki je bil v kapsuli satelita Sputnik 2 namenjen psički.  | Foto: NASA Tale model, ki je nastal po poletu Lajke v vesolje, je bil videti zelo omejen prostor, ki je bil v kapsuli satelita Sputnik 2 namenjen psički. Foto: NASA

Sputnik 2 je v vesolje odletel nekje med 5.30 in 7.22 po moskovskem času, natančna ura ni znana. Približno od pet do sedem ur po tem, ko je Lajka dosegla cilj, Zemljino orbito, znanstveniki z instrumenti v kapsuli satelita niso več beležili znakov življenja. 

Kako je v resnici umrla slavna psička

Sovjetska zveza je več desetletij vztrajala, da je Lajka umrla šele peti ali šesti dan po poletu v vesolje, kot vzroke za njeno smrt pa so navajali evtanazijo z zastrupljeno hrano, zadušitev, odpoved električnih sistemov. 

Madžarska znamka, na kateri sta upodobljena Lajka in njen poslednji dom, satelit Sputnik 2.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Madžarska znamka, na kateri sta upodobljena Lajka in njen poslednji dom, satelit Sputnik 2. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Nasprotujoča si poročila o Lajkini smrti je šele leta 2002 razčistil nekdanji sovjetski znanstvenik, ki je sodeloval pri izstrelitvi psičke v vesolje, pojasnil je, da je zaradi panike in previsoke temperature v kapsuli satelita Sputnik 2 skoraj zagotovo umrla že po nekaj urah (vir). 

Sputnik 2 je Zemljo sicer obletel več kot 2.500-krat in na Zemljo strmoglavil ter v njeni atmosferi skupaj s posmrtnimi ostanki Lajke zgorel 14. aprila 1958. 

V čast vesoljski psički, ki je morala za nesmrtnost najprej umreti, v Rusiji stoji več kipov in spomenikov. Tale je v Moskvi, verjetno najslavnejši pa je postavljen v Zvezdnem mestu (Zvyozdny gorodok), kjer je sicer tudi Gagarinov center za urjenje kozmonavtov. 

V posvetilo vesoljski psički, ki je morala za nesmrtnost najprej umreti, v Rusiji stoji več kipov in spomenikov. Tale je v Moskvi, verjetno najslavnejši pa je postavljen v Zvezdnem mestu (Zvyozdny gorodok), ​​​​​​​kjer je sicer tudi Gagarinov center za urjenje kozmonavtov.  |  Foto: Flickr (dovoljena uporaba pod licenco Creative Commons) | Foto: V posvetilo vesoljski psički, ki je morala za nesmrtnost najprej umreti, v Rusiji stoji več kipov in spomenikov. Tale je v Moskvi, verjetno najslavnejši pa je postavljen v Zvezdnem mestu (Zvyozdny gorodok), ​​​​​​​kjer je sicer tudi Gagarinov center za urjenje kozmonavtov.  | Foto: Flickr (dovoljena uporaba pod licenco Creative Commons)

Lajka ni bila zadnji pes, ki ga je v vesolje poslala Sovjetska zveza. Natančno število ni znano, se pa giblje nekje med 40 in 50. Sovjetskih pasjih potnikov v vesolje je bilo sicer 57, a nekateri so bili za misije izbrani večkrat.

Zadnjič so psi na krovu sovjetskih plovil v vesolje leteli februarja 1966, ko sta psička Veterok in Ugoljok postavila tudi rekord za najdaljše bivanje psa v vesolju, 22 dni, in podvig tudi preživela. 

Ne spreglejte