Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
15.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 15.39

8 let

Zahteve britanskih parlamentarcev upraviteljem družbenih omrežij

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Od družbenih omrežij zahtevajo, da svoja pravila in pogoje zbiranja, upravljanja in obdelave osebnih podatkov uporabnikov predstavijo na preprostejši in preglednejši način.

Veliko uporabnikov družbenih omrežij se ne zaveda, na kakšen način tam zbirajo njihove osebne podatke in kako z njimi ravnajo. Tudi tisti, ki bi želeli o tem izvedeti in vedeti kaj več, praviloma obtičijo pred obilico dolgega in pravno zapletenega branja, skozi katerega se nepoučeni uporabniki nimajo časa in živcev prebijati. Pristojni odbor za znanost britanskega parlamenta zato zahteva, naj bodo to pravila preglednejša in dostopnejša.

Britanski poslanci, kot navaja BBC, še navajajo, da so zdajšnja pravila in pogoji uporabe družbenih omrežij oblikovani za rabo na ameriških sodiščih in za zaščito ponudnikov storitev v primeru pravnih postopkov, ne pa zato, da bi uporabniku posredovali zanj pomembno informacijo. Zanje je sporno tudi to, da se zgolj z eno kljukico uporabniki zavežejo k spoštovanju tako nerazumljivih in dolgih pravil in pogojev. Nepotrebna dovoljenja mobilnih aplikacij V svojem nedavnem poročilu je odbor za znanost britanskega parlamenta opozoril tudi na problematično prakso pri aplikacijah za pametne mobilne telefone. Veliko jih namreč zahteva informacije in dovoljenja, ki niso potrebna za izvajanje svoje naloge. Ponudniki bodo morali bolj odgovorno pojasniti, zakaj zbirajo takšne informacije, so še zapisali. Tudi državne službe se morajo še naučiti Maslo na glavi imajo tudi britanske državne službe – navedli so primer britanskega javnega zdravstva in zamud pri uvajanju programa zdravstvene skrbi, na račun katerega so leteli pomisleki glede varovanja zasebnosti bolnikov. To je primer, kjer se zaupanje med stranko in zbiralcem podatkov ni uspelo razviti, so zapisali med drugim in jih pozvali, naj se tudi oni naučijo, kako politike zbiranja podatkov in upravljanja z njimi vplivajo na zasebnost uporabnikov.

Ne spreglejte