SiolNET. Digisvet Novice
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger
E-oskrba za boljšo kakovost življenja v tretji življenjski dobi

Za samostojnejše in varnejše bivanje starejših in ranljivih v domačem okolju

0,09

termometer

e-oskrba, Telekom Slovenije, upokojenci
"Starejši in ranljivi ter tudi njihovi svojci so z E-oskrbo bolj mirni, da je pomoč, če se zgodi karkoli nepredvidenega, na dosegu roke."

V obdobju epidemije prihajajo prednosti telekomunikacijsko podprte oskrbe starejših še bolj do izraza, ugotavljajo v Telekomu Slovenije, kjer opažajo povečano povpraševanje po svoji storitvi E-oskrba.

E-oskrba je socialnovarstvena storitev, ki starejšim, invalidom in kroničnim bolnikom zagotavlja 24-urno povezavo z asistenčnim centrom v primeru, ko potrebujejo pomoč.

Primerna je tudi za osebe z blago demenco in parkinsonovo boleznijo. Telekom Slovenije se je zato z donacijama v vrednosti štiri tisoč evrov odločil pomagati društvu Spominčica, ki zagotavlja strokovno in učinkovito pomoč osebam z demenco, njihovim svojcem ter skrbnikom, in društvu Trepetlika, ki izobražuje bolnike in njihove skrbnike o zdravljenju parkinsonove bolezni in osvešča o načinih lajšanja življenja obolelih.

oskrba na daljavo, Telekom Digisvet Oskrba na daljavo: neprecenljiv prispevek za lepšo in varnejšo jesen življenja

Ko je pomoč vedno na dosegu roke

Starejši so do storitve E-oskrba sprva praviloma zadržani, ker si ne morejo takoj predstavljati, kaj vse sodobna tehnologija že omogoča in kje lahko pomaga, ugotavlja vodja E-oskrbe in E-Zdravja v Telekomu Slovenije Peter Pustatičnik.

E-oskrba je socialnovarstvena storitev, ki starejšim, invalidom in kroničnim bolnikom zagotavlja 24-urno povezavo z asistenčnim centrom v primeru, ko potrebujejo pomoč. E-oskrba je socialnovarstvena storitev, ki starejšim, invalidom in kroničnim bolnikom zagotavlja 24-urno povezavo z asistenčnim centrom v primeru, ko potrebujejo pomoč. Foto: Telekom Slovenije

"V zadnjem letu pa se to vendarle spreminja," je dodal Pustatičnik. "Starejši in ranljivi ter tudi njihovi svojci so z E-oskrbo bolj mirni, da je pomoč, če se zgodi karkoli nepredvidenega, na dosegu roke. Podatki namreč kažejo, da se v domačem okolju zgodi veliko padcev, starejši pa zaradi padca ali nenadne slabosti pogosto ne zmorejo do telefona, da bi poklicali pomoč ali soseda."

e-oskrba, Telekom Slovenije, upokojenci Digisvet "Avto zavarujemo kasko brez pomisleka, nase in na svoje starše pa mislimo bolj malo!"

Hiter odziv po padcu je ključen

Po padcu v domačem okolju starejši, ki pogosto živijo sami in nimajo možnosti nemudoma poiskati pomoči, v povprečju čakajo 18 ur, kar ima neredko najslabši izid – zaradi predolgega čakanja na pomoč v Sloveniji vsako leto umre okoli 600 ljudi, je še povedal Pustatičnik.

Pomen in prispevek tovrstnih storitev k družbeni varnosti starejših in ranljivih prepoznavajo v številnih evropskih državah in zato takšne programe delno ali kar v celoti financirajo. Tudi v Sloveniji se krepi seznam občin, ki svojim občanom pomagajo s sofinanciranjem E-oskrbe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin