Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
25. 11. 2021,
12.34

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

zdravje digitalizacija Telekom Slovenije e-oskrba Parkinsonova bolezen demenca upokojenci skrb zdravo življenje

Četrtek, 25. 11. 2021, 12.34

2 leti, 5 mesecev

E-oskrba za boljšo kakovost življenja v tretji življenjski dobi

Za samostojnejše in varnejše bivanje starejših in ranljivih v domačem okolju

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
e-oskrba, Telekom Slovenije, upokojenci | "Starejši in ranljivi ter tudi njihovi svojci so z E-oskrbo bolj mirni, da je pomoč, če se zgodi karkoli nepredvidenega, na dosegu roke."

"Starejši in ranljivi ter tudi njihovi svojci so z E-oskrbo bolj mirni, da je pomoč, če se zgodi karkoli nepredvidenega, na dosegu roke."

V obdobju epidemije prihajajo prednosti telekomunikacijsko podprte oskrbe starejših še bolj do izraza, ugotavljajo v Telekomu Slovenije, kjer opažajo povečano povpraševanje po svoji storitvi E-oskrba.

E-oskrba je socialnovarstvena storitev, ki starejšim, invalidom in kroničnim bolnikom zagotavlja 24-urno povezavo z asistenčnim centrom v primeru, ko potrebujejo pomoč.

Primerna je tudi za osebe z blago demenco in parkinsonovo boleznijo. Telekom Slovenije se je zato z donacijama v vrednosti štiri tisoč evrov odločil pomagati društvu Spominčica, ki zagotavlja strokovno in učinkovito pomoč osebam z demenco, njihovim svojcem ter skrbnikom, in društvu Trepetlika, ki izobražuje bolnike in njihove skrbnike o zdravljenju parkinsonove bolezni in osvešča o načinih lajšanja življenja obolelih.

oskrba na daljavo, Telekom
Novice Oskrba na daljavo: neprecenljiv prispevek za lepšo in varnejšo jesen življenja

Ko je pomoč vedno na dosegu roke

Starejši so do storitve E-oskrba sprva praviloma zadržani, ker si ne morejo takoj predstavljati, kaj vse sodobna tehnologija že omogoča in kje lahko pomaga, ugotavlja vodja E-oskrbe in E-Zdravja v Telekomu Slovenije Peter Pustatičnik.

E-oskrba je socialnovarstvena storitev, ki starejšim, invalidom in kroničnim bolnikom zagotavlja 24-urno povezavo z asistenčnim centrom v primeru, ko potrebujejo pomoč. | Foto: Telekom Slovenije E-oskrba je socialnovarstvena storitev, ki starejšim, invalidom in kroničnim bolnikom zagotavlja 24-urno povezavo z asistenčnim centrom v primeru, ko potrebujejo pomoč. Foto: Telekom Slovenije

"V zadnjem letu pa se to vendarle spreminja," je dodal Pustatičnik. "Starejši in ranljivi ter tudi njihovi svojci so z E-oskrbo bolj mirni, da je pomoč, če se zgodi karkoli nepredvidenega, na dosegu roke. Podatki namreč kažejo, da se v domačem okolju zgodi veliko padcev, starejši pa zaradi padca ali nenadne slabosti pogosto ne zmorejo do telefona, da bi poklicali pomoč ali soseda."

e-oskrba, Telekom Slovenije, upokojenci
Novice "Avto zavarujemo kasko brez pomisleka, nase in na svoje starše pa mislimo bolj malo!"

Hiter odziv po padcu je ključen

Po padcu v domačem okolju starejši, ki pogosto živijo sami in nimajo možnosti nemudoma poiskati pomoči, v povprečju čakajo 18 ur, kar ima neredko najslabši izid – zaradi predolgega čakanja na pomoč v Sloveniji vsako leto umre okoli 600 ljudi, je še povedal Pustatičnik.

Pomen in prispevek tovrstnih storitev k družbeni varnosti starejših in ranljivih prepoznavajo v številnih evropskih državah in zato takšne programe delno ali kar v celoti financirajo. Tudi v Sloveniji se krepi seznam občin, ki svojim občanom pomagajo s sofinanciranjem E-oskrbe.

Ne spreglejte