Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 12. 2007,
11.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 12. 2007, 11.04

8 let

Vedno bolj popularne anti-družabne spletne strani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Največja socialna spletišča se vsakodnevno hvalijo z ogromno bazo uporabnikov, peščica spletnih "prijateljev" pa se je naveličala nepristnih prijateljev in se raje odločila za sovražnike.

Na valovih hitro rastoče popularnosti socialnih spletišč, kot sta Facebook in MySpace, so se pojavile spletne strani, ki se delajo norca iz spletnih prijateljstev. V nasprotju z omenjenimi stranmi, se osredotočajo na ljudi, ki jih ne marajo.

Raje sovražnike kot lažna in cinična prijateljstva V zadnjih 18 mesecih so spletne strani, kot so Snubster, Enemybook in Hatebook pritegnile množice uporabnikov interneta, ki ne prenesejo lažnih in ciničnih spletnih prijateljev.

Prijatelj po treh minutah "Enostavno nisem razumel gradnje mreže lažnih prijateljstev, ki je na spletu zaposlovala mnoge ljudi," je dejal Bryant Choung, svetovalec na področju novih tehnologij, ki je lani na noge postavil spletno stran Snubster. "Na Facebooku sem prejel prošnje za prijateljstvo od ljudi, s katerimi sem na zabavi v baru govoril maksimalno tri minute. Potem pa so ti osebki hoteli analizirati in brkljati med mojimi fotografijami ter kontakti. Enostavno ne razumem tega," je dodal.

Snubster, Facebookova aplikacija in spletna stran z več kot 16.000 uporabniki po vsem svetu, uporabnikom omogoča objavljanje stvari in kontaktov, ki jih ne marajo. Nobeden od Facebookovih predstavnikov po poročanju Reutersa ni hotel komentirati Snubsterja. Ko se je Facebook odprl zunanjim razvijalcem aplikacijam, so v tem nekateri videli priložnost za norčevanje iz Facebooka in njegovih uporabnikov.

Pravi ali le Facebook prijatelj? Kevin Matulef, ustvarjalec EnemyBooka, je idejo za svojo Facebook aplikacijo med debato s svojimi kolegi na univerzi MIT (Massachusetts Institute of Technology), med katero so se spraševali, če je nekdo pravi prijatelj ali le "Facebook prijatelj". "Začelo se je kot satira oz. nekakšna parodija na nekatere površinske vidike Facebooka in kontaktov, ki jih imamo. Aplikacija se je razvila in postala priljubljena, saj tam ljudje lahko povedo kaj vse ne marajo," je dejal Matulef. Po besedah Matulefa mnogi EnemyBook uporabljajo pred vsem za zbijanje šal s prijatelji.

Potencialna nevarnost socialnih spletišč Mnogi pa socialna spletišča in spletne prijatelje jemljejo zelo resno ter jih nimajo za lažne, nepristne in cinične. Tam objavljajo stvari, ki jih v realnosti nikomur ne bi povedali. Profesor sociologije pop kulture na Univerzi Toronto v Kanadi Murray Pomerance meni, da so spletne socialne mreže lahko nevarne, ne glede na to ali so za prijatelje ali za sovražnike. "Koga imamo radi in koga sovražimo je bila doslej zasebna stvar," je dejal Pomerance. "Kar počnejo je, da nas danes pripravijo k objavi človeških čustev in občutkov na teh spletnih storitvah," je dodal. Človekova notranjost še nikoli ni bila tako lahko dostopna in ranljiva.

Ne spreglejte