SiolNET. Digisvet Novice
2,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Evropski projekt navigacije PRoPART

Vedeli bodo na centimeter natančno, kje smo (in to nas ne bo motilo)

2,45

termometer

PRoPART
Evropski projekt PRoPART lahko pospeši pot do prometa s samovozečimi vozili. Foto: European GNSS Agency (GSA)

Iz Evropske agencije za globalne navigacijske sisteme (GSA) so sporočili, da so na Švedskem uspešno preizkusili določanje položaja v okvirju projekta PRoPART, ki uporablja evropski satelitski sistem Galileo in obljublja izjemne natančnosti.

Projekt PRoPART svoje ime dolguje angleškemu nazivu Precise and Robust Positioning for Automated Road Transport, ki razkriva, da je namenjen predvsem spodbujanju prometa s samovozečimi vozili. Finančna sredstva zanj zagotavlja Evropska unija prek programa Horizont 2020.

Resnično evropski projekt

Te dni so na poligonu AstraZero v vasici Sandhult blizu večjega švedskega mesta Borås v okviru omenjenega projekta PRoPART uspešno preizkusili rešitev, ki na podlagi podatkov evropskega satelitskega sistema Galileo z uporabo tehnike Real Time Kinematic RTK švedskega programskega razvijalca RTK z analizo podatkov iz senzorjev samovozečega vozila omogoča zelo natančno določanje položaja – do enega centimetra natančno.

Samovozeči tovornjak je zagotovila švedska Scania, različne tehnološke komponente in rešitve pa je prispevalo še več podjetij iz Švedske, Nemčije, Španije in Madžarske.

Samovozeči tovornjak je varno zamenjal vozni pas

Preizkus je obsegal nenačrtovano stanje na avtocesti, kjer sta poleg samovozečega tovornjaka sodelovala še dva nepovezana avtomobila, v katerih sta bila voznika. Sistem ProPART je poskrbel, da je samovozeči tovornjak pravočasno in varno zamenjal vozni pas.

znak, grafiti, nalepke, železnice Digisvet Nalepka na prometnem znaku popolnoma zmede samovozeči avtomobil

Centimetrska natančnost določanja položaja je izjemnega pomena za varnostne sisteme v tradicionalnih vozilih in tudi nujen pogoj za samovozeča vozila. Sodelujoči v tem evropskem projektu verjamejo, da bodo uspehi njihovega dela pospešili razvoj prometa s samovozečimi vozili.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin