SiolNET. Digisvet Novice
2,45

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Evropski projekt navigacije PRoPART

Vedeli bodo na centimeter natančno, kje smo (in to nas ne bo motilo)

2,45

termometer

PRoPART
Evropski projekt PRoPART lahko pospeši pot do prometa s samovozečimi vozili. Foto: European GNSS Agency (GSA)

Iz Evropske agencije za globalne navigacijske sisteme (GSA) so sporočili, da so na Švedskem uspešno preizkusili določanje položaja v okvirju projekta PRoPART, ki uporablja evropski satelitski sistem Galileo in obljublja izjemne natančnosti.

Projekt PRoPART svoje ime dolguje angleškemu nazivu Precise and Robust Positioning for Automated Road Transport, ki razkriva, da je namenjen predvsem spodbujanju prometa s samovozečimi vozili. Finančna sredstva zanj zagotavlja Evropska unija prek programa Horizont 2020.

Resnično evropski projekt

Te dni so na poligonu AstraZero v vasici Sandhult blizu večjega švedskega mesta Borås v okviru omenjenega projekta PRoPART uspešno preizkusili rešitev, ki na podlagi podatkov evropskega satelitskega sistema Galileo z uporabo tehnike Real Time Kinematic RTK švedskega programskega razvijalca RTK z analizo podatkov iz senzorjev samovozečega vozila omogoča zelo natančno določanje položaja – do enega centimetra natančno.

Samovozeči tovornjak je zagotovila švedska Scania, različne tehnološke komponente in rešitve pa je prispevalo še več podjetij iz Švedske, Nemčije, Španije in Madžarske.

Samovozeči tovornjak je varno zamenjal vozni pas

Preizkus je obsegal nenačrtovano stanje na avtocesti, kjer sta poleg samovozečega tovornjaka sodelovala še dva nepovezana avtomobila, v katerih sta bila voznika. Sistem ProPART je poskrbel, da je samovozeči tovornjak pravočasno in varno zamenjal vozni pas.

znak, grafiti, nalepke, železnice Digisvet Nalepka na prometnem znaku popolnoma zmede samovozeči avtomobil

Centimetrska natančnost določanja položaja je izjemnega pomena za varnostne sisteme v tradicionalnih vozilih in tudi nujen pogoj za samovozeča vozila. Sodelujoči v tem evropskem projektu verjamejo, da bodo uspehi njihovega dela pospešili razvoj prometa s samovozečimi vozili.

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • aci7 / 13.12.2019. ob 08:05 +3 - 1

  Torej plačevanje cestnine z uporabo satelitov ne bi bil nikakršen problem, ne pa po pavšalu z vinjetami.Plačujmo kot porabimo, da bo pošteno.

  +3 - 1
 • Korenckov / 15.12.2019. ob 11:35 0 0

  AC17 ne strinjam se s teboj...sem prepričan, da vsak porabi več kot 110€ katere plačaš za vinjeto v enem letu, če jih pa ne porabiš, potem je pa bolje, da si kupiš moped, ker tako in tako ne greš daleč od hiše...

  0 0
 • savka / 12.12.2019. ob 21:25 +2 - 2

  samo vozeče vozilo upam da ga ne bom dočakal zamislite si vožnjo živi dolg čas še avtomatsko prestavo ne maram.kaj šele da bi se vozil brez da držim volan v rokah.

  +2 - 2
delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin