Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
12. 11. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

19

Natisni članek

Joe Biden digizgodbe Donald Trump

Četrtek, 12. 11. 2020, 4.00

3 leta, 5 mesecev

V ZDA se čudijo bizarni zgodbi znanega podpornika Trumpa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

19

Dean Browning | Dean Browning med drugim zagovarja prepoved splava in strog nadzor priseljevanja v Združene države Amerike. Verjame tudi, da se je na letošnjih volitvah za predsednika ZDA zgodila prevara in da bi moral zmagati Donald Trump. | Foto Twitter / Posnetek zaslona

Dean Browning med drugim zagovarja prepoved splava in strog nadzor priseljevanja v Združene države Amerike. Verjame tudi, da se je na letošnjih volitvah za predsednika ZDA zgodila prevara in da bi moral zmagati Donald Trump.

Foto: Twitter / Posnetek zaslona

Ameriški politični aktivist in kandidat za kongresnika ZDA Dean Browning je v torek na družbenem omrežju Twitter objavil kritiko Baracka Obame in pohvalo Donalda Trumpa. To je sicer zapisal kot Dean Browning, a se je v objavi predstavljal kot temnopolti homoseksualec, zaradi česar so mnogi pomislili, da se je Browning pozabil prijaviti v enega od svojih lažnih profilov. To je bil začetek bizarne zgodbe, v katero je bila na koncu vpletena celo ena najuspešnejših pevk vseh časov.

Dean Browning | Foto: Twitter / Posnetek zaslona Foto: Twitter / Posnetek zaslona

V komentarju, ki je na Twitterju dvignil ogromno prahu, je Dean Browning zapisal: "Sem temnopolti homoseksualec in iz osebne izkušnje lahko trdim, da Obama zame ni naredil ničesar. Moje življenje se je spremenilo kvečjemu na slabše. Na bolje je šlo pod Trumpom. Za razliko od takrat, ko so bili na oblasti demokrati, se počutim spoštovanega."

Joe Biden
Novice Se že uresničuje ob Bidnovi zmagi napovedani scenarij?

Mnogi verjamejo, da ima še en uporabniški račun, na katerem se pretvarja, da je istospolno usmerjeni črnec

Twitter je ob tem komentarju ponorel. Goreč Trumpov privrženec, ki je za nameček za las zgrešil izvolitev v ameriški kongres, je pozabil, da ni prijavljen v uporabniški račun enega od svojih alter egov, prek katerih širi politično propagando, so se pridušali mnogi. 

Denar Browning, čigar slogan je Razumne rešitve, je junija letos kot predstavnik republikanske stranke kandidiral za kongresnika ZDA iz zvezne države Pensilvanija. Izgubil je za manj kot 400 glasov. | Foto: Twitter / Posnetek zaslona Denar Browning, čigar slogan je Razumne rešitve, je junija letos kot predstavnik republikanske stranke kandidiral za kongresnika ZDA iz zvezne države Pensilvanija. Izgubil je za manj kot 400 glasov. Foto: Twitter / Posnetek zaslona

Browning se je branil, da je zgolj citiral izjavo enega od svojih sledilcev, ki je črnec in homoseksualec. Verjel mu ni nihče, saj v njegovem izvirnem komentarju nikjer ni zapisano, da gre za citat. Browning tudi ni hotel povedati, kdo je ta sledilec.

Nato se je zapletlo. Uporabniki Twitterja so prečesali komentarje pod preteklimi Browningovimi objavami, da bi našli uporabniški račun, s katerim se je Browning domnevno izdajal za predstavnika manjšine, ki hvali Trumpa. 

Presenetljiv preobrat

Našli so ga. Ime mu je bilo Dan Purdy, na Twitterju pa je pogosto objavljal komentarje v podporo Deanu Browningu in Donaldu Trumpu. Ugotovili so tudi, da Dan Purdy pogosto izkorišča prvi člen ameriške ustave, ki mu omogoča svobodo govora. Njegovi komentarji na Twitterju so bili pogosto zelo šovinistični, rasistični ali prostaški:

Je Dan Purdy torej lažni profil, prek katerega Dean Browning širi protrumpovska sporočila in podpihuje sovraštvo? Ne tako hitro. Ko se je gnev Twitterja zgrnil nad Deana Browninga, se je prek videoposnetka oglasil Dan Purdy in potrdil, da je oseba iz mesa in krvi ter da je v resnici temnopolt in istospolno usmerjen.

Na tej točki bi se zadeva lahko končala. A se ni, saj Dan Purdy v resnici ni Dan Purdy, so ugotovili najbolj zagrizeni uporabniki Twitterja. Enako profilno fotografijo na družbenem omrežju Facebook namreč uporablja tudi Byl Holte, ki je sumljivo podoben Danu Purdyju iz videoposnetka. 

Ne le to, uporabniško ime Byla Holteja na Facebooku je william.m.holte. Če to osebo, Williama Holteja, poiščemo na družbenem omrežju LinkedIn, ugotovimo, da gre za istega človeka, ki se na Twitterju predstavlja kot Dan Purdy. 

Dan Purdy torej ni Dan Purdy, temveč Byl Holte. Kdo pa je Byl Holte? Nihče drug kot nečak in posvojeni sin slavne ameriške pevke in igralke Patti LaBelle. V ZDA velja za legendo, pri nas pa jo najbolj poznamo po pesmi Lady Marmalade.

Zgodba na tej točki zaide v slepo ulico 

Dean Browning povezave s Holtejem ne hotel pojasniti, prav tako ni ugodil zahtevam uporabnikov Twitterja, naj javno pokaže posnetek zaslona domnevno citiranega sporočila, ki je sprožilo celotno zadevo.

Obenem ni jasno, ali je uporabniški račun Dan Purdy, ki ga je Twitter zaradi kršenja pravil družbenega omrežja v vmesnem času izbrisal, res pripadal Bylu Holteju ali ga je upravljal Dean Browning, Holte pa je videoposnetek zanj posnel, ker mu je bil morda dolžan uslugo. 

Preberite tudi:

Donald Trump
Trendi Ne bo mu hudega: Trumpu ponujajo posle v vrednosti 100 milijonov
Ivana Trump
Trendi Ivana Trump o porazu nekdanjega moža: "Donald ne zna izgubljati"
Melania Trump
Trendi Se bo Melania ločila od Trumpa?
Joe Biden
Novice Je Bidnov tesni sodelavec nehote povedal preveč?
Ne spreglejte