Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
9. 1. 2018,
10.49

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

CES 2018 LG CLOi Las Vegas Umetna inteligenca roboti

Torek, 9. 1. 2018, 10.49

2 meseca, 2 tedna

Ko je hitro hitro prehitro

V Las Vegasu robotek spravil LG v zadrego #video

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
LG, CES 2018, Cloi, David Vanderwall | Foto Reuters

Foto: Reuters

Južnokorejski LG je na sejmu CES v Las Vegasu na boleč način dobil sporočilo, da ni pametno hiteti s tehnologijami in izdelki, ki še niso dovolj zanesljivi.

Robotek CLOi bi moral biti glavna zvezda predstavitve južnokorejskega visokotehnološkega podjetja LG na letošnjem sejmu CES (Consumer Electronics Show) v Las Vegasu. To mu je sicer uspelo, a gotovo ne na način, kot si je to želel LG.

Prva epizoda pogovora uspešna, nato pa … polom

Robotek CLOi je LG-jeva novost, ki obljublja naraven in prijazen način nadzorovanja funkcij pametnega doma kar prek govornih ukazov. Z njim so Južni Korejci želeli pokazati, kako lahko umetna inteligenca olajša in izboljša uporabo gospodinjskih naprav.

Vse lepo in prav, do trenutka, ko je podpredsednik za marketing LG-jeve ameriške podružnice David Vanderwaal začel "pogovor" s CLOi. Po uspešnem koncu klepeta je CLOi kar preslišal(a) nadaljnje tri ukaze (utripanje z vekami gotovo ni pričakovan ali zadovoljiv odziv), zato je Vanderwaal v trenutku velike zadrege lahko sklenil le: "CLOi me ne mara."

"CLOi je odločna ženska, ki ne mara, da ji ukazujejo v kuhinji"

Predstavitev se je sprevrgla v razočaranje, ki je dalo velik zagon cinizmu in humorju na družbenih omrežjih. Tako je na primer nekdo zapisal, da je CLOi odločna ženska, ki ne mara, da ji ukazujejo v kuhinji, nekdo drug pa, da je CLOi umrl(a) pri porodu. Ne ravno najboljša popotnica za prvo tiskovno konferenco na letošnjem CES, poročajo kolegi, ki so obiskali enega od najpomembnejših svetovnih dogodkov s področja potrošniške elektronike.

Ob prvem spodrsljaju se je slišal smeh, saj so takrat vsi še mislili/upali, da gre samo za naključno nevšečnost. Ob drugem je bilo že jasno, da nekaj ni prav, ob tretjem pa bi bilo tišino mogoče rezati z nožem. V tistem trenutku si gotovo nihče ni želel biti na odru v Vanderwaalovi koži.

V Las Vegasu se je pokazalo, da bo moral(a) CLOi še malo v šolo, preden bo pripravljen(a) za službo. | Foto: Reuters V Las Vegasu se je pokazalo, da bo moral(a) CLOi še malo v šolo, preden bo pripravljen(a) za službo. Foto: Reuters

Dolgoročen udarec zaupanju v nove tehnologije

Analitiki, ki jih povzemajo tuji mediji, menijo, da ta dogodek, čeprav gotovo ni edini spodrsljaj na velikih predstavitvah, dokazuje, da lahko prehitri poskusi prihoda na trg naredijo zelo veliko škodo. S tem se namreč krepi nezaupanje v tehnologije, ki bodo nekoč vendarle zmožne uresničiti svoje napovedi in obljube, takrat pa jim bo toliko lažje zaupati.

Počasi se daleč pride

LG je v nadaljevanju predstavil tri komercialne robote in s tem jasno nakazal svoje ambicije. A so ob tem močno poudarili, da so za zdaj ti šele na stopnji koncepta.

Eden od robotov opravlja prijavo in odjavo gostov v hotelih ter poskrbi, da prtljaga gostov pride do njihovih sob, drugi pomaga pri nakupovanju v veleblagovnicah in predvsem izogibanju dolgim vrstam na blagajnah, tretji pa streže hrano in pijačo v restavracijah ter salonih.

Ne spreglejte