Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
22. 10. 2022,
18.35

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

12

Natisni članek

Kitajska TikTok

Sobota, 22. 10. 2022, 18.35

1 leto, 5 mesecev

Razkritje: temni načrti z aplikacijo, na katero so nori tudi Slovenci

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,61

12

TikTok | TikTok je v zadnjem letu postal ena najbolj vročih aplikacij na svetu. Na seznamih najpogosteje prenesenih aplikacij ga najdemo povsem pri vrhu. | Foto Unsplash

TikTok je v zadnjem letu postal ena najbolj vročih aplikacij na svetu. Na seznamih najpogosteje prenesenih aplikacij ga najdemo povsem pri vrhu.

Foto: Unsplash

TikTok je že nekaj časa bržkone najbolj vroča aplikacija za pametne telefone na svetu in tudi lokalno v Sloveniji, število uporabnikov pa nezadržno pleza proti eni milijardi. Aplikacijo je razvilo kitajsko podjetje ByteDance, ki se že nekaj časa vztrajno otepa očitkov o povezavah z oblastjo v Pekingu. To naj bi zelo zanimali podatki, ki jih TikTok zbira o uporabnikih. Pri mediju Forbes zdaj trdijo, da naj bi ByteDance prek TikToka načrtoval pomoč Kitajski pri sledenju točno določenim državljanom Združenih držav Amerike.

ByteDance ima zadnja leta velike težave pri prepričevanju predvsem oblasti oziroma regulatorjev v ZDA, da podatki, ki se zbirajo prek njihove aplikacije za deljenje videoposnetkov TikTok, niso oziroma ne bodo zlorabljeni za kakršnekoli interese kitajske vladajoče partije. Tudi ko je lani v lastništvo podjetja uradno vstopila kitajska vlada in dobila sedež v upravi ByteDancea, se po zagotovilih vodstva podjetja s tem naj ne bi spremenilo nič. 

Xi Jinping
Novice Ustoličenje vladarja Kitajske: politična čistka kar med kongresom partije

Težave kitajskega podjetja se bodo s tem tednom morda še poglobile, saj je Forbes v petek objavil bombastično poročilo, da je ByteDance načrtoval pridobivanje podatkov o točno določenih uporabnikih TikToka, vsi naj bi bili državljani ZDA, da bi lahko sledil njihovi lokaciji. Forbes je te informacije objavil v času, ko se ByteDance z ameriškimi regulatorji pregovarja o tem, ali je TikTok grožnja nacionalni varnosti ZDA.

ByteDance je na Twitterju prek profila TikTokComms objavil serijo zapisov, v katerih trdi, da so poročevalci medija Forbes izpustili ključne podrobnosti, da bi jih lahko čim bolj očrnili. Med drugim so zapisali, da TikTok podatkov o uporabnikih ne zbira prek anten GPS, kar pomeni, da jim ne bi mogli slediti na način, kot ga opisuje članek.

Zapisali so še, da TikTok nikoli do zdaj ni bil uporabljen za sledenje kateremukoli državljanu ZDA

Avtorica objave: Pravzaprav niso zanikali ali ovrgli ničesar, kar piše v članku

Novinarka Emily Baker-White, ki je napisala zgodbo o domnevnih načrtih ByteDancea za določene ameriške uporabnike, je v odzivu na Twitterju medtem opozorila:

- da članek v reviji Forbes nikjer ni omenil sledenja prek GPS,

- da jo veseli, da TikTok še bi bil uporabljen za sledenje točno določenim uporabnikom, jo pa skrbi, da jim bodo, kar so tudi zapisali v članku,

- da niti TikTok niti podjetje ByteDance nista zanikala ničesar, kar piše v njenem članku, prav tako še pred objavo nista imela nobenih pripomb, po objavi pa nista zahtevala popravka.

Ne spreglejte