Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
21. 12. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

9

Natisni članek

Eligma GoCrypto Burger King kriptovaluta

Sobota, 21. 12. 2019, 4.00

4 leta, 4 mesece

Tega nimajo niti v ZDA: novost v ljubljanski restavraciji s hitro hrano

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

9

Burger King | Ljubljanski lokal Burger King je od petka edini na svetu, kjer lahko gostje račun poravnajo s kriptovalutami. To za zdaj ni mogoče niti v ZDA, domovini svetovno znane verige restavracij s hamburgerji, kjer je približno polovica od vseh svetovnih Burger Kingov. | Foto STA

Ljubljanski lokal Burger King je od petka edini na svetu, kjer lahko gostje račun poravnajo s kriptovalutami. To za zdaj ni mogoče niti v ZDA, domovini svetovno znane verige restavracij s hamburgerji, kjer je približno polovica od vseh svetovnih Burger Kingov.

Foto: STA

Med okrog 18 tisoč restavracijami s hitro hrano Burger King na svetu je le ena, ki kot plačilno sredstvo sprejema tudi kriptovalute. Najdemo jo v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC. Od petka je v tamkajšnjem Burger Kingu račun namreč mogoče poravnati s tremi kriptovalutami in kriptožetonom GoC. Za uvedbo novega plačilnega sredstva v edini slovenski franšizi ene največjih verig restavracij s hitro hrano na svetu ima veliko zaslug ljubljansko podjetje Eligma.

"Ljubljanski Burger King je uradno postal prva fizična lokacija Burger Kinga na svetu, ki kot plačilno sredstvo sprejema kriptovalute," je v petek na Facebooku ob zgornjem videoposnetku zapisal Dejan Roljič, direktor podjetja Eligma.

Ljubljanski Burger King je namreč postal najnovejši del mreže trgovcev, ki prek Eligmine platforme GoCrypto sprejemajo plačila z izbranimi kriptovalutami kriptožetonom GoC oziroma GoCrypto. Teh trgovcev je zdaj že več kot 700 v devetih državah, velika večina je sicer še vedno slovenskih. 

Plačilo s platformo GoCrypto oziroma v našem primeru še staro aplikacijo Elipay od blizu:

Ameriški Burger King je v preteklosti sicer že eksperimentiral s kriptovalutami in jih celo sprejemal kot plačilo sredstvo, a le pri naročilih prek spleta, nikoli v fizičnih trgovinah.

Vsi tovrstni Burger Kingovi uradni preizkusi uvajanja alternativnega plačilnega sredstva so bili sicer razmeroma kratki.

Burger King je v Rusiji pred dvema letoma sicer izdal tudi lastno kriptovaluto, in sicer WhopperCoin, ki pa je danes že večinoma pozabljena.  | Foto: Reuters Burger King je v Rusiji pred dvema letoma sicer izdal tudi lastno kriptovaluto, in sicer WhopperCoin, ki pa je danes že večinoma pozabljena.  Foto: Reuters

Tromostovje
Novice Ljubljana prestolnica bitcoina: London in New York se lahko skrijeta

Ljubljanski Burger King sicer sprejema tudi plačila neposredno v kriptovaluti bitcoin cash. Račun lahko z njo poravna vsak, ki ima na pametnem telefonu digitalno denarnico, v njej pa to kriptovaluto. 

Zakaj je Burger King bolj naklonjen tudi kriptovaluti bitcoin cash kot "klasičnemu" bitcoinu?

Prvi razlog je najverjetneje, da je bitcoin cash zaradi zelo hitrih transakcij (v primerjavi s "klasičnim" bitcoinom) v zadnjem času priljubljena izbira trgovcev, ki se odločajo za uvedbo kriptovalut kot plačilnega sredstva.

Drugi razlog je skoraj zagotovo obilna finančna injekcija, ki jo je GoCrypto letos poleti prejel od ameriškega podjetja Bitcoin.com. Gre za velike podpornike kriptovalute bitcoin cash, prvi mož podjetja Bitcoin.com Roger Ver pa je z naložbo v GoCrypto postal tudi član uprave ljubljanskega podjetja. Ver je na novost v ljubljanskem Burger Kingu opozoril na družabnem omrežju Twitter:

Preberite tudi:

Slovenija kripto
Novice Hvalnica Sloveniji: To je država, po kateri se je treba zgledovati
Elipay, Eligma, Tuš 1
Novice Novost v slovenskih trgovinah: "Verjetno ste prvi, ki je plačal tako"
Tobiasz Niemiro
Novice V gozdu našli mrtvega serijskega podjetnika: so ga pokopali bitcoini?
Deutsche Bank
Novice Kako dolgo še evro? Nemci že napovedujejo drugo možnost.
Gerald Cotten, QuadrigaCX
Novice Filmski zaplet smrti kriptošefa, ki leži z milijoni: ga bodo izkopali?
James Howells
Novice Nesrečnik desetletja: vsi sanjajo o bitcoin milijonih, on jih je izgubil
Viberate, vroče
Novice Drzna napoved ljubljanskega podjetja: čez pet let nas bo poznal ves svet
Ne spreglejte