SiolNET. Digisvet Novice
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodišče Evropske unije ne kaže naklonjenosti UberPOP

0,38

termometer

Uber
Foto: Reuters

Generalni pravobranilec Sodišča Evropske unije Maciej Szpunar meni, da Francija lahko toži Uberjeve vodilne v Franciji za (domnevno) izvajanje nezakonitih taksi storitev.

Mnenje je sicer nezavezujoče in se nanaša samo na storitev UberPOP, ki jo izvajajo nelicencirani vozniki. Uber je omenjeno storitev že prenehal izvajati v Franciji.

Sodniki bodo sodbo objavili letos, a praksa kaže, da ti praviloma sledijo tovrstnim mnenjem

Večno vprašanje: ali je Uber prevozniška storitev ali digitalna platforma?

Pred dvema mesecema so v ločenem mnenju zavrnili Uberjeve argumente, češ da je Uber (zgolj) digitalna platforma in da zato ni podvržena enakem obsegu regulacije kot prevozniška podjetja.

Uber je s svojim poslovnim modelom razveselil marsikaterega uporabnika, a tudi razjezil mnoge, ki glasno izražajo svoje nasprotovanje. Uber je s svojim poslovnim modelom razveselil marsikaterega uporabnika, a tudi razjezil mnoge, ki glasno izražajo svoje nasprotovanje. Foto: Reuters

Uber, ki je s svojim poslovnim modelom pošteno razburkal razmere na trgu javnega osebnega prevoza in izzval reakcije, ki segajo od skrajno pozitivnih do skrajno negativnih, se bori tudi s težavami, ki izvirajo iz raznih obtožb (vključno z delovnimi razmerami voznikov oziroma pogodbenikov) in odhoda soustanovitelja in glavnega izvršnega direktorja Travisa Kalanicka.

Francija: Nezakoniti taksi prevozi so kaznivo dejanje

Zadnje mnenje Sodišča Evropske unije izvira iz primera, ki mu ga je posredovalo sodišče iz mesta Lille na severozahodu Francije. Francoski zakon o taksi storitvah in storitvah prevoza z voznikom iz leta 2014 namreč navaja, da je organiziranje nezakonitih taksi prevozov kaznivo dejanje.

Omenjeni zakon prav tako postavlja omejitve glede uporabe programske opreme za iskanje potnikov.

Vprašanje vseh vprašanj glede nesoglasij o Uberju: ali je Uber prevozniško podjetje, kot pravijo predvsem tradicionalni taksisti, ali digitalna platforma, kot so prepričani v Uberju? Vprašanje vseh vprašanj glede nesoglasij o Uberju: ali je Uber prevozniško podjetje, kot pravijo predvsem tradicionalni taksisti, ali digitalna platforma, kot so prepričani v Uberju? Foto: Reuters

Uber: Francoski zakon krši evropska pravila o svobodi digitalnih storitev

Uber se je zagovarjal, da niso taksi podjetje in da so kazni, ki jih je sodišče izreklo dvema izmed vodilnih v francoski podružnici Uberja, nezakonite, ker francoski zakon o taksi službah krši evropska pravila, ki za paketne omejitve digitalnih storitev zahtevajo predhodno odobritev iz Bruslja.

Kazen so v Franciji izrekli dvema vodilnima, pa tudi podjetju, in sicer 800 tisoč evrov. Uber se je, seveda, pritožil, zato je primer zdaj na prizivnem sodišču.

Sporne storitve v Franciji ni več že dve leti

"V Franciji in večini drugih evropskih glavnih trgov Uber zdaj deluje samo še z licenciranimi taksi vozniki," so sporočili iz Uberja. "Storitev, za katero nas v tem primeru preganjajo, smo v Franciji prenehali izvajati leta 2015."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin