SiolNET. Digisvet Novice
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Snowden upa, da mu bo Francija podelila azil

0,85

termometer

Edward Snowden | Edward Snowden | Foto: Reuters
Edward Snowden Foto: Reuters

Nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške varnostne agencije NSA Edward Snowden je v intervjuju za radijsko postajo France Inter izrazil upanje, da bi mu Francija podelila azil.

Formalno prošnjo za azil v Franciji je Snowden sicer oddal že leta 2013 v času, ko je premier bil Francois Hollande.

Še pred današnjim predvajanjem celega intervjuja je francoska radijska postaja na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter razkrila nekaj delov. V enem od teh Snowden pravi, da bi radi videl gesto francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki bi mu omogočila življenje v Franciji.

Meni, da bi bilo to pomembno sporočilo za Francijo, Evropo in ves svet.

Za ene heroj, za druge veleizdajalec

Snowden od leta 2013 živi v Rusiji, kamor se je po krajšem prebegu v Hong Kong zatekel, ko je razkril podrobnosti tajnih programov nadzora ameriških obveščevalnih agencij. Predvsem je razkril program PRISM, s katerim so ameriški obveščevalci množično zbirali podatke več ameriških internetnih podjetij.

Njegovo razkritje zaupnih obveščevalnih podatkov velja za enega od največjih v zgodovini ZDA. Medtem, ko ga mnogi aktivisti doživljajo kot heroja, oblasti njegove domovine ZDA mu želijo soditi zaradi obtožb o vohunjenju in kraje vladne lastnine.

Direktor ameriške obveščevalne agencije CIA je dejal, da je "častitev Snowdena" uhajanje obveščevalnih informacij vedno pogostejše. V času predsednika Obame je ameriško pravosodno ministrstvo Snowdenu preklicalo njegov potni list, a mu je Rusija že pred tem podelila azil. Zdajšnji predsednik ZDA Donald Trump pa je do Snowdena še ostrejši.

"Varovanje žvižgačev ni sovražno dejanje"

Sam Snowden pa še bolj kot na azil upa, da bodo žvižgači deležni boljše zaščite. "Zelo žalostno je," pravi Snowden, "da edino mesto, kjer ameriški žvižgač danes lahko spregovori, ni v Evropi, temveč je to Rusija."

Snowden je še dodal, da varovanje žvižgačev ni sovražno dejanje: "Sprejeti nekoga, kot sem jaz, ni napad na ZDA."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin