Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Četrtek,
26. 10. 2017,
17.04

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

Natisni članek

uporabniško ime uporabniški račun zahteva razkritje infografika Google YouTube podatek elektronska pošta Slovenija

Četrtek, 26. 10. 2017, 17.04

6 let, 5 mesecev

Podatki o lastnikih računov Google

Slovenija na Google še nikoli poslala toliko zahtev po podatkih uporabnikov

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

Google, Yahoo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Z vse večjo vlogo svetovnega spleta v svetu kriminala je vse pomembnejša tudi vloga ponudnika spletnih storitev Google. Tako je v prvi polovici leta 2017 prejel rekordno število zahtev po podatkih o uporabnikih od vlad, tako svetovnih kot slovenske.

Razne vladne agencije, sodišča in vpleteni v civilne pravde na tehnološka in komunikacijska podjetja redno obračajo zahteve po razkritju podatkov o uporabnikih. Google natančno vodi, koliko teh zahtev od vlade prejme in za kakšne vrste zahtev gre.

V prvi polovici 2017 rekordno število zahtev slovenske vlade

Med januarjem in julijem 2017 je vlada Slovenije na Google naslovila 26 zahtev po podatkih o uporabniških računih, kar je največ po prvi polovici leta 2016. V teh 26 zahtevah je bilo zahtevano razkritje podatkov za 35 uporabniških računov. Google je poslal podatke za 54 odstotkov zahtev.

V prvi polovici 2017 je Google od Slovenije prvič prejel zahtevo pod oznako nujna zahteva. Poleg nje je prejel rekordno število zahtev, to je devet, za ohranitev podatkov in 25 zahtev v kategoriji preostale legalne zahteve.

Tudi globalno število zahtevkov rekordno

Število zahtev narašča tudi z številom uporabnikov Google storitev. Število aktivnih uporabnikov spletne pošte Gmail od njenega nastanka raste konstantno in je v letu 2016 preseglo milijardo uporabnikov. V prvi polovici polovici leta 2017 je Google prejel rekordnih skoraj 49 tisoč zahtev po podatkih za dobrih 83 tisoč različnih računov. V tem obdobju je poslal 65 odstotkov zahtevanih podatkov.

 

Kakšne zahteve lahko prejme Google?

Google zahteve po razkritju podatkov loči v tri kategorije. Nujne zahteve so tiste, ki preprečijo smrt ali povzročitev resne fizične poškodbe. Kot dodatek sta izjemi, ko primer vključuje ugrabitev ali grožnjo z bombo.

Zahteve za ohranitev so tiste, kjer vlada poda zahtevo po ohranitvi določene vsebine, preden ji bo uspelo predložiti uradno legalno zahtevo. Gre za preprečevanje, da sam uporabnik v obdobju procesiranja zahteve po podatkih te pobriše. Tretja oblika zahtev Google uvršča pod preostale legalne zahteve.

Google o zahtevi obvesti tudi uporabnika 

Če Google prejme zahtevo po podatkih, o tem obvesti tudi nositelja računa. Obvestilo, da je vlada zahtevala vaše podatke, še ne pomeni, da jim je Google te podatke tudi v resnici poslal. Google nikoli ne posreduje vprašanja o podatkih neposredno uporabnikom (npr. geslo za dostop). Če dobite zahtevo, da morate poslati kak podatek sami, gre verjetno za prevaro.

Katere podatke Google razkrije

V primeru, ko na Google zahtevo po podatkih pošlje neameriška vladna agencija, lahko, če se za to odločijo, razkrijejo:

  • informacije o registraciji računa na Googlu ali strani YouTube (ime, podatke o odprtju računa in e-poštni naslov, ki je naveden pri odprtju računa),
  • zadnje IP-naslove, s katerih se je uporabnik prijavil v račun,
  • datum in čas dostopov do računov.

Kdaj Google podatke razkrije

Da Google kakršen koli podatek razkrije, mora prejeti pisno zahtevo, ki jo mora podpisati avtorizirana uradna oseba, zaposlena v agenciji, ki zahtevo pošilja. Razloženo mora biti tudi, za kateri zakon gre in kako ta opravičuje zahtevo po podatkih. Google v želji po zadovoljstvu svojih uporabnikov vedno deluje tako, da razkrije minimalno potrebno količino podatkov. Google v povprečju razkrije med 60 in 75 odstotkov zahtevanih podatkov.

Ne spreglejte