SiolNET. Digisvet Novice
1,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Podatki o lastnikih računov Google

Slovenija na Google še nikoli poslala toliko zahtev po podatkih uporabnikov

1,85

termometer

Google, Yahoo
Foto: Reuters

Z vse večjo vlogo svetovnega spleta v svetu kriminala je vse pomembnejša tudi vloga ponudnika spletnih storitev Google. Tako je v prvi polovici leta 2017 prejel rekordno število zahtev po podatkih o uporabnikih od vlad, tako svetovnih kot slovenske.

Razne vladne agencije, sodišča in vpleteni v civilne pravde na tehnološka in komunikacijska podjetja redno obračajo zahteve po razkritju podatkov o uporabnikih. Google natančno vodi, koliko teh zahtev od vlade prejme in za kakšne vrste zahtev gre.

V prvi polovici 2017 rekordno število zahtev slovenske vlade

Med januarjem in julijem 2017 je vlada Slovenije na Google naslovila 26 zahtev po podatkih o uporabniških računih, kar je največ po prvi polovici leta 2016. V teh 26 zahtevah je bilo zahtevano razkritje podatkov za 35 uporabniških računov. Google je poslal podatke za 54 odstotkov zahtev.

V prvi polovici 2017 je Google od Slovenije prvič prejel zahtevo pod oznako nujna zahteva. Poleg nje je prejel rekordno število zahtev, to je devet, za ohranitev podatkov in 25 zahtev v kategoriji preostale legalne zahteve.

Tudi globalno število zahtevkov rekordno

Število zahtev narašča tudi z številom uporabnikov Google storitev. Število aktivnih uporabnikov spletne pošte Gmail od njenega nastanka raste konstantno in je v letu 2016 preseglo milijardo uporabnikov. V prvi polovici polovici leta 2017 je Google prejel rekordnih skoraj 49 tisoč zahtev po podatkih za dobrih 83 tisoč različnih računov. V tem obdobju je poslal 65 odstotkov zahtevanih podatkov.

 

Kakšne zahteve lahko prejme Google?

Google zahteve po razkritju podatkov loči v tri kategorije. Nujne zahteve so tiste, ki preprečijo smrt ali povzročitev resne fizične poškodbe. Kot dodatek sta izjemi, ko primer vključuje ugrabitev ali grožnjo z bombo.

Zahteve za ohranitev so tiste, kjer vlada poda zahtevo po ohranitvi določene vsebine, preden ji bo uspelo predložiti uradno legalno zahtevo. Gre za preprečevanje, da sam uporabnik v obdobju procesiranja zahteve po podatkih te pobriše. Tretja oblika zahtev Google uvršča pod preostale legalne zahteve.

Google o zahtevi obvesti tudi uporabnika 

Če Google prejme zahtevo po podatkih, o tem obvesti tudi nositelja računa. Obvestilo, da je vlada zahtevala vaše podatke, še ne pomeni, da jim je Google te podatke tudi v resnici poslal. Google nikoli ne posreduje vprašanja o podatkih neposredno uporabnikom (npr. geslo za dostop). Če dobite zahtevo, da morate poslati kak podatek sami, gre verjetno za prevaro.

Katere podatke Google razkrije

V primeru, ko na Google zahtevo po podatkih pošlje neameriška vladna agencija, lahko, če se za to odločijo, razkrijejo:

  • informacije o registraciji računa na Googlu ali strani YouTube (ime, podatke o odprtju računa in e-poštni naslov, ki je naveden pri odprtju računa),
  • zadnje IP-naslove, s katerih se je uporabnik prijavil v račun,
  • datum in čas dostopov do računov.

Kdaj Google podatke razkrije

Da Google kakršen koli podatek razkrije, mora prejeti pisno zahtevo, ki jo mora podpisati avtorizirana uradna oseba, zaposlena v agenciji, ki zahtevo pošilja. Razloženo mora biti tudi, za kateri zakon gre in kako ta opravičuje zahtevo po podatkih. Google v želji po zadovoljstvu svojih uporabnikov vedno deluje tako, da razkrije minimalno potrebno količino podatkov. Google v povprečju razkrije med 60 in 75 odstotkov zahtevanih podatkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin