Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
3. 7. 2013,
11.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

prevara goljufija

Sreda, 3. 7. 2013, 11.14

8 let

Škandal Olympus: veljaki končno obsojeni

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji predsednik in dva visoka funkcionarja Olympusa so za prikrivanje milijardnega dolga prejeli pogojne zaporne kazni.

Cujoši Kikukava, Hisaši Mori in Hideo Jamada so že lani priznali krivdo za sodelovanje v prirejanju poslovnih poročil v letih 2006 in 2007, s katerimi so prikrili ustvarjeno izgubo v višini kar 1,3 milijarde evrov. Z njo je korporacija sicer poslovala že v 90. letih prejšnjega stoletja, a jo je Olympus s predragimi prevzemi manjših podjetij preprosto pometel pod preprogo. V ozadju ene največjih poslovnih goljufij v japonski zgodovini naj bi sicer delovali tudi jakuze, pripadniki zloglasne lokalne kriminalne organizacije.

Zadevo je leta 2011 sicer obelodanila nenadna odstavitev Michaela Woodforda, prvega tujca, ki je prevzel krmilo Olympusa. Kikukava, ki je bil v času Woodfordovega direktorata imenovan za predsednika družbe, je ob prvem znaku Britančevih sumov o nezakonitosti preteklih prevzemov Olympusa pritisnil na upravni odbor, ta pa je Woodforda z novega delovnega mesta razrešil po vsega dveh tednih.

Epiloga vendarle še ni Kikukava in Jamada sta bila tako danes obsojena na tri leta, Mori pa na dve leti in pol pogojne zaporne kazni. Poceni je ni odnesel niti Olympus – družba mora za večletno sodelovanje v prevari in prikrivanje dejstev poravnati globo v višini 5,4 milijona evrov. Trenutno sicer še ni znano, kako se bo razpletel primer Delničarji proti Olympusu – vrednost družbe na borzi je po širitvi informacije o škandalu namreč padla za skoraj 80 odstotkov.

Olympus je v zadnjem letu sicer doživel popoln remont poslovanja, družba pa se je na področju proizvodnje medicinske elektronike povezala s še enim gigantom, Sonyjem. Novonastalo partnerstvo je najbrž eden od osrednjih razlogov za to, da podjetje, ki so ga mnogi že videli na smetišču zgodovine, znova posluje v zelenem.

Ne spreglejte