Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
3. 3. 2009,
12.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 3. 3. 2009, 12.02

8 let

Še več poudarka na zelenem

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob podpori nemškega strokovnega združenja računalniške in telekomunikacijske tehnologije BITKOM in nemškega zveznega ministrstva za okolje bo CeBIT poglobljeno raziskal področje »zelenega IT-ja«.

Med govorniki tretje letne tematske konference »Green IT World« (zeleni svet informacijskih tehnologij), ki bo znotraj CeBIT-a potekala v četrtek, 5. marca, z delovnim naslovom »Trajnost v digitalnem svetu«, bo poleg predstavnikov velikih podjetij, kot so Alcatel-Lucent, Fujitsu Siemens, Hitachi, IBM, Nokia-Siemens in Sun tudi nekdanji direktor okoljskega programa Organizacije združenih narodov prof. Klaus Töpfer. Med udeleženci pričakujejo tudi nemškega zveznega ministra za okolje Siegfrieda Gabriela.

Ustvarjalne in energetsko učinkovite rešitve bodo ves čas trajanja CeBIT-a predstavljene na približno dva tisoč kvadratnih metrih razstavnega prostora. Poleg ugodnih vplivov na okolje so energetsko varčne rešitve uspešne tudi pri splošnem manjšanju stroškov poslovanja. Govora ne bo samo o varčnosti, ki jo že dosega sama informacijska tehnologija, temveč tudi o splošni učinkovitosti, ki jo lahko dosega smotrna in premišljena raba informacijske in komunikacijske tehnologije. »Vedno večji obseg zelenega IT-ja na CeBIT-u dokazuje, da panoga svoje okoljske obveznosti jemlje zelo resno,« pojasnjuje dr. Sven Michael Prüser, podpredsednik dogodka CeBIT pri organizatorju Deutsche Messe, in dodaja, da zelene rešitve obetajo še ogromno. »Zeleni IT bo v prihodnosti največje področje rasti panoge,« je prepričan Prüser.

V hali 8 hannovrskega sejma, ki bo v celoti namenjena zelenemu IT-ju, bodo med drugim spregovorili in se predstavili tudi predstavniki organizacije World Wildlife Fund in velikih telekomunikacijskih operaterjev, kot sta British Telecom in T-Systems. V soboto in nedeljo, ko CeBIT poslovneži večinoma zapustijo in ga prepustijo družinam in posameznim obiskovalcem, bodo spregovorili o konkretnih primerih rabe okolju prijaznih oblik informacijske tehnologije v domačem in šolskem okolju, med izvajalci predstavitev pa bodo tudi predstavniki nemške zvezne okoljske agencije.

Ne spreglejte