SiolNET. Digisvet Novice
4,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še nikoli se ni tako zabliskalo: udarili sta "superstreli"

4,63

termometer

Strela
Strela rekorderka je v dolžino merila prek 700 kilometrov. Foto: Getty Images

Svetovna meteorološka organizacija je po več kot eno leto trajajoči analizi satelitskih podatkov oznanila udar tako imenovanih "superstrel". Ena je postavila nov časovni absolutni rekord, saj jo je na nebu bilo mogoče opazovati skoraj 17 sekund, druga pa rekord v dolžini, saj je presegla 700 kilometrov. 

Vremenska napoved Francija Digisvet Ekstremna vremenska napoved, ki se je uresničila 31 let prekmalu

Najdlje trajajočo strelo so 4. marca 2019 videli nad Argentino, in sicer je na nebu vztrajala 16,73 sekunde, razkriva ta teden objavljeno poročilo Svetovne meteorološke organizacije

To je skoraj deset sekund dlje od prejšnjega rekorda, ko je 30. avgusta 2012 strela udarila nad Francijo in izginila po 7,74 sekunde.

Strele so eden najbolj osupljivih naravnih prizorov, a jih je treba opazovati vselej previdno, najbolje iz varnega zavetja doma. Samo ta teden je zaradi udarov strel v Indiji umrlo že več kot sto ljudi. Strele so eden najbolj osupljivih naravnih prizorov, a jih je treba opazovati vselej previdno, najbolje iz varnega zavetja doma. Samo ta teden je zaradi udarov strel v Indiji umrlo že več kot sto ljudi. Foto: Getty Images

"Superstrele" opazujejo iz vesolja

31. oktobra 2018 je v Braziliji medtem udarila najdaljša izmerjena strela do zdaj. Sateliti, s katerimi Svetovna meteorološka organizacija preučuje strele, so njeno dolžino namreč določili pri 709 kilometrih (z možnostjo odstopanja za 8 kilometrov). 

Prejšnji rekord za najdaljšo strelo je bil s tem presežen za več kot dvakrat. 20. junija 2007 so nad ameriško zvezno državo Oklahomo izmerili "samo" 321 kilometrov dolgo strelo. 

Preberite tudi:

Strela, Michael McQuilken, lasje Digisvet Kaj morate narediti takoj, če vam lasje ponorijo kot tema fantoma

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin