Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
13. 2. 2019,
19.38

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

Natisni članek

mobilna aplikacija eDavki dohodnina davki Finančna uprava RS

Sreda, 13. 2. 2019, 19.38

5 let, 2 meseca

Kako hitro bomo lahko z davčno upravo poslovali povsem brez papirja?

Še letos lahko, kdor želi, pričakuje več odločb v elektronski obliki

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19
Dohodnina | Število dokumentov, ki jih lahko neposredno oddamo elektronsko, nenehno narašča (prav vsak dokument oziroma kopijo njegove papirnate različice lahko oddamo prek sistema eDavki kot lasten dokument), še vedno pa manjka kar nekaj dokumentov na seznamu tistih, ki nam jih finančna uprava lahko dostavi elektronsko.  | Foto Metka Prezelj

Število dokumentov, ki jih lahko neposredno oddamo elektronsko, nenehno narašča (prav vsak dokument oziroma kopijo njegove papirnate različice lahko oddamo prek sistema eDavki kot lasten dokument), še vedno pa manjka kar nekaj dokumentov na seznamu tistih, ki nam jih finančna uprava lahko dostavi elektronsko.

Foto: Metka Prezelj

Na finančni upravi so nam povedali, da bodo še letos omogočili elektronsko vročanje informativnega izračuna dohodnine in odločbe o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča.

Finančna uprava z nadgradnjami sistema eDavki in uvedbo pripadajoče mobilne aplikacije povečuje obseg opravil, ki jih davčni zavezanci lahko opravimo po elektronski poti.

furs
Novice Do davkarije prek zaslona svojega mobilnega telefona

Število dokumentov, ki jih lahko neposredno oddamo elektronsko, nenehno narašča (prav vsak dokument oziroma kopijo njegove papirnate različice lahko oddamo prek sistema eDavki kot lasten dokument), še vedno pa manjka kar nekaj dokumentov na seznamu tistih, ki nam jih finančna uprava lahko dostavi elektronsko. Celo mnogi najpogostejši davčni dokumenti, kot je na primer odločba o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, še niso na voljo v elektronski obliki.

A že letos tudi tu lahko pričakujemo nekaj premikov.

par, računalnik, finance, dohodnina
Novice V eDavke po novem brez certifikata, a le za fizične osebe
eDavki
Novice Nova podoba spletnega portala eDavki

Za posameznike brez dejavnosti je eVročanje prostovoljno

Elektronsko vročanje oziroma eVročanje je na voljo od začetka leta 2016 ter je danes že obvezno za pravne osebe, samostojne podjetnike in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost. Ti zavezanci ne morejo izstopiti iz eVročanja, a tudi njim davčni urad tiste dokumente, ki za eVročanje še niso prilagojeni, še vedno dostavlja v papirnati obliki.

Dohodnina
Novice Na Fursu pričakujejo prve napovedi za odmero davkov letos

Preostalim fizičnim osebam je sistem eVročanje na voljo kot izbira, prostovoljna prijava (kakor tudi sprememba ali odjava) pa se opravi prek namenskega obrazca bodisi v papirnati bodisi v elektronski obliki. Do zdaj se je za eVročanje prostovoljno odločilo okrog pet tisoč posameznikov, ki so davčni zavezanci v Sloveniji.

Enako kot pri poštni dostavi tudi pri eVročanju šteje, da je dostava opravljena po preteku 15 dni od vložitve dokumenta – tudi če zavezanec ne podpiše papirnate oziroma elektronske vročilnice. | Foto: Ana Kovač Enako kot pri poštni dostavi tudi pri eVročanju šteje, da je dostava opravljena po preteku 15 dni od vložitve dokumenta – tudi če zavezanec ne podpiše papirnate oziroma elektronske vročilnice. Foto: Ana Kovač

Pri elektronskem in papirnatem vročanju pošiljka po 15 dneh vročena

Zavezancem, ki davčni upravi dostavijo veljaven naslov svoje e-pošte (lahko tudi več naslovov), bo sistem eVročanja ob vsakem novem odloženem dokumentu v njihov profil na portalu eDavki to sporočil tudi po elektronski pošti, sicer pa mora zavezanec sam poskrbeti za sprotni pregled eDavkov.

Novice Durs vas bo po novem opominjal prek portala eDavki

Enako kot pri poštni dostavi šteje tudi pri eVročanju, da je dostava opravljena po preteku 15 dni od vložitve dokumenta – tudi če zavezanec (elektronsko, seveda) ne podpiše e-vročilnice.

Absolutni zastaralni rok za davke je deset let

Po zakonu smo davčni zavezanci dolžni hraniti vso dokumentacijo, ki vpliva na odmero davka, do izteka desetega koledarskega leta po zapadlosti obveznosti. To pomeni, da moramo dokumente za davčno obveznost, ki je na primer zapadla 31. marca 2009, še vedno hraniti do konca letošnjega leta.

Davek. Davčna napoved. Davki.
Novice Furs lani pobral milijardo evrov več davkov kot v 2017

Že res, da pravica do izterjave davčne obveznosti zastara v petih letih, toda vsako s to obveznostjo povezano uradno dejanje davčne uprave v tem obdobju ponovno nastavi števec zastaranja in potem znova šteje petletni rok – a največ do omenjenega desetletnega roka, ko nastopi absolutno zastaranje.

Po zakonu smo davčni zavezanci dolžni hraniti vso dokumentacijo, ki vpliva na odmero davka, do izteka desetega koledarskega leta po zapadlosti obveznosti. To pomeni, da moramo dokumente za davčno obveznost, ki je na primer zapadla 31. marca 2009, še vedno hraniti do konca letošnjega leta. | Foto: Thinkstock Po zakonu smo davčni zavezanci dolžni hraniti vso dokumentacijo, ki vpliva na odmero davka, do izteka desetega koledarskega leta po zapadlosti obveznosti. To pomeni, da moramo dokumente za davčno obveznost, ki je na primer zapadla 31. marca 2009, še vedno hraniti do konca letošnjega leta. Foto: Thinkstock

Kar je bilo, je bilo

Zato je gotovo smiselno vprašanje, ali bo mogoče gručo papirjev s starimi davčnimi odločbami zamenjati z nekaj datotekami PDF.

furs
Novice Furs namerava pobrati za 632 milijonov evrov več davkov

Odgovor je, da žal ne. Odločbe, ki smo jih do zdaj prejeli izključno v papirnati obliki, ne bodo na voljo za nazaj tudi v elektronski. Drugače povedano, za nazaj bodo na voljo elektronsko zgolj odločbe, ki so se že elektronsko vročale, zato je vsem, ki jim ta način bolj ustreza od papirnate dostave, v interesu, da se že zdaj prijavijo za e-Vročanje.

Računalnik, jeza
Novice Ste tudi vi v eDavke prejeli nadležen dokument? Tu je rešitev.

Vsaka četrta vloga za olajšavo za vzdrževane člane elektronska

Na finančni upravi ugotavljajo, da zanimanje za digitalno davčno poslovanje vendarle narašča (čeprav komaj pet tisoč prostovoljno vključenih v eVročanje tega najbrž ne potrjuje).

Dohodnina
Novice Ko Furs dobi pesniški navdih: "Hitro izpolnite vlogo, saj rokov se držimo strogo"

Tako so ugotovili, da je letos do 11. februarja prek sistema eDavki - ta ima od letos poleg spletne tudi svojo (za zdaj še nekoliko manj zmogljivo) mobilno različico - kar 64 tisoč zavezancev oddalo vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane. To je 84 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju, so nam pojasnili na finančni upravi.

Ker letno prejmejo skupaj okrog 230 tisoč vlog za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, to pomeni, da je četrtina teh vlog že elektronska.

eDavki
Novice Delodajalec ne bo več mogel skrivati neplačanih prispevkov pred vami

Seveda si jih želijo še več, ker elektronske vloge prinašajo številne prednosti: manj dela s pretipkavanjem podatkov in s tem posledično hitrejšo obdelavo, veliko manj možnosti za napake, ki se lahko pripetijo ob vnosu podatkov s papirnatih vlog v sistem, in tudi veliko manj ugovorov, ki zahtevajo nepotreben dodatni čas tako zavezancev, ki jih vlagajo, kot tudi finančne uprave, ki jih obdeluje.

Ne spreglejte