Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 7. 2018,
7.31

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

2

Natisni članek

davki

Ponedeljek, 9. 7. 2018, 7.31

5 let, 9 mesecev

Nova podoba spletnega portala eDavki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

2

eDavki | Foto Ministrstvo za finance

Foto: Ministrstvo za finance

V okviru obsežne prenove informacijskega sistema finančne uprave (Furs) je zaživel grafično prenovljen portal eDavki. Do konca leta bo sledila druga faza prenove, ko bodo državni davčni portal ponudili fizičnim osebam tudi kot mobilno aplikacijo, v letu 2019 pa sledijo še tehnične nadgradnje in poenostavitve za podjetnike in podjetja.

Poleg grafične prenove se portal eDavki od danes ponaša tudi z novo strukturo vsebine strani, kar uporabnikom omogoča lažje iskanje informacij. Od zdaj imajo na enem mestu opis storitve, ki jih vodi do oddaje obrazca, zato bo Furs postopoma umaknil obrazce s svojih spletnih strani.

Stari portal se bo umaknil

Prek prenovljenega portala je še vedno mogoč dostop tudi še do "starega" portala eDavki, in sicer za prehodno obdobje treh mesecev. Nato bodo povezavo do starega portala eDavki ukinili, zato na Fursu zavezancem predlagajo, naj si uredijo bližnjico do prenovljenega portala eDavki in z uporabo ne odlašajo. Portal eDavki omogoča udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih obrazcev z uporabnikovega računalnika doma ali v pisarni. Uporabnik lahko postane vsak davčni zavezanec, potrebuje le računalnik s primerno opremo, dostop do interneta in ustrezno digitalno potrdilo. | Foto: STA , Portal eDavki omogoča udobno, preprosto in varno izpolnjevanje ter oddajanje davčnih obrazcev z uporabnikovega računalnika doma ali v pisarni. Uporabnik lahko postane vsak davčni zavezanec, potrebuje le računalnik s primerno opremo, dostop do interneta in ustrezno digitalno potrdilo. Foto: STA ,

Mobilna aplikacija eDavki bo fizičnim osebam na voljo konec leta. Prinesla bo številne nove funkcionalnosti, med drugim tudi personalizirani koledarček, prek katerega bodo zavezanci prejemali obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah, na primer obvestilo o izteku roka plačila določenega davka.

Furs pričakuje povečano število uporabnikov

V prihodnjem letu se bo začela tehnična nadgradnja sistema eDavki, pri čemer bodo postopoma uvajali številne poenostavitve, ki bodo zavezancem olajšale uporabo sistema. Med novostmi na Fursu izpostavljajo storitev za spletno prijavo in e-podpis SI-PASS, na podlagi katerega bodo lahko sistem eDavki nemoteno uporabljali vsi davčni zavezanci, ne glede na to, kakšen računalnik ali operacijski sistem uporabljajo.

Informacijski sistem eDavki, ki ga davčni zavezanci uporabljajo že od leta 2003, bo tako deležen prve večje prenove, čeprav ga stalno nadgrajujejo in posodabljajo z novimi funkcionalnostmi. Pred leti so tako npr. v sistem vključili elektronsko vročanje dokumentov, od letos pa fizične osebe za vstop ne potrebujejo več certifikata, pač pa zadoščata uporabniško ime in geslo.

Sistem eDavki trenutno uporablja več kot 50 tisoč fizičnih oseb in vsi podjetniki in podjetja, ki morajo s Fursom poslovati elektronsko na podlagi zakona. Na Fursu pričakujejo, da se bo zaradi napovedanih novosti število uporabnikov še povečalo.

Furs, igre
Novice Poglejte, kaj na dražbi za kar 20 tisoč evrov prodaja Furs
Bitcoin, Evro, denar, kriptovalute
Novice Na Fursu pojasnjujejo dileme glede obdavčitve kriptovalut
Ne spreglejte