SiolNET. Digisvet Novice
0,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še ena visoka kazen za Google: Bruselj želi skoraj 1,5 milijarde evrov

0,21

termometer

Google
Evropska komisija je v preteklosti Googlu že izrekla večmilijardno kazen. Foto: Reuters

Evropska komisija je ameriškemu spletnemu velikanu Google naložila plačilo 1,49 milijarde evrov kazni, saj naj bi s svojim prevladujočim položajem omejeval konkurenco. "Komisija je kaznovala Google zaradi zlorabe položaja pri posredovanju spletnih oglasov," je danes dejala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

Stadia, Google Digisvet Google je pokazal ogromno novost, ki za milijone ljudi spreminja pravila igre

"Google je utrdil svoj položaj kot vodilni ponudnik za posredovanje spletnih oglasov," je po poročanju tujih tiskovnih agencij pojasnila Margrethe Vestager. Ob tem je opozorila na protikonkurenčne pogodbene omejitve, ki jih je Google naložil spletnim stranem tretjih oseb. Kršitev je po njenih besedah trajala več kot desetletje.

Google zlorabil svojo prevlado na trgu, višina kazni določena na podlagi trajanja in teže kršitve

Ameriški spletni velikan je v prvem odzivu zapisal, da je v minulih mesecih že uvedel več sprememb na tem področju. Sporne prakse so končali že leta 2016, ko so jih na to opozorili v Bruslju. "V prihodnjih mesecih bomo sprejeli še več ukrepov, da bomo svoji konkurenci v Evropi dali več vidnosti v oglasih," so navedli.

Komisija meni, da je Google zlorabil svojo prevlado na trgu z uvedbo številnih omejevalnih klavzul v pogodbah z drugimi ponudniki spletnih strani, kar je njegovim tekmecem onemogočilo oglaševanje na iskalnikih teh spletnih strani. Več kot desetletna kršitev protimonopolnih pravil EU je druga podjetja prikrajšala za pošteno konkurenco, potrošnike pa za njene koristi.

Google Foto: Matic Tomšič / Reuters

Komisija je kazen v natančni višini 1.494.459.000 evrov določila na podlagi trajanja in teže kršitve, predstavlja pa 1,29 odstotka vseh prihodkov družbe v lanskem letu. Google je po mnenju Bruslja, ki je pod drobnogled vzel številne Googlove pogodbe med letoma 2006 in 2016, s številnimi ukrepi aktivno omejeval konkurenco.

Očitki, da Google svoj dobiček povečuje s programom Adsense

Spletne strani, kot so novičarski portali ali blogi, imajo pogosto možnost uporabe iskalnika, ki pa poleg rezultatov s tiste strani ponudi tudi oglaševalsko podprte rezultate. Te spletnim stranem posreduje Google s programom Adsense in tako poveže lastnike spletnih strani, ki želijo svoj dobiček povečati s prikazovanjem oglasov, z oglaševalci.

Marca 2009 pa je Google v pogodbe dodal zahtevo, da uporabniki pridobijo Googlovo pisno dovoljenje, preden omogočijo kakršnokoli prikazovanje konkurenčnih oglasov. "S tem je Google za konkurente ustvaril začaran krog, saj niso mogli rasti in mu konkurirati," je dodala Vestagerjeva.

Gmail, Google Foto: Matic Tomšič

"Imeli so omejene možnosti za prodajanje oglasnega prostora na določenih spletnih straneh, ki so se lahko zanašale samo na Googlove oglase," je opisala komisarka. Prav to je družbi omogočilo, da je še okrepila svoj prevladujoči položaj.

Spletni gigant ima v Evropi največji tržni delež

Google ima v Evropi največji tržni delež na področju posredovanja spletnih oglasov, ki presega 70 odstotkov, spletni velikan v pogojih uporabe od leta 2006 spletnim stranem onemogoča, da bi pri tem prikazovali tudi oglase drugih ponudnikov.

To je že tretja kazen Bruslja za Google. Konec lanskega leta je na Sodišču EU že vložil pritožbo na 4,34 milijarde evrov kazni, ki mu jo je lani izrekla Evropska komisija zaradi kršenja evropskih konkurenčnih pravil. Po oceni komisije je Google namreč zlorabil prevladujoč tržni položaj operacijskega sistema za mobilne naprave Android.

Google Foto: Reuters

Prav tako je Bruselj ameriškemu spletnemu velikanu že leta 2017 naložil plačilo 2,42 milijarde evrov zaradi spornih praks in zlorabe prevladujočega položaja pri njihovi storitvi primerjave cen Google Shopping.

Evropska komisarka je danes sicer dodala, da je v omenjenih primerih Google sledil njihovim priporočilom. Ni pa izključila možnosti, da bi ameriško družbo v EU doletela še kakšna kazen, saj obravnavajo veliko pritožb njihovih tekmecev.

Google je na podlagi odločb Evropske komisije že sprejel nekaj pomembnih sprememb; med drugim bo njihov operacijski sistem Android v prihodnje evropske uporabnike vprašal, kateri brskalnik želijo uporabiti, ponudil pa jim bo tudi konkurenčne brskalnike.

Google Digisvet Razkrinkali Google: kaj se zgodi, če poskusimo skriti, kaj iščemo

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin