Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
20. 3. 2014,
16.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Telekom Slovenije ZPS

Četrtek, 20. 3. 2014, 16.27

6 let, 7 mesecev

S kodeksom do večjega zadovoljstva uporabnikov telekomunikacij

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Telekomunikacijski operaterji so podpisali kodeks, ki uporabnikom omogoča hitrejše in učinkovitejše reševanje pritožb. Hkrati jim nudi pravičnejši sistem nadomestil ob nedelovanju storitev.

Samoregulacijski kodeks za hitrejše in učinkovitejše reševanje pritožb potrošnikov (TEKON) je rezultat skupnega dela operaterjev in usklajevanja z Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS), Svetom za elektronske komunikacije (SEK) in Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS). Gre za unikaten dokument tako v Sloveniji kot tudi EU, ki zagotavlja minimalen standard o zagotavljanju kakovosti storitev. Slovenija ima sicer kot celota že danes, v primerjavi s tujino, zelo visoko kakovost storitev.

Kodeks za lažje reševanje sporov Kot je ob slavnostnem podpisu kodeksa v Ljubljani poudarila predsednica ZPS Breda Kutin, so operaterji dokazali, da so s samoregulacijskim kodeksom sami sposobni urediti vprašanja kakovosti storitev, nadomestil in podobnih zadreg, s katerimi se potrošniki srečujejo vsak dan. "ZPS je s svojimi predlogi konstruktivno sodeloval pri sprejemanju dokončne različice kodeksa, čeprav nimamo strokovnjaka, ki bi bedel samo nad področjem hitro razvijajočega se trga telekomunikacij," je dejala Kutinova.

V ZPS se zavedajo pomembnosti nadzora in izvajanja kodeksa ter sankcij, ki sicer še ni popolnoma dorečeno. Hkrati zagotavljajo, da bodo še naprej aktivni pri zasledovanju težav potrošnikov in skrbno spremljali spoštovanje kodeksa pri podpisnikih, v roku enega leta pa tudi podali oceno.

Telekomunikacijski kodeks o nadomestilih so podpisali predstavniki osmih operaterjev v Sloveniji. Poleg nacionalnega operaterja Telekoma Slovenije še Amis, Debitel, Izimobil, Simobil, Telemach, Tušmobil ter Združenje kabelskih operaterjev Slovenije.

Vehovar: Ves čas si prizadevamo za vse boljšo uporabniško izkušnjo Podpredsednik uprave Telekoma Slovenije Zoran Vehovar, katerega omrežje uporabljata tudi Izimobil in Debitel, je dejal: "V Telekomu Slovenije, ki je ponudnik celovitih elektronskih komunikacijskih storitev, uporabnikom ponujamo širok nabor rešitev, sodobne storitve ter zanesljivo in zmogljivo omrežje. Neprestano sledimo potrebam in željam uporabnikov, zato si ves čas prizadevamo za vse boljšo uporabniško izkušnjo in zagotavljanje čim več koristi končnim uporabnikom, kar je tudi namen kodeksa, ki smo ga danes podpisali. S podpisom kodeksa smo ponovno potrdili svojo zavezo o zagotavljanju kakovosti in korektnem odnosu do svojih uporabnikov."

AKOS na leto prejme okoli 700 sporov, od tega se le desetina nanaša na nedelovanje ali slabše delovanje storitev. Šestdeset odstotkov sporov rešijo sporazumno, največ pa se jih nanaša na Tušmobil.

Kodeks je objavljen na spletni strani http://ow.ly/uMTnu.

Ne spreglejte