Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
19. 4. 2019,
4.05

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Rusija Facebook twitter osebni podatki

Petek, 19. 4. 2019, 4.05

5 let

Podatki o ruskih uporabnikih morajo biti shranjeni na strežnikih v Rusiji

Ruski ultimat Facebooku in Twitterju, Facebooku tudi kazen

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Moskva | Ruske oblasti vztrajajo na izvajanju zakonskega določila, ki veleva, da morajo biti osebni podatki uporabnikov iz Rusije shranjeni na strežnikih, ki so na ruskem ozemlju. | Foto Reuters

Ruske oblasti vztrajajo na izvajanju zakonskega določila, ki veleva, da morajo biti osebni podatki uporabnikov iz Rusije shranjeni na strežnikih, ki so na ruskem ozemlju.

Foto: Reuters

Devet mesecev – največ toliko časa imata še Facebook in Twitter za spoštovanje ruskega zakona o shranjevanju podatkov. Facebooku je pristojni regulator medtem že izrekel kazen za nespoštovanje tega zakona.

Prvi mož ruskega telekomunikacijskega regulatorja Roskomnadzor Aleksander Žarov je družbenima omrežjema Twitter in Facebook določil skrajni čas devetih mesecev, v katerem morajo svoje poslovanje uskladiti z rusko zakonodajo, ki predpisuje shranjevanje podatkov o uporabnikih iz Rusije na strežnikih, ki morajo biti v Rusiji. Ta zakon je v veljavi od 1. septembra 2015.

Twitter in Facebook imate še največ devet mesecev časa za usklajevanje z rusko zakonodajo o varstvu osebnih podatkov. | Foto: Reuters Twitter in Facebook imate še največ devet mesecev časa za usklajevanje z rusko zakonodajo o varstvu osebnih podatkov. Foto: Reuters

Žarov je obenem izrazil upanje, da do kršitev ne bi prišlo in da Rusiji ne bo treba preprečiti delovanja teh dveh družbenih omrežij na svojem ozemlju kot skrajni ukrep, če ne bodo poslovali skladno z omenjeno zakonsko zahtevo.

Kazen za zdaj simbolična

Čeprav imata Facebook in Twitter še nekaj časa za usklajevanje s tem ruskim zakonom, je Facebook že doletela kazen zaradi nespoštovanja tega zakona.

Facebook namreč ob nedavni poizvedbi ruskega regulatorja ni razkril lokacij(e) strežnikov, na katerih so shranjeni osebni podatki uporabnikov iz Ruske federacije.

Tokratna kazen, ki jo je ruski regulator izrekel Facebooku, gotovo ne bo vplivala na njegovo finančno stanje, a naslednji ukrepi gotovo ne bodo več tako simbolični - v skrajni sili grozi tudi prepoved delovanja v Ruski federaciji. | Foto: Reuters Tokratna kazen, ki jo je ruski regulator izrekel Facebooku, gotovo ne bo vplivala na njegovo finančno stanje, a naslednji ukrepi gotovo ne bodo več tako simbolični - v skrajni sili grozi tudi prepoved delovanja v Ruski federaciji. Foto: Reuters

Tokratna kazen je sicer nizka, pravzaprav smešno nizka: tri tisoč ruskih rubljev, kar je slabih 42 evrov. Toda če se bo Facebook (ali kdo drug) upiral tej ruski zakonski zahtevi, je lahko že zdaj prepričan, da naslednje kazni ne bodo več simbolične.

Ne spreglejte