Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 4. 2021,
10.32

Osveženo pred

2 leti, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

Natisni članek

Paul Allen Stratolaunch

Petek, 30. 4. 2021, 10.32

2 leti, 12 mesecev

Prvič po dveh letih spet poletelo največje letalo na svetu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,46

Letalo z razponom kril v dolžini 117 metrov proizvaja podjetje Stratolaunch. V prihodnosti ga želijo v podjetju uporabiti za testiranje hipersoničnih letal.

V zadnjem letu so bila vse glasnejša namigovanja, da bi projekt največjega letala na svetu lahko šel po poti Hughesovega letečega čolna H4 Spruce Goose in končal v zgodovini letalstva kot še en neuspešen, a megalomanski projekt. Po smrti Paula Allena je podjetje Stratolaunch dobilo novega lastnika in spremenilo namembnost projekta - letala Roc ne bodo razvijali v smeri prevoza tovora v vesolje, temveč se bodo usmerili v razvoj nadzvočnega letenja, ki postaja vse bolj zanimivo za številna letalska podjetja.

Po dveh letih spet v zraku

Roc je imel sprva nalogo, da do višine približno desetih kilometrov vozi rakete, na primer Pegasus XL, nosilno raketo za Velikostna razlika v primerjavi s preostalimi letečimi velikani je osupljiva. | Foto: Stratolaunch Twitter Velikostna razlika v primerjavi s preostalimi letečimi velikani je osupljiva. Foto: Stratolaunch Twitter mikrosatelite, ki bi nato nadaljevale pot v vesolje in Zemljino orbito. Razpon kril letala Stratolaunch je največji vseh časov, meri namreč kar 117 metrov, kar je skoraj 20 metrov več od razpona kril letala Hughes H-4 Hercules iz leta 1947, ki velja za letalo z največjim razponom kril, ki je kadarkoli letelo. Airbus A380, danes največje potniško letalo, ima medtem skoraj 40 metrov manjši razpon kril od Stratolauncha. 

Prvi polet jim je uspel 14. aprila 2019, malenkost več kot dve leti kasneje pa je ta letalski velikan poletel še drugič. Na prvem poletu je letalo doseglo maksimalno hitrost 304 kilometre na uro in doseglo višino 17 tisoč čevljev (5.182 metrov). Za zdaj podatkov o drugem uspešnem poletu pri podjetju Stratolaunch še niso razkrili, prav tako niso razkrili, zakaj so spet opravili testni polet in zakaj bodo v teh dneh opravili še tretji polet.

Za vzlet potrebuje vsaj 3,7 kilometra dolgo stezo

Roc, kot je poimenovano letalo, je za Stratolaunch izdelalo podjetja Scaled Composites, ena od podznamk velikana Northrop Grumman. Zaradi svoje velikosti in mase bi moral poceniti prevoz plovil v vesolje, a zaradi gromozanskih dimenzij za vzlet in pristanek potrebuje 3,7 kilometra dolgo vzletno stezo. V Kaliforniji imajo v zračni in vesoljski bazi Mojave na voljo tako dolgo vzletno stezo in tudi dovolj velik hangar, da ga lahko vanj parkirajo in nadaljujejo razvoj.

Novice Airbus A380 se lahko skrije pred novim letalom ameriškega milijarderja #foto
Avtomoto Največje letalo v zrak leta 2016. Partner projekta tudi Elon Musk. (video)
Avtomoto Airlander in stratolaunch – testni dnevi dveh največjih "letal" na svetu
Stratolaunch
Novice Kaj se dogaja z megaletalom, ki je pred dnevi izgubilo očeta?
stratolaunch behemot
Novice Največje letalo na svetu prvič poletelo #video
Ne spreglejte