Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
27. 9. 2017,
8.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Airlander Stratolaunch

Sreda, 27. 9. 2017, 8.46

6 let, 7 mesecev

Airlander in stratolaunch – testni dnevi dveh največjih "letal" na svetu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Prvi je dolg 92 metrov, drugi ima kar 117-metrski razpon kril. Airlander je novodobna reinkarnacija slavnega hindenburga, letalo z dvojnim trupom in šestimi motorji boeinga 747 pa je namenjeno prihodnjim poletom v orbito.

Airlander je letel prvič po ponesrečenem pristanku lanskega avgusta. | Foto: HAV Airlander je letel prvič po ponesrečenem pristanku lanskega avgusta. Foto: HAV

Airlander je dolg 92 metrov, širok je 43,5 metra, visok pa 26 metrov. | Foto: HAV Airlander je dolg 92 metrov, širok je 43,5 metra, visok pa 26 metrov. Foto: HAV Veliki airlander je nad Veliko Britanijo letel prvič po lanskem avgustu, ko je med pristajanjem doživel nesrečo in poškodoval svoj pristajalni mehanizem. Plovilo je vzletelo na letališču pri Cardingtonu severno od Londona, po slabih treh urah pa je na istem mestu tudi pristalo. Novi pristajalni mehanizem ima dodatni zračni blazini, ki ju pilot po potrebi lahko sproži in olajša pristanek.

Novodobni cepelin poganjajo štirje dizelski motorji

Airlander je dolg 92 metrov, širok je 43,5 metra, visok pa 26 metrov. Njegov proizvajalec Hybrid Air Vehicles (HAV) trdi, da lahko v zrak dvigne tovor mase do 10 ton. Moč plovilu zagotavljajo štirje 242-kilovatni dizelski motorji. Airlander vzleti podobno kot letalo, torej na principu aerodinamičnega vzgona.

Plovilo je seveda še v fazi razvoja. S tokratnim testnim letom so inženirji HAV spet dobili veliko uporabnih podatkov za analizo in poznejši razvoj. Dolgoročni cilj poleg tovorne različice predvideva tudi plovilo za prevoz ljudi. Ob pogledu na gigantski airlander je primerjava z znamenitim Hindenburgom seveda neizbežna.

Video - Nesrečni pristanek airlanderja

Prek kril meri 38 metrov več kot airbus A380

Airlander pa trenutno ni edino izjemno veliko testno plovilo. Pred dnevi je prvi test motorjev opravil tudi gigantsko letalo družbe Stratolaunch. Letalo z dvojnim trupom poganja šest motorjev Pratt&Whitney, ki so sicer del boeinga 747-400. Najbolj izstopajoč podatek letala, ki je dolgoročno namenjeno prevozom v orbito, je razpon kril v dolžini kar 117 metrov. Za primerjavo, veliki airbus A380 ima razpon kril 79 metrov. Stratolaunch želi s svojim letalom prvič poleteti leta 2019.

  Stratolaunch želi s svojim letalom prvič poleteti čez dve leti. | Foto: Stratolaunch Systems Stratolaunch želi s svojim letalom prvič poleteti čez dve leti. Foto: Stratolaunch Systems

Ne spreglejte