SiolNET. Digisvet Novice
4,53

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Panika zaradi sprememb na YouTubu: kaj bo decembra res drugače?

4,53

termometer

YouTube
YouTube je pogoje uporabe storitve deloma posodobil tudi zato, da bi jih uporabniki bolje razumeli, zato so nekatera pravila zapisana bolj preprosto. Glede na veliko zmedo, ki jo je povzročilo eno od določil (pa sploh ni bilo novo!), se YouTubu ta namera ni najbolje posrečila. Foto: Matic Tomšič

YouTube z 10. decembrom posodablja pogoje uporabe spletne strani. Nova pravila YouTubu med drugim dajejo večjo moč pri odstranjevanju videoposnetkov, ne da bi za to potreboval poseben razlog. A med uporabniki je završalo zaradi nečesa drugega, in sicer klavzule, ki YouTubu domnevno omogoča izbris uporabnikov, katerih videoposnetki niso "komercialno smiselni", teh pa je velika večina. Izkazalo se je, da si je ta del pogojev uporabe marsikdo razlagal napačno.

Tiger Productions Digisvet Milijonski YouTube imperij mladih Slovencev, ki ju ne pozna skoraj nihče

Na največjem spletnem forumu Reddit se je v nedeljo pojavila zaskrbljena objava uporabnika, v kateri je izrazil strah, da bo YouTube po uveljavitvi spremenjenih pogojev uporabe decembra začel odstranjevati uporabniške račune z videoposnetki, ki YouTubu ne prinašajo dobička. 

Objava je samo na Redditu dosegla ogromno uporabnikov, še za večji preplah pa so s povzemanjem objave v začetku tedna poskrbeli nekateri največji svetovni tehnološki mediji, kot so Mashable, Business Insider, Techspot, BGR in 9to5Google

YouTube je pogoje uporabe nazadnje drastično spremenil v začetku leta 2018. Takrat je zvišal mejo števila naročnikov in ogledov videoposnetkov, ki jih morajo uporabniki dosegati, če želijo na YouTubu služiti denar od oglaševanja in sodelovati v partnerskih programih. YouTube je pogoje uporabe nazadnje drastično spremenil v začetku leta 2018. Takrat je zvišal mejo števila naročnikov in ogledov videoposnetkov, ki jih morajo uporabniki dosegati, če želijo na YouTubu služiti denar od oglaševanja in sodelovati v partnerskih programih. Foto: Reuters

Grant Digisvet V nesreči s padalom je umrl superzvezdnik z YouTuba

Negotovost glede nadaljnjega obstoja milijonov uporabniških računov z videoposnetki, ki YouTubu ne prinašajo oglaševalskega denarja, je povzročila ta klavzula v YouTubovih prenovljenih pogojih uporabe:

YouTube lahko ukine vaš dostop ali dostop vašega računa Google do celotne storitve ali dela storitve, če utemeljeno meni, da zagotavljanje storitve ni več komercialno smiselno.

Ker se posodobljeni pogoji uporabe med drugim močno osredotočajo na YouTubova nova, strožja pravila glede gostovanja videoposnetkov – YouTubu, če poenostavimo, od 10. decembra na platformi ne bo več treba obdržati nobenega videoposnetka, če tega ne bo hotel –, si je zgornjo poved marsikdo razlagal narobe. 

Uporabniki in ustvarjalci že dolgo opozarjajo, da ima YouTube pri odločanju, kateri videoposnetki bodo ostali na platformi in kateri ne, že zdaj preveč moči. Novi pogoji uporabe bodo ta pravila dodatno zaostrili. Uporabniki in ustvarjalci že dolgo opozarjajo, da ima YouTube pri odločanju, kateri videoposnetki bodo ostali na platformi in kateri ne, že zdaj preveč moči. Novi pogoji uporabe bodo ta pravila dodatno zaostrili. Foto: Matic Tomšič / Reuters

YouTube Digisvet Konec brezplačne glasbe z YouTuba

Kot je na družbenem omrežju Twitter v ponedeljek pojasnil TeamYouTube, uradni profil, ki ga upravljajo razvijalci YouTuba, ta določba v resnici pomeni, da lahko YouTube uporabnikom onemogoči dostop do katerega od elementov platforme YouTube, kot je bila avgusta ukinjena klepetalnica, ki je ni uporabljal skoraj nihče. Zaradi tega za YouTube ni bila  "komercialno smiselna".

"Za uporabnike ali ustvarjalce vsebin se s tega vidika ne spreminja nič," so zapisali pri TeamYouTube. Določilo, ki je povzročilo preplah, sicer sploh ni novost, temveč je v pogojih uporabe YouTuba prisotno že zdaj

Treba je sicer dodati, da omenjena poved YouTubu oziroma njegovemu lastniku – podjetju Google – daje pravico, da, če presodi, da se vzdrževanje YouTubu ne izplača več, spletno stran preprosto ukine. 

Preberite tudi:

Prevara, Izsiljevanje Digisvet Slovencem so obljubili ljubezen in seks, ostale pa so jim solze in strah YouTube Digisvet Google Play Music se poslavlja, prihaja YouTube Music VLC Digisvet Kaj se dogaja z zelo razširjenim programom? Ga je res treba izbrisati? w Digisvet Denar so vzeli tisočem Slovencev in izginili. Zdaj prihajajo po še. YouTube Digisvet Najbolj temačna stran YouTuba, kamor ima vsak prost vstop #video YouTube Digisvet YouTubov inženir priznal, kaj so storili: Hrvat je rekel, da bo to naredil on

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Sunny / 14.11.2019. ob 08:38 +5 0

  Nevezano direktno na temo članka: To, da kar sam Youtube ali pa primitivni Facebook odloča, kaj je primerno in kaj ne, pomeni neke vrste cenzuro, ki jo bodo narekovale svetovne elite.

  +5 0
 • klemen123 / 14.11.2019. ob 12:29 +3 0

  To je prikrita cenzura. S tem določilom bodo še bolj manipulirali z vsebino, oblikovali mnenja in trende. Seveda so brisanje prepustili AI-ju, ta pa določa parametre glede na vnešene zahteve lastnikov - Googla. Še en korak k uniformiranosti družbe. Samo pogledaš spodnje komentarje in ti je jasno, da se tega ljudje ne zavedajo in celo pritrjujejo odločitvi Youtuba. Folk celo misli, da je to nekaj dobrega za njih, v bostvu pa to kaže da so že zmanipulirani in usmerjeni.

  +3 0
 • FrancJozefNovak / 14.11.2019. ob 08:49 +3 - 2

  Ko bi vsaj. Koliko enega pofla bi se znebili.

  +3 - 2
delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin