Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
11. 2. 2014,
11.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nokia pametni telefon Android

Torek, 11. 2. 2014, 11.34

8 let

Nokia se je premislila: prihaja njihov pametni telefon z Androidom

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če so še pred kratkim obračali hrbet Androidu, bo Nokia, katere oddelek za pametne telefone je zdaj v Microsoftovi lasti, zdaj vendarle predstavila svojega novinca z Androidom.

Kot poroča Wall Street Journal, bo Nokia še ta mesec na največjem svetovnem dogodku s področja telekomunikacij Mobile World Congress v Barceloni predstavila svoj prvi pametni telefon z operacijskim sistemom Android. Če jih ne moreš premagati … Poteza lahko nekoliko preseneti, če se spomnimo, da je Nokia, ki se je odpovedala Symbianu in vse stavila izključno na Microsoftov operacijski sistem Windows Phone, septembra lani sklenila prodati svojo enoto za mobilne telefone prav Microsoftu. Ta se muči z uveljavljanjem svojega operacijskega sistema v svetu pametnih telefonov, ki sta si ga skoraj v celoti razdelila Googlov Android in Applov iOS.

Pri Nokii naj bi pametni telefon z Androidom začeli razvijati še pred Microsoftovim nakupom, predvsem z namenom, da okrepijo svoj tržni delež med cenejšimi pametnimi mobilnimi telefoni, kjer Windows Phone še ne igra pomembnejše vloge. Poglavitni razlog so tehnične omejitve, ki ne omogočajo delovanja Microsoftovega operacijskega sistema za pametne mobilne telefone.

Vendarle drugačen od preostalih z Androidom Nokijin pametni telefon z operacijskim sistemom Android pa se bo vendarle razlikoval od preostalih "androidov", saj nekaterih Googlovih funkcij in aplikacij ne bo uporabljal.

Tako na njem ne bo Googlovih zemljevidov in vmesnika za trgovino Play, temveč digitalne storitve, ki jih ustvarjata Nokia in Microsoft, kot so zemljevidi Here, storitve pretočne glasbe (streaming music) MixRadio in Nokijina spletna trgovina z aplikacijami.

V Nokii pa so vendarle odločni, da Windows Phone ostaja njihova izključna izbira pri zmogljivejših pametnih mobilnih telefonih – glede na to, da bodo v kratkem postali del Microsofta, bi bilo karkoli drugega veliko presenečenje. Microsoft je lani jeseni objavil, da bi za povrnitev naložbe v tem segmentu morali prodati 50 milijonov pametnih telefonov Lumia, januarja pa so objavili, da so jih lani prodali 30 milijonov.

Po toči zvoniti … Nokijin vstop v svet Androida dokazuje, da sta se tako Microsoft kot Nokia uštela pri vrednotenju razmer na trgu mobilnih telefonov, še komentirajo v ameriškem časniku.

Predvsem sta podcenjevala velike, a ne prav bogate trge, kot je Indija, kjer Android dosega 93-odstotni tržni delež predvsem zaradi delovanja na cenejših napravah.

Zdaj jima ostane, da preverita, ali drži rek Bolje pozno kot nikoli.

Ne spreglejte