SiolNET. Digisvet Novice
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nenavaden nakup bogataša, ki plačuje Luko Dončića

10

termometer

Mark Cuban, Luka Dončić
Luka Dončić in Mark Cuban na letošnji podelitvi nagrade za najkoristnejšega novinca sezone v ligi NBA, ki jo je v lanski sezoni prejel prav Dončić. Foto: Reuters

Ameriški milijarder Mark Cuban, lastnik košarkarskega kluba Dallas Mavericks, pri katerem nasprotnike v prah melje Luka Dončić, je pred kratkim nepričakovano postal novi lastnik internetne domene Democracy.com. Cuban, ki že nekaj let ne skriva svojih predsedniških ambicij, svojega novega nakupa sicer ne bo uporabljal za doseganje političnih ciljev. Kot pravi, je domeno kupil "za vsak primer".

Na domeni Democracy.com je zadnja leta gostovala ameriška platforma, na kateri so lahko posamezniki in civilne iniciative vzpostavili stik z demokratskimi politiki. Platforma se je za delovanje zanašala izključno na donacije.

Ko je denarja od donacij lani zmanjkalo, je lastnik domeno, ki zaradi preprostega imena danes velja za eno od bolj ekskluzivnih, postavil na dražbo. Izklicna cena je bila 300 tisoč ameriških dolarjev (272 tisoč evrov).

Internetne domene s preprostimi imeni danes dosegajo vrtoglave cene. Najdražjo med vsemi, Voice.com, je prejšnji lastnik letos prodal kar za 27 milijonov evrov. Internetne domene s preprostimi imeni danes dosegajo vrtoglave cene. Najdražjo med vsemi, Voice.com, je prejšnji lastnik letos prodal kar za 27 milijonov evrov. Foto: Matic Tomšič

Nekaj dni pred koncem dražbe je domeno za neznan znesek kupil Mark Cuban. "Nekdo mi je poslal e-pošto, me vprašal, ali kupim domeno, in poslal sem ponudbo, ki jo je pošiljatelj sprejel," je postopek nakupa za ameriški medij The New York Times opisal Cuban.

Joker Digisvet Kdo je kupil eno najbolj znanih slovenskih spletnih strani

Kupil jo je zato, da kdo ne bi počel neumnosti

Enainšestdesetletni milijarder pravi, da z Democracy.com nima posebnih načrtov. Predvsem je domeno kupil zato, da je ne bi kupil kdo drug in je nato zlorabil za politične namene oziroma, kot je dejal Cuban, "da ne bi kdo z njo počel kaj norega".

Ob Cubanovem nakupu domene Democracy.com si je oddahnil tudi njen nekdanji lastnik Talmage Cooley. Za The New York Times je pojasnil, da je vesel, da je lastništvo domene ostalo v ZDA in da ni prek anonimnega kupca pristala v ruskih rokah. 

Mark Cuban je zagonski kapital za svoje številne naložbe in plemenitenje premoženja dobil ob prelomu tisočletja s prodajo svojega tehnološkega podjetja Broadcast.com, katerega solastnik je bil, takratnemu internetnemu velikanu Yahoo! za več kot pet milijard ameriških dolarjev. Večinski lastnik košarkarskega kluba Dallas Mavericks je postal januarja 2000. Mark Cuban je zagonski kapital za svoje številne naložbe in plemenitenje premoženja dobil ob prelomu tisočletja s prodajo svojega tehnološkega podjetja Broadcast.com, katerega solastnik je bil, takratnemu internetnemu velikanu Yahoo! za več kot pet milijard ameriških dolarjev. Večinski lastnik košarkarskega kluba Dallas Mavericks je postal januarja 2000. Foto: Getty Images

Nič nenavadnega sicer ne bi bilo, če bi kdo pomislil, da je Cuban domeno Democracy.com kupil za doseganje lastnih političnih ciljev.

3,7 milijarde evrov "težak" Dončićev šef Američane namreč že nekaj časa draži z glasnim razmišljanjem o kandidaturi za predsednika ZDA. Leta 2015 je dejal, da bi lahko, če bi se podal v predsedniški boj, zlahka premagal tako Trumpa kot Hillary Clinton, dve leti pozneje pa je zagotovil, da bi kandidiral za predsednika ZDA, če bi bil samski. Marca letos je razkril, da razmišlja o neodvisni kandidaturi, a to že maja vzel nazaj, češ da za to trenutno še ni pravi čas. 

Preberite tudi:

Mark Cuban Novice Kdo je novi šef Luke Dončića? Luka Dončić Digisvet Astronomski skok Dončića na seznamu najboljših v ligi NBA Luka Zavišič Digisvet "Vsi so frajerji, dokler ne pride on": 24-letni Luka vozi kot le malokdo na svetu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin