Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
30. 8. 2017,
19.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

3

Natisni članek

Sabrina Pasterski Albert Einstein Harvard digizgodbe znanost nedeljska znanost

Sreda, 30. 8. 2017, 19.45

6 let, 6 mesecev

Najpametnejše dekle na svetu? Pravijo ji naslednji Einstein.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

3

Komaj 23-letna Sabrina Gonzalez Pasterski velja za eno najsposobnejših znanstvenic s področja fizike na svetu. Na prestižni univerzi Harvard, kjer trenutno opravlja doktorat, jo slavijo kot naslednico Alberta Einsteina in od nje v prihodnosti pričakujejo velike stvari. 

Sabrino Gonzalez Pasterski so na sezname najvplivnejših mladih ljudi, ki še niso dopolnili 30 let,  uvrstili svetovno znani mediji, kot sta Forbes in Scientific American. | Foto: Physicsgirl.com Sabrino Gonzalez Pasterski so na sezname najvplivnejših mladih ljudi, ki še niso dopolnili 30 let, uvrstili svetovno znani mediji, kot sta Forbes in Scientific American. Foto: Physicsgirl.com

Svet je za Sabrino Gonzalez Pasterski, hčer kubanskih priseljencev v Združene države Amerike, najverjetneje prvič slišal leta 2008, ko je na spletni strani YouTube objavila videoposnetek delujočega letalskega motorja, ki ga je sestavila čisto sama.

Leta 1993 rojena Sabrina je bila sprva navdušenka nad letali in pilotiranjem - prve učne ure letenja je z blagoslovom očeta, sicer inženirja in odvetnika, opravila že pri rosnih trinajstih letih.

Z letalom, ki ga je poganjal njen motor, je leta 2009 nato preletela ameriško jezero Michigan. S 16 leti je postala najmlajši človek, ki je letel v svojem lastnem letalu.

Krstni polet Sabrine Pasterski:

Ljubezni do letal se je pridružila ljubezen do fizike

Sabrina Pasterski se je v srednji šoli zaljubila tudi v fiziko in izobraževanje želela nadaljevati na znanem ameriškem tehnološkem inštitutu MIT, eni najprestižnejših visokošolskih ustanov v ZDA. MIT je njeno vlogo za vpis uvrstil na čakalni seznam, saj je bil naval bodočih študentov kot vsako leto velik. A ko so na MIT izvedeli, da je Sabrina sama sestavila in pilotirala letalo, so jo sprejeli takoj.

Študij na inštitutu MIT je Sabrina Pasterski kot ena redkih študentk in študentov, ki jim je to do zdaj uspelo, končala s popolnim povprečjem (5,00 v ZDA). Izobraževanje je nato v lovu na doktorat leta 2014 nadaljevala na elitni ameriški univerzi Harvard, kjer pa zanjo veljajo posebni pogoji. 

Najelitnejša univerza na svetu 23-letnici streže spredaj in zadaj

Pasterskijeva ima na Harvardu pri opravljanju doktorata popolno akademsko svobodo. To pomeni, da se profesorji nikoli ne vmešavajo v njene raziskave, temveč ji z nasveti le pomagajo, kadar jih potrebuje.

Študije Sabrine Pasterski, ki raziskuje podobne veje fizike, kot so zanimale tudi Alberta Einsteina - gravitacijo, črne luknje, prostor in čas -, financirajo številne znanstvene organizacije, ki v dekletu vidijo velikanski potencial.

Sabrino Pasterski še posebej zanima področje tako imenovane kvantne gravitacije. Ugotoviti si želi, kakšen je vpliv gravitacije na področje kvantne fizike. Gre za vprašanje, s katerim si glave že desetletja belijo najsposobnejši svetovni fiziki.  | Foto: Physicsgirl.com Sabrino Pasterski še posebej zanima področje tako imenovane kvantne gravitacije. Ugotoviti si želi, kakšen je vpliv gravitacije na področje kvantne fizike. Gre za vprašanje, s katerim si glave že desetletja belijo najsposobnejši svetovni fiziki. Foto: Physicsgirl.com

Fundacija Hertz, ki podpira najbolj nadarjene ameriške doktorske kandidate na naravoslovnih področjih, ji je odobrila skoraj četrt milijona evrov štipendije. Še ena druga znanstvena organizacija ji je medtem namenila več kot sto tisoč evrov štipendije. 

Sabrino Pasterski je decembra lani zaradi številnih dosežkov s področja znanosti in vloge, ki jo ima pri popularizaciji naravoslovnih študijskih programov pri ženskah, prejela vabilo Michelle Obama, nekdanje prve damo ZDA, na večerjo v Belo hišo (na fotografiji). | Foto: Physicsgirl.com Sabrino Pasterski je decembra lani zaradi številnih dosežkov s področja znanosti in vloge, ki jo ima pri popularizaciji naravoslovnih študijskih programov pri ženskah, prejela vabilo Michelle Obama, nekdanje prve damo ZDA, na večerjo v Belo hišo (na fotografiji). Foto: Physicsgirl.com

Njeno delo je citiral veliki Stephen Hawking

Delo Sabrine Pasterski je tako dobro, da postopoma postaja referenca za raziskave drugih znanstvenikov.

Ob lastnem pomembnem odkritju leta 2014, ki je privedlo do malce boljšega razumevanja gravitacijskih valov (kaj je to, preberite v tem našem prispevku), je napisala znanstveni članek, ki ga je v začetku leta 2016 v svoji raziskavi citiral svetovno znani britanski astrofizik Stephen Hawking

Sabrina Pasterski je že večkrat povedala, da jo je za študij fizike navdušil Jeff Bezos, ustanovitelj spletnega trgovca Amazon in vesoljskega raketnega podjetja Blue Origin.

Bezos se je na laskanje Sabrine Pasterski odzval tako, da ji je ponudil službo v podjetju Blue Origin.  | Foto: Reuters Bezos se je na laskanje Sabrine Pasterski odzval tako, da ji je ponudil službo v podjetju Blue Origin.  Foto: Reuters

Na Facebooku je ni, pametnega telefona ne uporablja

O tem, da še zdaleč ni navadna 23-letnica, ob akademskih dosežkih priča tudi podatek, da Sabrina Pasterski ne uporablja pametnega telefona in ni prijavljena na nobenem družbenem omrežju, kot so Facebooku, Twitter, Instagram (vir).

To sicer ne pomeni, da je povsem "neomrežena". Redno posodablja svojo spletno stran physicsgirl.com, občasno pa na svoj kanal na YouTubu tudi naloži kakšen videoposnetek, a to se v zadnjem obdobju dogaja bolj redko.

Tu si lahko ogledate, kako predstavlja svoje delo:

V intervjuju za medij Ozy je Sabrina Pasterski tudi priznala, da še nikoli ni imela fanta, saj ji študij tega preprosto ne dopušča, in da ne uživa alkoholnih pijač ali kadi. 

V prostem času je Sabrina Pasterski tudi motoristka, ki prisega na znamko Harley-Davidson.  | Foto: Physicsgirl.com V prostem času je Sabrina Pasterski tudi motoristka, ki prisega na znamko Harley-Davidson. Foto: Physicsgirl.com

Sabrina Pasterski napovedi, da bo postala naslednji Einstein, zavrača. Na svoji spletni strani je zapisala: "Ko prebiram naslove v medijih, se mi zdi, da imajo moji mentorji zame najverjetneje previsoka pričakovanja."


Preberite tudi:

Kako je obogatel 18-letni fant, ki gre v vesolje

Mlademu poštenjaku namesto nagrade zapor, ljudje znoreli

Ne spreglejte