Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
16. 1. 2015,
15.46

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

program Matic Tomšič

Petek, 16. 1. 2015, 15.46

5 mesecev, 1 teden

Najboljši program, ki ga ne uporabljate: f.lux

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Raziskave kažejo, da lahko večerno strmenje v računalniški zaslon močno zmanjša kakovost spanca. Program f.lux zna pomagati, saj glede na čas dneva samodejno prilagaja svetlost in barvo zaslona.

Hladna modra svetloba, ki smo ji ljudje izpostavljeni čez dan, nas ohranja budne. Ko se začne mračiti, se zatečemo k notranji osvetlitvi, ki je praviloma toplejša (če še vedno uporabljamo klasične žarnice, ne novejših varčnih) in manj intenzivna od sončne svetlobe.

Takrat se v možganih začne sproščati hormon melatonin, zaradi česar postanemo zaspani. Če takrat, ko na obzorju pade zastor, sedemo pred svetel računalniški zaslon, možgani pri proizvodnji melatonina pritisnejo na zavoro. Že res, da lahko svetlost zmanjšamo ročno (nekateri sodobni zasloni imajo tudi senzorje, ki to ob zatemnitvi prostora storijo samodejno), a temperatura barv na zaslonu ostaja nespremenjena, hladno modra.

Tu nastopi f.lux, program, ki barve na računalniškem zaslonu kalibrira glede na cikel dneva in noči. Podnevi so nespremenjene, ponoči pa slika postane toplejša, saj se bela obarva v odtenke rdeče. Strmenje v zaslon je za oči zato manj naporno, možgani pa posledično izločajo več melatonina, zaradi česar postanemo zaspani prej, spimo pa bolje.

Oči vam bodo hvaležne

F.lux ni program, ki bi od uporabnika zahteval nenehno pozornost. Ko ga enkrat nastavite, se bo potuhnil v opravilno vrstico in svoje delo opravljal iz ozadja.

Ob prvem zagonu bo f.lux za poznejšo natančno simulacijo cikla dneva in noči in ustrezno prilagajanje temperature barv na zaslonu poskusil določiti vašo lokacijo. Pri tem je včasih uspešen, včasih ne. Raje mu pomagajte - kliknite na Settings, da odprete nastavitve, nato pa pod postavko Set your location (Nastavi lokacijo) odprite orodje Change (Spremeni). V polje nato vnesite ime vašega kraja in pritisnite OK (V redu).

Z desnim klikom na ikono programa f.lux v opravilni vrstici lahko spreminjate tudi raven in vrsto osvetlitve, nastavite filmski način (traja dve uri in pol ter ohrani prave barve) in program onemogočite za določeno časovno obdobje. F.lux ni najbolj primeren za uporabnike, kot so grafični oblikovalci in videomontažerji, saj se ti pri svojem delu zanašajo na natančno reprodukcijo barv. Prav tako ga je modro onemogočiti (ali uporabiti filmski način) med poganjanjem iger.

Program je na voljo uporabnikom operacijskih sistemov Microsoft Windows, Apple Mac OS in Linux. Namestijo ga lahko tudi uporabniki platforme iOS za Applove mobilne naprave, a jih morajo prej odkleniti (s postopkom tako imenovanega jailbreakanja). Različica za Android je po besedah razvijalcev v delu, do njenega izida pa se bo treba zateči k alternativam, kot je Twilight.

Ne spreglejte