SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Japonskem aretiran nekdanji šef propadle borze z bitcoini MtGox

2

termometer

Japonska policija je prijela Marka Karpelesa, ki je nekdaj največjo borzo z bitcoini na svetu MtGox lani spravil na kant in vlagatelje oškodoval za več kot 350 milijonov evrov.

30-letnega Marka Karpelesa japonske oblasti sumijo, da je ponarejal poslovne rezultate borze z digitalno valuto bitcoin MtGox, ki je imela sedež v Tokiu, piše BBC. S tem naj bi vlagateljem vlival lažno zaupanje v stabilnost borze.

MtGox je zaradi nenadnega bankrota nato potonil februarja lani. Poniknilo je kar 850 tisoč bitcoinov, kar 7 odstotkov vseh, ki so v obtoku. Takrat so bili vredni približno 351 milijonov evrov.

En mesec po bankrotu je predstavništvo MtGox vlagateljem sporočilo, da so v eni od starih digitalnih denarnic, kamor niso pogledali že od leta 2011, našli približno 200 tisoč izgubljenih bitcoinov. Škoda se je zmanjšala za približno 105 milijonov evrov, a za mnogo vlagateljev je bila to slaba tolažba, saj večina svojih bitcoinov ni dobila nazaj.

Zagovornik nekdanjega direktorja borze MtGox trdi, da je njegovi stranki nemogoče dokazati kakršnokoli krivdo, s čimer pa se ne strinja japonski portal Kyodo News. Imel naj bi namreč zanesljive informacije, da je Mark Karpeles pred bankrotom MtGox na svoj tekoči račun skrivoma prelil slab milijon evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin